Βραβείο LUX: “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια”
Υποψήφια ταινία ήταν και η θαυμάσια δημιουργία του Rodrigo Sorogoyen “Ο έκπτωτος”
|> Τη νικήτρια ταινία του 13ου Βραβείου Κινηματογράφου LUX ανακοίνωσε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Sassoli. Πρόκειται για την ταινία της Teona Mitevska “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια”.
Τα άλλα δύο υποψήφια φιλμ που έφτασαν στην τελική φάση ήταν το ντοκυμανταίρ “Cold Case Hammarskjöld“, του Δανού σκηνοθέτη Mads Brügger σε συμπαραγωγή Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Βελγίου, και «Ο έκπτωτος» του Rodrigo Sorogoyen, μια θαυμάσια γαλλο-ισπανική συμπαραγωγή.
Ο Πρόεδρος Sassoli συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ δημιουργούς και δήλωσε:
«Δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα της δουλειάς μας σε συνδυασμό με τις τεχνικές πτυχές των κοινοβουλευτικών μας δραστηριοτήτων. Πρέπει να μπορούμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και να χρησιμοποιούμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Το Βραβείο LUX αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας, ο φεμινισμός και τα πολιτικά ήθη, μέσω των ταινιών τις οποίες προωθεί το Βραβείο LUX. Η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, το αποικιακό μας παρελθόν ή η συζήτηση για το κοινωνικό μας μοντέλο μέσω του κινηματογράφου είναι προκλήσεις που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Είμαστε το μόνο Κοινοβούλιο στον κόσμο που απονέμει κινηματογραφικό βραβείο. Ας είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό».
Ο κ. Sassoli στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θέλω να το πω για άλλη μια φορά: πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το Βραβείο LUX, το Βραβείο του Κοινοβουλίου μας, τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους που έχουμε την τιμή να γνωρίζουμε. Ζήτω η ελευθερία της έκφρασης, ζήτω ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, ζήτω το Βραβείο LUX».
Η ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Teona Mitevska είναι μία συμπαραγωγή Σκοπίων, Βελγίου, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας. Αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής άνεργης που πιάνει πρώτη το σταυρό στα Θεοφάνεια, αποκτώντας ξαφνικά πρόσβαση σε μια θρησκευτική παράδοση που αφορούσε αποκλειστικά τους άντρες. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική συμβολή στον φεμινιστικό αγώνα εναντίον των συντηρητικών κοινωνιών.