Σε ειδική τελετή έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του τελευταίου αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Τ/Π |> Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Ανατολικής Αυτοκρατορίας, (αυθαιρέτως μετονομάστηκε σε… Βυζάντιο*), “βρίσκεται” από χθες έξω από την Αγία Τριάδα του Πειραιά, και ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Δραγάτση Παλαιολόγου, στέλνει το “μήνυμα” ότι η Πόλη μπορεί να αλώθηκε το 1204 από τους… ομόθρησκους Σταυροφόρους και το 1453 από τους Οθωμανούς, αλλά ο “μαρμαρωμένος βασιλιάς” υπάρχει και εμψυχώνει τους αγώνες της Ρωμιοσύνης.
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, έγιναν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας,τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου – δωρεά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.
Για τις τελευταίες στιγμές πριν την τελική Άλωση της Πόλεως, μίλησε ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικός και συγγραφέας Στέφανος Μίλεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά αυτά γεγονότα, αλλά και στο σθένος του μεγάλου Αυτοκράτορα να μην παραδώσει την Πόλη.
Αμέσως μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του ενδόξου Βασιλέως των Ρωμαίων και Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων».
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του ηγέτη της Ρωμαϊκής Ανατολικής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη επεσήμανε πως αυτό το γεγονός «έθεσε τις βάσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, γιατί με την ηρωική του θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο διεκράτησε της αυτοσυνειδησίας και της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας. Έγινε ο Θρυλικός Βασιλιάς των Ελλήνων του οποίου το μαρτυρικό τέλος, παρέπεμπε στο τέλος του Σταυρωθέντος Κυρίου και στην λαμπροφόρο Ανάσταση».
«Συμπυκνώνει όλους τους μάρτυρες του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην περίπτωση του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος παρότι εξισλαμίστηκε, με την καθοριστική συνεισφορά και καταλυτική συμπεριφορά της μητέρας του Μαρίνας, ξέπλυνε την πράξη αυτή, με το μαρτύριό του για την πίστη του Χριστού.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα οι ιστορικές πηγές και οι ιστορικοί καταγράφουν για τα γεγονότα της Άλωσης και την ανδρεία όσων πολέμησαν στα τείχη. «Πόσο διαφορετική θα ήταν η μοίρα μας, εάν αυτός ο ήρωας Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος του οποίου την μνήμη σήμερα τιμούμε, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μωάμεθ; Το Γένος έμεινε όρθιο τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, γιατί είχε να θυμάται τον μαρμαρωμένο βασιλιά που έδωσε την ζωή του στα τείχη του Αγίου Ρωμανού σαν ένας απλός στρατιώτης, αγνοώντας πλούτη, αγνοώντας αξιώματα, αγνοώντας απολαύσεις, αλλά τιμώντας την μνήμη του Γένους, της πίστης και του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δωρητής του έργου, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για το γεγονός. Ευχαριστώντας τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την συνεργασία, όσο και τα μέλη του ΕΒΕΠ που πρόσφεραν οικονομικά με την καρδιά τους για την δημιουργία του έργου, σημείωσε ότι «στην ψυχή των Ελλήνων είναι βαθιά χαραγμένη η ιστορία».
«Ο εορτασμός για τα διακόσια χρόνια της Παλιγγενεσίας, ξεκινά σήμερα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, τονίζοντας ότι στο βάθρο βρίσκεται «ένα γεγονός ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού. Και αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται».
Τον Δήμαρχο Πειραιά εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την τοποθέτηση του ανδριάντος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
(*) Όταν λέμε “Βυζάντιο”, εννοούμε την πόλη που ίδρυσε ο Βύζας τον 7ο π.Χ. αιώνα, ενώ την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος την ονόμασε Νέα Ρώμη (μετέπειτα πήρε το όνομά του: Κωνσταντινούπολις) και το κράτος Ρωμανία – ονομασία που χρησιμοποιούσαν και στις εμπορικές συναλλαγές τους με άλλες χώρες όλοι οι αυτοκράτορες. Οι δε κάτοικοι ονομάζονταν Ρωμαίοι και μετέπειτα Ρωμηοί. Και ξαφνικά πολλά-πολλά χρόνια μετά την Άλωση του 1453 η Ρωμανία μετωνομάστηκε σε… Βυζάντιο και η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε… Βυζαντινή Αυτοκρατορία!
Όπως αναφέρει ο Νίτσε “περίσσευσε η ζήλεια των Φράγκων και από το 1562 με τον Ιερώνυμο Βολφ στη Γερμανία, επεβλήθη η πλαστογραφία του ονόματος από Ρωμανία σε Βυζάντιο. Και όλα αυτά, ίσως για να μειωθεί το κύρος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και να μην σταθεί εμπόδιο σε μελλοντικά σχέδια των Δυτικών για τη δημιουργία της… Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Την δε ονομασία Ρωμανία την επέβαλαν στην άλλοτε Δακία και νυν Ρουμανία!
Από ελληνικής πλευράς, δυστυχώς έχουν σημειωθεί αντιδράσεις μόνον από την καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και πάντες δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την κατ’ επιβολή ονομασία του… Βυζαντίου.
Προσωπικά, δεν είμαι ούτε ιστορικός μήτε και το επίπεδο των σπουδών μου, μού επιτρέπει να σηκώνω τη φωνή μου σε επιστήμονες Ιστορικούς. Όμως, ως αριστούχος… Δημοτικού, ως έχων καταγωγή από το… Βυζάντιο και ως απλός πολίτης, έχω όλο το δικαίωμα να δημοσιοποιώ όπου βρω την αντίδρασή μου κι ας γίνομαι γραφικός! Διότι, γραφικός θεωρείσαι όταν βλέπεις να κωφεύουν ακόμη και κωνσταντινουπολίτικοι φορείς…
Π. Π. Ξανθίδης
Αξίζει η παρακολούθηση του παρακάτω video με μία μοναδική διάλεξη της Κυρίας Ελένης Γλύκαντζη-Αρβελέρ