Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συλλαλητήριο την Κυριακή 6 Απριλίου στην Αθήνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 02/04/2025

Υπόμνημα της Διεθνούς Επιτροπής στην Βουλή, με επτά εισηγήσεις – Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο χρεωστά η Γερμανία στην Ελλάδα

 |> Το θέμα των γερμανικών οφειλών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς η ‘’Διεθνής Επιτροπή του Γερμανικού Χρέους στην Ελλάδα’’ (International Committee of the German Debts to Greece), με υπόμνημά της, ζητεί την συμβολή της Βουλής των Ελλήνων.

Στις 20/3 υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, από τον υπεύθυνο Δημοσιών Σχέσεων της Διεθνούς Επιτροπής και πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλος, το εν λόγω υπόμνημα – με 7 εισηγήσεις – με το οποίο ζητείται η άμεση δραστηριοποίηση της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις επτά εισηγήσεις αναφέρεται:

  1. Να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου του 2019 και να αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση εκ νέου ρηματική διακοίνωση προς τη νέα γερμανική κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί.
  2. Να υπογραφεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για τη σφαγή του Διστόμου, η οποία επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους.
  3. Να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας και να τεθεί εκεί με επίταση το θέμα των Γερμανικών Οφειλών.
  4. Να ασκηθούν πιέσεις από την Βουλή στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα αποπληρωμής των Γερμανικών Οφειλών στην γερμανική κυβέρνηση κατά τρόπο δυναμικό.
  5. Να ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωση των πρόσφατων συζητήσεων του με το αντίστοιχο γερμανικό υπουργείο σχετικά με τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιολογικών πολιτιστικών θησαυρών.
  6. Στις διμερείς επαφές που θα έχουν τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων με Γερμανούς συναδέλφους τους να θέτουν το θέμα του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα κατά προτεραιότητα.
  7. Σύσταση Μόνιμης Επιτροπής επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του θέματος των Γερμανικών Οφειλών.

Η Διεθνής Επιτροπή, με βάση την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Οφειλές της Γερμανίας (Επανορθώσεις, Αποζημιώσεις και Δάνεια) έχει υπολογίσει το συνολικό γερμανικό χρέος σε ποσό που υπερβαίνει το ένα τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι με την επανένωσή της το 1990 το θέμα έκλεισε. Το υπόμνημα προς την Βουλή καταλήγει ως εξής:

«O ελληνικός λαός έχει χάσει πλέον την υπομονή του από την αδράνεια που χαρακτηρίζει την διεκδίκηση των γερμανικών Οφειλών, ιδίως με την απαράδεκτη θέση της Γερμανίας που αρχίζει να εξοπλίζεται αντί να εξοφλήσει τα χρέη της από τον προηγούμενο πόλεμο, και με την χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και απαιτούμε την άμεση δραστηριοποίηση της Βουλής των Ελλήνων καθώς πλησιάζει η 6η Απριλίου, επέτειος της εισβολής της Γερμανίας στην Ελλάδα το 1941».

Εξ άλλου, η Διεθνής Επιτροπή οργανώνει το μεσημέρι της Κυριακής 6 Απριλίου (ημέρα εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα) εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα για μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Επιτροπή απαρτίζεται από Ελληνίδες και Έλληνες της ημεδαπής και της αλλοδαπής με έδρα τον Καναδά και έχει σαν σκοπό, μέσω πολιτικών δράσεων, έρευνας και εκπαίδευσης, να διευκολύνει τη συντήρηση στην επικαιρότητα του θέματος των υποχρεώσεων που έχει η Γερμανία προς τη χώρα μας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως: αποπληρωμή του δανείου Κατοχής, επανορθώσεις, αποζημιώσεις για τα θύματα του πολέμου, επιστροφή των αρχείων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών που κλάπηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 6 Απριλίου του 1941 η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα. Η Κατοχή διήρκησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 και οι θηριωδίες με τις καταστροφές, τις λεηλασίες και τις κλοπές από τους ναζί, δημιούργησαν χρέη της Γερμανίας προς την πατρίδα μας, Όπως:

  • Αποζημιώσεις για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και
    εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας 1 τρισ. ευρώ.
  • Επανορθώσεις για την καταστροφή των υποδομών
    595 δισ. ευρώ.
  • Αποπληρωμή των κατοχικών δανείων 506 δισ. ευρώ.
  • Επιστροφή των κλαπέντων 500 αρχαιολογικών
    θησαυρών και 460 πινάκων από τη λεηλασία 87
    αρχαιολογικών χώρων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: