Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 24/09/2024

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του Μπλόκου και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης – Την Τετάρτη έξι ποιητές αντιστέκονται…

|> Συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Εκτελεσμένους του Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς «80 χρόνια μετά…» .

Σήμερα Τρίτη 24/9, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α) , στις 20:00, η ποιήτρια και επιμελήτρια του χώρου Ειρήνη Ρηνιώτη, θα μιλήσει με θέμα: «Κοκκινιά: Προσφυγιά και Αντίσταση ογδόντα χρόνια μετά. Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς: Ένας σύγχρονος Τόπος για την επιβίωση και την αναβίωση της μνήμης».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις οθόνες που τοποθετήθηκαν στον χώρο, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μνήμη και Αντίσταση. Μία διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Νέας Κοκκινιάς» του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ψηφιοποίηση μέσω των οθονών παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ψηφιοποιημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ιστορικό υλικό. Επιπλέον, στη διάθεση του επισκέπτη βρίσκονται επιλεγμένες μαρτυρίες από το αρχείο μαρτυριών για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, που συγκροτήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μαρτυρίες που κατέθεσαν οι επιβιώσαντες του Μπλόκου, πολλοί από τους οποίους δεν ζουν πια, ή τα παιδιά τους, στην Ειρήνη Ρηνιώτη, και αφορούν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, ως ενδεικτικό έγκλημα πολέμου, μεταξύ άλλων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αύριο Τετάρτη 25/9, στις 20:00, η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς θα φιλοξενήσει την ποιητική μουσική εκδήλωση με τίτλο «Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής», με τους Έλληνες και ξένους ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους: Ελισάβετ Αρσενίου, Φροσούλα Κολοσιάτου, Αυγή Λίλλη, Τόμας Ρόζιτσκι, Αντώνης Σκιαθάς, Χρήστος Τσιάμης.

  • Παρουσίαση: Ειρήνη Ρηνιώτη
  • Επιμέλεια προγράμματος: Versopolis, Θάνος Γώγος, Marija Dejanovic.
  • Μουσική: Αντώνης Μυτακίδης.

> Η εκδήλωση εντάσσεται στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: