Στο συνέδριο του Economist Παπανδρέου – Στουρνάρας
Πραγματοποιείται στο Hilton με θέμα “Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο”
|> Αρκετά ενδιαφέρουσα η χθεσινή πρώτη ημέρα του 2ου Συνεδρίου για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο του “The Economist” που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton.
Ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννης Στουρνάρας και η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη. Είπαν:
Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενεργειακής Ένωσης
Η Ελλάδα είναι δυνητικά σε θέση να παράγει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται για να καταναλώνει.
Στη διαπίστωση αυτή προέβη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič, επικαλούμενος τη δυναμική της χώρας, την οποία χαρακτήρισε ήδη σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από τη συμμετοχή της σε κομβικά ενεργειακά projects.
Σύμφωνα με τον κ. Šefčovič, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν προβεί σε ενεργειακό μετασχηματισμό, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έκανε λόγο για συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως το κλίμα της και η γεωγραφική της θέση. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη η Ελλάδα να διαμορφώσει ένα περιβάλλον πιο φιλικό στις επενδύσεις.
Ευρύτερα, ο κ. Šefčovič μίλησε για εν εξελίξει προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ΕΕ εξοικονομεί 30 δις ευρώ τον χρόνο από τη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Εξάγει δε παγκοσμίως 35 δις ευρώ τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας ο οποίος συντηρεί στην Ευρώπη 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας.
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Στο σενάριο της μη δράσης για την κλιματική αλλαγή, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, ceteris paribus, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δις ευρώ.
Πρόκειται για τα στοιχεία μελετών που παρέθεσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στάθηκε στη σημασία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.
Όπως είπε, σύμφωνα με την ανάλυση τρωτότητας, η οποία ποσοτικοποιεί και κατατάσσει τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους για την ελληνική επικράτεια, η γεωργία είναι ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η δημιουργία αξίας, μακροπρόθεσμα, σχετίζεται με τη διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα επιτρέψουν στις αγορές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαδικασία, ώστε «με σωστή πληροφόρηση, να ενσωματώνουν στις τιμές το κόστος του επιχειρείν, τον κίνδυνο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, και κυρίως να αξιολογούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μειώνοντας την έκθεση του ενεργητικού τους σε επενδύσεις υψηλών εκπομπών άνθρακα. Οι εποπτικές αρχές, από την πλευρά τους, «θα μπορούσαν να συνεκτιμήσουν τους κινδύνους βιωσιμότητας των επενδύσεων, στον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μοντέλο της «γραμμικής» οικονομίας που επικρατεί σήμερα (λήψη πόρων – κατασκευή – απόρριψη) και στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες οικονομίες μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμο: Όπως «κυκλικά» λειτουργεί η φύση, έτσι και η λειτουργία των επιχειρήσεων μπορεί να γίνει αειφορική μέσα από την απόρριψη του «γραμμικού» τρόπου ανάπτυξης και την υιοθέτηση νέων προτύπων «κυκλικής» (circular) οικονομίας.
Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και μέλος του Global SDSN
Με 1% φόρο στους δισεκατομμυριούχους, μπορούμε να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια. Την άποψη αυτή εξέφρασε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και μέλος του Global SDSN Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ίδιος άσκησε ευθεία κριτική στο καθεστώς λειτουργίας των διεθνών κεφαλαιαγορών, όπως και στην παγκοσμιοποίηση, στην οποία απέδωσε την αύξηση των ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό αντέτεινε μια «εξανθρωπισμένη παγκοσμιοποίηση», ένα «παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο». Προς αυτήν την κατεύθυνση, στάθηκε στην παράμετρο της βιώσιμης ανάπτυξης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει.
Ευρύτερα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη, όπως είπε, περισσότερης συνεργασίας και κατανόησης.
Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και London School of Economics, συμπρόεδρος, UN SDSN Greece και διευθύντρια, Climate KIC-Greece
«Εκπαίδευση για δέσμευση και δέσμευση για δράση» είναι το μήνυμα που έστειλε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και London School of Economics, συμπρόεδρος του UN SDSN Greece και διευθύντρια του Climate KIC-Greece Φοίβη Κουντούρη, εξαίροντας τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναφερόμενη στη λειτουργία του δικτύου, ανέδειξε ως στόχο τη διατήρηση της δυνατότητας του περιβάλλοντος να παράγει πόρους και να συντηρεί τα οικοσυστήματα, μέσω του εντοπισμού και της υλοποίησης λύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, περιέγραψε τομείς – προτεραιότητες όπως η βιώσιμη ναυτιλία, η βιώσιμη ενέργεια και η εκπαίδευση/κατάρτιση για βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην παράμετρο του μετασχηματισμού της καινοτομίας σε κλιματική δράση.