Μιχαηλίδου: Το κράτος αλλάζει συμπεριφορά έναντι των ΑμεΑ
Στόχος η ισότιμη ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία, την αγορά εργασίας και την πρόληψη της αποϊδρυματοποίησης
|> Στις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η χώρα μας εφαρμόζει ένα ”Δικαιωματικό Μοντέλο” προστασίας των ΑμεΑ, καθώς σε ένα κράτος Δικαίου, η αναπηρία δεν πρέπει να στερεί από τον άνθρωπο τα δικαιώματά του.
Όπως εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου, πάνω σε αυτή την αρχή διαμορφώθηκε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, το οποίο καλύπτει όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου με αναπηρία, στοχεύοντας στην πρόληψη της αποϊδρυματοποίησης και στην ισότιμη ένταξή του στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η υφυπουργός χαρακτηριστικά αναφέρθηκε:
- Στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός” για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να στηρίζουν τις επιλογές τους, να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και να υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα όχι μόνο της δικής του ζωής, αλλά και των οικογενειών τους.
- Στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας και την δημιουργία Μητρώου Αναπηρίας, καθώς και την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας, μέσω των οποίων αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και επιτυγχάνεται η διευκόλυνση του ανάπηρου πολίτη στην καθημερινότητά του.
- Στα έργα προσβασιμότητας που αφορούν σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες και σε 700 εργασιακούς χώρους όπου διαμένουν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία.
- Στο πιλοτικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης που εφαρμόζεται σε 1450 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, απασχόλησης για άτομα με αναπηρία και επαγγελματικής αναδοχής, που στοχεύουν στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας.
- Στην ενίσχυση των δομών αποϊδρυματοποίησης όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, τον διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καθώς και το νέο σύγχρονο πλαίσιο προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας που θα αφορά στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο θα διαμορφωθεί σύντομα.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε:
«Τρεισήμισι χρόνια τώρα, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις διασφαλίζουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Δεν θα σταματήσω να λέω ότι για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά μία διαφορετική κατάσταση μέσα στην κοινωνία μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Με πράξεις λοιπόν και όχι με λόγια, εξορθολογίζουμε πρακτικές, εκσυγχρονίζουμε υπηρεσίες και διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Γιατί η προάσπιση κάθε δικαιώματος των συμπολιτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».