Τα Βραβεία Ωνάση 2018 απονέμονται σε 5 ακαδημαϊκούς – Και $200.000 έκαστος
Ποιοί βραβεύονται
|> Σε πέντε κορυφαίους ακαδημαϊκούς απονέμονται τα Βραβεία Ωνάση 2018 στα Χρηματοοικονομικά, το Διεθνές Εμπόριο και τη Ναυτιλία. Σημειώνεται, ότι τα Βραβεία Ωνάση απονέμονται σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς του κόσμου για τα επιτεύγματα, αλλά και τη συνολική τους προσφορά στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας, στα τρία πεδία δηλαδή που διακρίθηκε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Τρία βραβεία, το καθένα αξίας 200.000 δολαρίων, χορηγούνται από το Ίδρυμα Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε συνεργασία με το Cass Business School, και ειδικότερα με το Κέντρο του για τη Ναυτιλία, το Διεθνές Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, καθώς και το City of London.
Οι αποδέκτες των Βραβείων Ωνάση επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ανάμεσά τους δύο νομπελίστες. Η ανακοίνωση των εφετινών κινητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου, στο Mansion House -το επίσημο γραφείο του Λόρδου Δημάρχου του City of London- από τον Alderman David Graves. Αναλυτικά, με τα Βραβεία Ωνάση 2018 τιμήθηκαν οι :
- ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ > Καθηγητής Douglas W. Diamond, καθηγητής Διακεκριμένων Υπηρεσιών στα Χρηματοοικονομικά στην έδρα Merton H. Miller, Booth School of Business, University of Chicago.
- ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ (μοιράζονται) > Καθηγητής Jonathan Eaton, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, The Pennsylvania State University. Καθηγητής Samuel S. Kortum, καθηγητής Οικονομικών στην έδρα James Burrows Moffatt, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Yale University
- ΝΑΥΤΙΛΙΑ (μοιράζονται) > Καθηγήτρια Mary R. Brooks, ομότιμη καθηγήτρια, Rowe School of Business, Dalhousie University και πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου των Εθνικών Ακαδημιών, Washington DC. Καθηγητής Wayne K. Talley, καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, εκτελεστικός διευθυντής του Ναυτιλιακού Ινστιτούτου και Εξέχων Διδάσκων, Strome College of Business, Old Dominion University.
Κριτική επιτροπή
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:
- Δρ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της Επιτροπής (φωτό)
- Καθηγητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Leo Melamed, University of Chicago
- Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος, καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα LRF, Cass Business School, City, University of London
- Καθηγητής Elhanan Helpman, καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου στην έδρα Galen L. Stone, Harvard University
- Καθηγητής RobertMerton (Βραβείο Νόμπελ 1997), διακεκριμένος καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Massachusetts Institute of Technology
- Καθηγητής Myron Scholes (Βραβείο Νόμπελ 1997), καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Frank E. Buck, ομότιμος, Stanford Graduate School of Business
- Καθηγητής Eddy Van de Voorde, καθηγητής Οικονομικών Λιμένων και Ναυτιλίας, University of Antwerp.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, επεσήμανε:
«Βραβεία όπως αυτά μάς επιτρέπουν να προβλέψουμε και, κατά κάποιον τρόπο, να επιστρέψουμε από το μέλλον, όπου το έργο των διακεκριμένων ακαδημαϊκών της εποχής μας θα έχει λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή αναγνώριση. Το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση είναι συνώνυμο με τα πεδία ενασχόλησης των βραβευθέντων μας, ενώ η Ναυτιλία, το Διεθνές Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά είναι οι τρεις θεμελιώδεις τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σύγχρονες οικονομίες. Η συμβολή που είχαν στην έρευνα αυτών των πεδίων οι σημερινοί νικητές είναι τέτοια, ώστε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι μας έχουν φέρει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα πιο κοντά στη γνώση που θα απολαμβάνουμε στο μέλλον. Ως Ίδρυμα Ωνάση, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση στα Χρηματοοικονομικά, το Διεθνές Εμπόριο, και τη Ναυτιλία σε συνεργασία με το City of London και το City University/Cass Business School. Τα βραβεία αυτά απονέμονται για τέταρτη φορά και μας κάνει εξίσου υπερήφανους ότι οι προηγούμενοι νικητές τους συνεχίζουν να διακρίνονται για το έργο τους και να έχουν εξέχουσα προσφορά στους τομείς τους, όπως ο Καθηγητής Eugene Fama, (έλαβε το Βραβείο Ωνάση στα Χρηματοοικονομικά το 2009), στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2013».
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο Cass Business School, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του θεσμού των βραβείων, δήλωσε:
«Τα Βραβεία Ωνάση απονέμονται για τέταρτη φορά και μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι έχουν καταστεί τα πιο αξιοσέβαστα διεθνή βραβεία στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας. Συγχαίρω θερμά τους βραβευθέντες, τα διακεκριμένα επιτεύγματα των οποίων έχουν βαθιά επίδραση στους γνωστικούς τους κλάδους και εξακολουθούν να έχουν βαρύτητα στην ακαδημαϊκή σκέψη και στην επιχειρηματική συμπεριφορά παγκοσμίως».
Ο δήμαρχος του City of London, λόρδος Charles Bowman, είπε:
«Το Cass Business School είναι κορυφαίο στον κόσμο στην επιχειρηματική και επαγγελματική εκπαίδευση, έχοντας την έδρα του στο City of London και είναι στενά συνδεδεμένο με τον τομέα χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως παγκόσμιος πρέσβης για τον συγκεκριμένο τομέα, είμαι υπερήφανος που συνεργάζομαι με το Ίδρυμα Ωνάση για την αναγνώριση της συμβολής των Καθηγητών Diamond, Eaton, Kortum, Brooks και Talley στα Χρηματοοικονομικά, το Διεθνές Εμπόριο και τη Ναυτιλία».
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση 2018 θα πραγματοποιηθεί σε επίσημο δείπνο στο Guildhall του City of London, στις 24 Σεπτεμβρίου, αφού θα έχει προηγηθεί ακαδημαϊκό συνέδριο με όλους τους βραβευθέντες στο Cass Business School, νωρίτερα την ίδια μέρα.
Τέλος, τα Βραβεία Ωνάση στα Χρηματοοικονομικά, το Διεθνές Εμπόριο και τη Ναυτιλία καθιερώθηκαν το 2007, άρχισαν να απονέμονται στην τρέχουσα μορφή τους από το 2009 και στους νικητές τους συγκαταλέγονται πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι. Ο καθηγητής Eugene Fama, από το Chicago University , θεωρείται από τους «πατέρες» των σύγχρονων χρηματοοικονομικών για το έργο του στα μοντέλα της τιμολόγησης παγίων στοιχείων και τη θεωρία αποτελεσματικής αγοράς, έλαβε το πρώτο Βραβείο Ωνάση στα Χρηματοοικονομικά το 2009, ενώ το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Άλλοι εξέχοντες βραβευθέντες υπήρξαν ο καθηγητής Stewart Myers του MIT, ο οποίος ήταν ένας εκ των τριών συγγραφέων του επιδραστικού συγγράμματος Principles of Corporate Finance (ελλ. τίτλος: Αρχές χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων), καθώς και ο καθηγητής Gene Grossman του Princeton University, ο οποίος είναι γνωστός για την έρευνά του στη σχέση μεταξύ Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ
Douglas W. Diamond
Ο καθηγητής Douglas W. Diamond ειδικεύεται στη μελέτη χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, χρηματοοικονομικών κρίσεων και ρευστότητας. Είναι ερευνητικός συνεργάτης του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ και επισκέπτης μελετητής στο γραφείο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Richmond. Διετέλεσε πρόεδρος της American Finance Association και της Western Finance Association, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της American Finance Association. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο CME Group του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών για καινοτόμες ποσοτικές εφαρμογές το 2016 και με το Morgan Stanley-American Finance Association Award για εξαιρετικές επιδόσεις στα χρηματοοικονομικά το 2012. Έχει διδάξει στο Yale και ήταν επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ.
Δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα το Βραβείο Ωνάση. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, εκτιμώ ότι οι διαμορφωτές πολιτικών και οι ακαδημαϊκοί εστιάσαμε εκ νέου στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Jonathan Eaton
Ο Jonathan Eaton έχει δουλέψει πάνω σε πολλά ζητήματα των διεθνών οικονομικών. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του στα οικονομικά από το Yale, το 1976, ανέπτυξε μαζί με τον Mark Gersovitz ένα μοντέλο κρατικής χρεοκοπίας το οποίο έκτοτε έχει γίνει βασικό εργαλείο για την ανάλυση του δανεισμού κρατών στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές. Στη μεταγενέστερη δουλειά του με τον Gene Grossman ερεύνησε τη στρατηγική εμπορική πολιτική, ενώ μαζί με τον Maxim Engers ασχολήθηκε με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη διεθνή οικονομία. Στην έρευνά του κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, από κοινού με τον Samuel Kortum, έχει αναλύσει τους ρόλους της τεχνολογίας και του εμπορίου στην παγκόσμια οικονομία. Η διατριβή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Econometrica¸το 2002, με τίτλο “Technology, Geography, and Trade” («Τεχνολογία, Γεωγραφία και Εμπόριο»), που βραβεύτηκε με το Frisch Medal της Οικονομετρικής Εταιρείας, αναπτύσσει αυτό που πλέον αποκαλείται ενίοτε μοντέλο εμπορίου EK (από τα αρχικά των επωνύμων τους). Σε άλλες εργασίες τους έχουν εξετάσει τη συμβολή της καινοτομίας και της διάχυσης της τεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη των επιμέρους κρατών του πλανήτη. Ο Eaton είναι ερευνητικός συνεργάτης του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Δήλωσε: «Η ανάπτυξη που έχει βιώσει ο κόσμος από τα μέσα του περασμένου αιώνα έχει οδηγήσει σε ένα επίπεδο ευημερίας που δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ουσιαστικός παράγοντας σε αυτό ήταν ένα προσεκτικά δομημένο και βασισμένο σε κανόνες διεθνές οικονομικό σύστημα. Ο τομέας του Διεθνούς Εμπορίου αντιμετωπίζει σήμερα δύο μεγάλες προκλήσεις. Η μία είναι να παράσχει ένα πνευματικό αντίβαρο στον οικονομικό εθνικισμό που ήρθε ξαφνικά και πάλι στη «μόδα». Και η άλλη, είναι να καθοδηγήσει την πολιτική να φτάσει και σε όσους αισθάνονται αφημένοι πίσω από το σύστημα. Ο τομέας του Διεθνούς Εμπορίου είναι σε έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Η ζωντάνια της δουλειάς στον κλάδο αυτό έχει προσελκύσει απίστευτα ταλαντούχους νέους ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια τεράστια πηγή ικανοποίησης για μένα το να μαθαίνω από αυτούς. Ως δάσκαλος του τομέα αυτού στο πανεπιστήμιο Penn State, αδημονώ να δουλέψω με τις επερχόμενες γενιές τέτοιων ερευνητών. Το Βραβείο Ωνάση στο Διεθνές Εμπόριο, παρέχει αναγνώριση στον συγκεκριμένο κλάδο και ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τη συνεισφορά των ιδεών που αναπτύσσονται στην τρέχουσα ευημερία. Η επιβράβευση εκείνων που εργάζονται στον πυλώνα αυτό, μας βοηθάει να συνεχίσουμε να προσελκύουμε τα καλύτερα μυαλά που υπάρχουν εκεί έξω».
Samuel S. Kortum
Ο Samuel Kortum είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και ερευνητικός συνεργάτης του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ. Προτού πάει στο Yale, το 2012, υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια Boston University, University of Minnesota και University of Chicago.. Πήρε το πτυχίο του από το Wesleyan University και διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες από το Yale. Το 2004, μαζί με τον Jonathan Eaton, τιμήθηκαν με το Frisch Medal της Οικονομετρικής Εταιρείας για τη διατριβή τους, “Technology, Geography, and Trade” («Τεχνολογία, Γεωγραφία και Εμπόριο»), που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Econometrica. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Journal of Political Economy κατά την περίοδο 2008-2012. Πέρα από τα διεθνή οικονομικά, έχει γράψει επίσης πάνω στην οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δυναμική της φίρμας.
Δήλωσε: «Ως νεαρός επίκουρος καθηγητής, αμέσως μετά τις διδακτορικές μου σπουδές, είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με τον Jonathan Eaton. Έχουμε δουλέψει πλάι πλάι έκτοτε, είτε στον πίνακα πασχίζοντας να κατανοήσουμε ένα φορμαλιστικό πρόβλημα, είτε στην οθόνη του υπολογιστή πασχίζοντας να βελτιώσουμε τη λεκτική διατύπωση μιας πρότασης. Μέσα από αυτό τον αγώνα, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι θα μπορούσε να προκύψει μια χρήσιμη θεωρία περί εμπορίου, συλλαμβάνοντας την κλασική ιδέα του συγκριτικού πλεονεκτήματος και ανάγοντάς την σε ποσοτικοποίηση από τις παρατηρήσεις στις εμπορικές ροές μεταξύ οιουδήποτε αριθμού χωρών. Παρότι αυτή η συνειδητοποίηση ήταν από μόνη της μια ανταμοιβή, το Βραβείο Ωνάση στο Διεθνές Εμπόριο αποτελεί εξαιρετική ικανοποίηση, ως αναγνώριση αυτού που οι άλλοι αποτιμούν ως συμβολή μας. Δεν θέλω να παρασυρθώ από αυτό που επιτύχαμε. Το βραβείο είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσουμε στα περίπλοκα ζητήματα που παραμένουν στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου».
Mary R. Brooks
Η δρ. Mary R. Brooks είναι πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ, Washington DC. Η Δρ. Brooks είναι εκ των κορυφαίων στοχαστών στους τομείς της ναυτιλίας και των λιμένων, από τη δεκαετία του 1970, και έχει εργαστεί στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Είναι περιζήτητη για την εμπειρογνωμοσύνη της στις πολιτικές ανταγωνισμού της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, τη στρατηγική διοίκηση λιμένων και τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων. Ιδρυτική διευθύντρια της επιθεώρησης Research in Transportation Business and Management του οργανισμού Elsevier, έχει συγγράψει και δημοσιεύσει περισσότερα από 25 βιβλία και τεχνικές αναφορές, πάνω από 25 κεφάλαια βιβλίων και 75 και πλέον άρθρα σε ακαδημαϊκά έντυπα, στα οποία παραπέμπουν ομόλογοί της. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, διετέλεσε Γραμματέας Μελών και Ταμίας της κατά την περίοδο 1994-1998, είχε κομβικό ρόλο στο Συμβούλιο της ένωσης σε τρεις διαφορετικές περιόδους στη διάρκεια της ιστορίας της, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της ένωσης για την Ετήσια Διάσκεψη του 2014. Είναι επίσης ιδρύτρια και πρώην πρόεδρος του Ερευνητικού Δικτύου Απόδοσης Λιμένων, ενός δικτύου με πάνω από 60 ακαδημαϊκούς που ασχολείται με ζητήματα διοίκησης και απόδοσης λιμένων.
Δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που έχω επιλεγεί ως μία εκ των δύο αποδεκτών του Βραβείου Ωνάση 2018 στη Ναυτιλία. Ως δεύτερη από τον Καναδά και πρώτη γυναίκα που λαμβάνω αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο που απονέμεται σε ακαδημαϊκούς του συγκεκριμένου τομέα, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη τιμή. Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη της Νόβα Σκότια, μιας επαρχίας όπου η ναυτιλία είχε κρίσιμο ρόλο στην ιστορία και την οικονομία της, αλλά δεν γνώριζα τότε πόσο σημαντική ήταν η βιομηχανία αυτή για την παγκόσμια ευημερία. Κανένα μεγάλο ταξίδι ανακάλυψης δεν ολοκληρώθηκε από κάποιον μόνο του και γι’ αυτό μοιράζομαι την επιτυχία μου με όλους τους συνεργάτες και μέντορές μου, που εργάστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια».
Wayne K. Talley
Ο δρ. Wayne Talley είναι κάτοχος των εξής διεθνών διακρίσεων: Επίτιμος Επισκέπτης Καθηγητής στο City University London, επίτιμος επικεφαλής καθηγητής στο National Chiao Tung University και Επίτιμος Φιλοξενούμενος Καθηγητής στο Shanghai Maritime University. Την περίοδο 2000-2012, διετέλεσε αρχισυντάκτης της προβεβλημένης επιθεώρησης Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review, ενώ το 2014 υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Μεταφορών και Δημόσιων Υποδομών της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης. Στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται πάνω από 170 διατριβές σε περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία. Τα ακαδημαϊκά βιβλία του είναι: The Blackwell Companion to Maritime Economics (Wiley-Blackwell, 2012), το τετράτομο Maritime Economics: Critical Concepts in Economics (Routledge, 2017) και Port Economics (β΄ έκδοση, Routledge, 2018).
Δήλωσε: «Το Βραβείο Ωνάση στη Ναυτιλία αποτελεί το επιστέγασμα της ακαδημαϊκής μου καριέρας ως ναυτιλιακού οικονομολόγου. Θα μου προσφέρει μια πλατφόρμα για να προωθήσω τη θέσπιση ενός διδακτορικού προγράμματος ναυτιλιακής διοίκησης στο Old Dominion University, που θα γίνει έτσι το πρώτο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ με ένα τέτοιο πρόγραμμα».