Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πού πας, ‘’Ξανθέ’’; Πού πας, ‘’Ξανθέ’’; – Θρήνος για τον μεγάλο του ελληνικού μπάσκετ – Ο… ‘’Ξανθεός’’ έφυγε από τη ζωή στα 78 του…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 04/10/2023

Συλλυπητήρια, από τον Άρη ‘’του’’, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ”αντίπαλο” Παναθηναϊκό, συλλυπητήρια από παντού! –  Με πένθος η αναμέτρηση της ερχόμενης Παρασκευής μεταξύ των ‘’αιωνίων’’

|> Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ από την θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη και βαρύ το πένθος στον ελληνικό αθλητισμό. Ο μεγάλος ‘’Ξανθός’’ έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του περγαμηνές ήθους. Ήταν υπόδειγμα αθλητού στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Υπήρξε ένας μοναδικός αθλητής με ξεχωριστή θέση στο πάνθεο των μεγάλων καλαθοσφαιριστών. Συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλαν το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του ‘80.

Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική.  Υπήρξε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015 και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Euroleague να αγωνιστεί με πένθος στην αναμέτρηση της Παρασκευής (06/10, 21:15) με τον Παναθηναϊκό, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Η διοργανώτρια Αρχή το έκανε δεκτό και έτσι στην μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη, οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν κόντρα στους «πράσινους» με πένθος στην φανέλα.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του Γιάννη Ιωαννίδη:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015. Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό. Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες. Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου».

Συλλυπητήρια του δημάρχου Πειραιά

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ‘90. Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον ‘’Ξανθό’’ του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Η ΚΑΕ Άρης

Με φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση εκφράστηκε για την απώλεια σήμερα του Γιάννη Ιωαννίδη η ΚΑΕ Άρης. Οι «κιτρινόμαυροι», μέσω της επίσημης σελίδας του στο διαδίκτυο, ανέφεραν:

«Πού πας, ‘’Ξανθέ’’; Πού πας, ‘’Ξανθέ’’; Εσύ που έκανες τον Άρη Αυτοκράτορα; Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο Άρης χωρίς εσένα στη ζωή; Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του Άρη. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο Άρης δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο Άρης δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα. 

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο Άρης που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο Άρης που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο Αρης που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου Άρης. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η ‘’Dream Team’’ Άρη Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου… ».

 Ο Ολυμπιακός

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση αναφέροντας:

«Η ‘’ερυθρόλευκη’’ οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο ‘’Ξανθός’’, όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

‘’Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…’’, του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς. Καλό ταξίδι…».

Οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού

Στη συλλυπητήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακού για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, αναφέρεται:

«Με σεβασμό, θλίψη και πολλή αγάπη αποχαιρετούμε τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον προπονητή που έβαλε τις βάσεις για την αναγέννηση και την έκτοτε μεγάλη πορεία του Ολυμπιακού μας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι αναμνήσεις του μας συντροφεύουν. “Και όταν έρθει η στιγμή ν’ αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη”!
Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ξανθέ, Καλό ταξίδι
».

Η ΚΑΕ ΑΕΚ

H KAE AEK αποχαιρέτησε και αυτή με τη σειρά της τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον προπονητή που κάθισε στον πάγκο της για μία διετία, αναφέροντας:

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο… Ο Γιάννης Ιωαννίδης “έφυγε”. Σε ηλικία 78 ετών. Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της “Βασίλισσας” φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Η “Βαρκελώνη 1998”, ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας. Ο “Ξανθεός” – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, “Πατριάρχη” του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας. Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί. Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης. Αθάνατος, “Ξανθεέ”!».

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ανάρτηση της «πράσινης» ΚΑΕ για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, αναφέρει:

«Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του “Ξανθού” του ελληνικού μπάσκετ, που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: