Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΣΤΟΥΣ 13 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ και 30 οι αγνοούμενοι

ΕU στις 31/12/2014

ΤΟ ‘ΑΛΑΛΟΥΜ’ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΣΟΚ
Υποδειγματική αντίδραση από ελληνικής πλευράς
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ
ΣΤΟ ‘SAN GIORGIO’ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΛΟΙΟ

sain giorgioΣυγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε Ελλάδα και Ιταλία, ότι η νέα χρονιά που ξημερώνει αύριο, θα σημάνει τη λήξη της «οδύσσειας» των άτυχων ταξιδιωτών και του πληρώματος του «Norman Atlantic». Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Μέχρι χθες αργά το βράδυ αυτός ο αριθμός έφτανε τους 30, οι νεκροί έφτασαν τους 13 και όσο περνούν οι ώρες η αγωνία χτυπάει κόκκινο… Και επιπλέον, οι λίστες των διασωθέντων με αυτές των επιβαινόντων δεν ταυτίζονται, υπάρχει μεγάλη σύγχυση με τον αριθμό των αγνοουμένων, ενώ οι ταυτότητες των νεκρών δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Σωστό κομφούζιο.

Αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας, ήταν η ταυτοποίηση άλλων 35 Ελλήνων, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των διασωθέντων στους 236. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 268 Έλληνες, 130 από τους οποίους βρίσκονταν στο πλοίο «San Giorgio» το οποίο έφτασε χθες βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Λιμενικού Σώματος το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.

Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα. Και η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και τις ελληνικές αρχές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιβάτες:

«Το ναυτικό ατύχημα του “Norman Atlantic” από την Κυριακή αποτελεί το πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία καθώς όλοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα 478 ανθρώπους να δίνουν μάχη για να επιζήσουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε ένα φλεγόμενο πλοίο με τους καπνούς να δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό τρόμου, σημειώνει στο ρεπορτάζ του για το protothema.gr ο συνάδελφος Φρίξος Δρακοντίδης (φωτό). Και συνεχίζει:

frixosΔύο ημέρες μετά άνθρωποι που κατάφεραν να βγουν σωματικά σώοι από όλη αυτή την κόλαση αλλά με τον τρόμο ακόμα ζωγραφισμένο στα μάτια τους μιλούν στο protothema.gr για όσα έζησαν επάνω στο «Norman Atlantic», για όσα ακολούθησαν κατά τη διάσωσή τους αλλά και για το αλαλούμ των ιταλικών αρχών που ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν ούτε τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων, ούτε των αγνοουμένων, ούτε καν την ταυτότητα των νεκρών.

Η 12χρονη Μαρία, ο γιος του μοναδικού ταυτοποιημένου (;) νεκρού Γιώργου Δούλη και η κυρία Ελένη μιλούν στο protothema.gr για όσα πέρασαν από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν και ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο που βρισκόταν βόρεια της Κέρκυρας. Τυχερή μέσα στην ατυχία της η 12χρονη Μαρία Μπονάρου θα έχει να το λέει ότι ήταν η πρώτη που επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να φύγει από την κόλαση του Norman Atlantic. Η περιπέτειά της όμως δεν έχει τελειώσει καθώς η μητέρα της βρίσκεται στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ο πατέρας της στην Ελλάδα την ώρα που η ίδια βρίσκεται ακόμα στο Μπάρι.

elik«Ήμασταν στα αεροπορικά καθίσματα και κοιμόμασταν όταν αρχίσαμε να μυρίζουμε καπνό. Βγήκαμε έξω, φορέσαμε σωσίβια και προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τις βάρκες» θυμάται τις πρώτες στιγμές η Μαρία. Οι ώρες που ακολούθησαν τραγικές: Το πλήρωμα δεν υπήρχε πουθενά, ήταν όλα ανοργάνωτα, από το πάρκινγκ ακούγονταν εκρήξεις και σιγά-σιγά το μέρος που βρισκόμασταν άρχισε να παίρνει φωτιά.

Ξεχωριστή διάσταση σε όσα συνέβησαν στα καταστρώματα του «Norman Atlantic» από τα ξημερώματα της Κυριακής έως το απόγευμα της Δευτέρας, δίνει η Ελένη Αγγελοπούλου, η οποία παρά τον τρόμο, την κόπωση και τον φόβο που έζησε βρίσκει τη δύναμη να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους συνταξιδιώτες της που μπήκαν μπροστά για να αντικαταστήσουν το πλήρωμα στον συντονισμό της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 478 επιβαινόντων στο «Norman Atlantic».

Σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους του γαλλικού νηογνόμωνα η κυρία Αγγελοπούλου είχε την ατυχία – αλλά και την τύχη – να έχει δίπλα της έναν άνθρωπο που ήξερε από τέτοιες καταστάσεις και τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν. «Ένιωθα στα μάτια του συζύγου μου ότι τα πράγματα θα γίνονταν πολύ χειρότερα» θυμάται, μιλά για «πολύ άσχημα πράγματα που συνέβησαν» και κάνει ιδιαίτερη μνεία στους συνεπιβάτες της που ανέλαβαν το ρόλο του συντονιστή. «Υπήρξαν αρκετοί επιβάτες που ήταν πολύ ψύχραιμοι και προσπάθησαν να συντονίσουν την κατάσταση. Δεν είχαν καμία υποχρέωση να το κάνουν αλλά ενώ τους ποδοπάτησαν και τους έβρισαν, εκείνοι το έκαναν με την ψυχή τους. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει μόνο κάποιος που τα πέρασε».

Προσωρινή «κατάσχεση» των κινητών

Εξ άλλου, η προσωρινή «κατάσχεση» των κινητών τηλεφώνων των διασωθέντων επιβατών από το προσωπικό του ιταλικού πολεμικού ναυτικού στο «San Giorgio», προκάλεσε εντύπωση και διαμαρτυρίες, καθώς ήδη τους είχε απαγορευθεί η επικοινωνία με τις οικογένειές τους, βάση του πρωτοκόλλου που επικρατεί. Τους είπαν ότι τα κινητά θα επιστραφούν όταν το πολεμικό πλοίο καταπλεύσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Και μέχρι τότε επικρατούσε ο φόβος ότι θα έσβηναν το υλικό που είχε καταγραφεί και αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία της έρευνας.

ls

Υποδειγματική η αντίδραση του Λιμενικού και ο ηρωισμός των πιλότων

Από πλευράς άμεσης αντίδρασης και ερευνών, η ελληνική πλευρά ενήργησε άψογα. Από την ώρα που ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Πειραιά, έλαβε το τηλεφώνημα από επιβάτη του μοιραίου πλοίου ότι το καράβι φλέγεται, μέχρι σήμερα, το ελληνικό Λιμενικό, λειτουργεί υποδειγματικά. Οι δε άνδρες των ελικοπτέρων έδωσαν μαθήματα ηρωισμού. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε χθες ότι με εντολή της εισαγγελίας Αρείου Πάγου ύστερα από προτροπή της ηγεσίας του ΥΝΑ, θα διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες όπου και αν αυτές υφίστανται, εάν υφίστανται, καθώς είναι απόφαση της ηγεσίας του ΥΝΑ να χυθεί άπλετο φως στο συγκεκριμένο συμβάν. Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχαν με το ιταλικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο συνεχίζει τις ενέργειες για την τυχόν ανεύρεση αγνοουμένων στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη όπου εξελίχθηκε το ατύχημα.

Ταχύτατες διαδικασίες για όσους έχασαν τα οχήματά τους

elik pilotΜε ταχύτατες διαδικασίες θα μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική διαγραφή των αυτοκινήτων τους τα οποία βρίσκονται εντός του πλοίου «Norman Atlantic», αλλά και στην αντικατάστασή τους, οι ιδιοκτήτες τους, με απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλο. Συγκεκριμένα, για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, επιτρέπεται η αντικατάσταση χωρίς την υποχρέωση υποβολής αποτυπωμάτων των αριθμών πλαισίων και χωρίς την υποχρέωση καταβολής των παραβόλων που απαιτούνται για την αντικατάσταση των πινακίδων. Επίσης, για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η αντικατάστασή τους, χωρίς την υποχρέωση υποβολής ανάλογου με το μικτό βάρος ύψος ακαθαρίστων εσόδων. Τέλος, για τα επιβατικά και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 4000 χιλιόγραμμα αυτοκίνητα επιτρέπεται η οριστική διαγραφή αυτών με μόνο δικαιολογητικό την υποβολή του αποδεικτικού επιβίβασης του αυτοκινήτου επί του πλοίου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την οποία του ζητά την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αυτών ή σε περίπτωση καταβολής την επιστροφή τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: