Ερώτηση Πλακιωτάκη σε Κουρουμπλή επειδή δεν έχει γίνει προμήθεια σκαφών για το Λιμενικό
Εξασφαλισμένοι πόροι από το 2014
|> Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από Ταμεία της ΕΕ για την προμήθεια νέων σκαφών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Όπως τονίζει ο κ. Πλακιωτάκης, η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον μέγιστο βαθμό, είναι επιβεβλημένη και ο εκσυγχρονισμός των μέσων που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα αυτή, στα θαλάσσια ανατολικά σύνορα της χώρας, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν η χρηματοδότηση προέρχεται από Ταμεία της Ε.Ε.
Από το 2014 είχαν εξασφαλιστεί από Ταμεία και λοιπούς χρηματοδοτικούς πόρους (Τ.Ε.Α, Ε.Τ.Θ.Α., ΕΣΠΑ), σημαντικότατα ποσά χρηματοδότησης για την προμήθεια σκαφών για την ουσιαστική αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Επειδή, από το 2015 δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μια προμήθεια πλωτού σκάφους του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, χρηματοδοτούμενου στο πλαίσιο προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και έξι μήνες μετά την ψήφιση του ν.4504/2017, η Εθνική Αντιπροσωπεία ακόμη αναμένει την πρόταση του υπουργού για τη δομή δυνάμεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα στα οποία επιβάλλεται να απαντήσει άμεσα ο κ. Κουρουμπλής.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
ΘΕΜΑ: « Αξιοποίηση Χρηματοδοτήσεων από Ταμεία Ε.Ε. για την προμήθεια νέων σκαφών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ενίσχυση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, την αποτελεσματική έρευνα και διάσωση και την καταπολέμηση του εγκλήματος στη θάλασσα»
- Είναι γνωστή σε όλους η συνεχής και εντατική προσπάθεια που καταβάλλεται από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και τα στελέχη του προκειμένου να ανταποκριθούν στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων ιδιαίτερα αυτών του Ανατολικού Αιγαίου, την άμεση παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της Ελλάδας καθώς και την πρόληψη και αποτροπή κάθε μορφής εγκλήματος στη θάλασσα. Τούτο καθίσταται ακόμη εντονότερο σήμερα με τη διαρκώς παρατηρούμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την εντεινόμενη προκλητική/επιθετική συμπεριφορά της Τουρκικής Ακτοφυλακής
- Ενώπιον των πολλαπλών επιχειρησιακών και εθνικών προκλήσεων της εποχής μας και δεδομένης τη σημαντική ενίσχυση της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα τελευταία χρόνια, το έτος 2014, η τότε Κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος για την ουσιαστική αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., εξασφάλισε από Ταμεία και λοιπούς χρηματοδοτικούς πόρους (Τ.Ε.Α, Ε.Τ.Θ.Α., ΕΣΠΑ) σημαντικότατα ποσά χρηματοδότησης (πάνω από 200 εκ. ευρώ) για την χρονική περίοδο 2014- 2020. Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν, εκτός των άλλων, δύο σκάφη άνω των 30 μέτρων (30 εκ. ευρώ), δεκατρία σκάφη 16-19,5 μέτρων (28 εκ. ευρώ) καθώς και δέκα φουσκωτά σκάφη (2,2 εκ. ευρώ).
- Σήμερα, πάνω από τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί λόγω παντελούς αδιαφορίας και έλλειψης κρίσιμων αποφάσεων από τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας των χρηματοδοτήσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
α) για ποιο λόγο δεν έχει υλοποιηθεί από το 2015 και μετά ούτε μια προμήθεια πλωτού σκάφους του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., χρηματοδοτούμενου στο πλαίσιο προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, στερώντας από αυτό πολύτιμα επιχειρησιακά μέσα για την εκτέλεση της εθνικά καίριας αποστολής του; Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα πλωτά μέσα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο Υπουργός να εξοικονομηθεί ο υπολειπόμενος πολύτιμος χρόνος και να αποφευχθεί η απώλεια πιστώσεων;
β) έξι περίπου μήνες μετά την ψήφιση του ν.4504/2017, η Εθνική Αντιπροσωπεία ακόμη αναμένει την πρόταση του Υπουργού για τη δομή δυνάμεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως προβλέπεται στο άρθρο 52 του υπόψη νόμου. Πότε θα παρουσιασθεί η πρόταση αυτή με βάση την οποία θα προγραμματισθούν και οι προμήθειες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε βάθος 15ετίας;