Σήμερα στο Πρώτο το τελευταίο “αντίο” στον Ανδρέα Ποταμιάνο
Ποιός ήταν ο ευπατρίδης εφοπλιστής, του οποίου ο θάνατος πέρασε σχεδόν… απαρατήρητος από έγκυρα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης…
Τ/Π |> Το πρωί στις 11 η Ελλάδα «λέει» το «ύστατο χαίρε» στον Ανδρέα Ποταμιάνο – τον ευπατρίδη, τον «πατριάρχη» της κρουαζιέρας και τον εφοπλιστή-υπόδειγμα στην ελληνική ναυτιλία. Και αυτόν τον άρχοντα, τον ενεργό πολίτη, τον πατριώτη, δεν τον τίμησαν τα ελληνικά ΜΜΕ, εκτός της εφημερίδας «Εστία» με πρωτοσέλιδο αφιέρωμα και κάποιες άλλες δημοσιεύσεις.
Αλλά, γιατί να… τιμηθεί ο Ανδρέας Ποταμιάνος; Πού να μείνει τηλεοπτικός χρόνος για τέτοιου είδους προσωπικότητες;
Σε μία χώρα όπου εδώ και μία τριακονταετία γίνονται στα ΜΜΕ αγωνιώδεις… προσπάθειες για αφελληνισμό και πολιτισμικό χαμηλό, δεν είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά σε ανθρώπους σαν τον Ανδρέα Ποταμιάνο. Δυστυχώς, είναι πικρή διαπίστωση ότι στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους που προσέφεραν ή προσφέρουν στην πατρίδα, στα γράμματα, στον πολιτισμό… Πώς να γίνει αναφορά στον Ανδρέα Ποταμιάνο;
Το τελευταίο «αντίο» στον Ανδρέα Ποταμιάνο, είναι σήμερα (Τετάρτη 4/8) στις 11 το πρωί το Α’ Νεκροταφείο.
Μπορεί να ήταν 88 ετών αλλά η ηλικία του δεν «του φαινόταν», αφού ήταν αεικίνητος και πάντα τον απασχολούσε το αύριο.
Είχε γεννηθεί το 1933 στον Πειραιά και παρέμενε Πειραιώτης! Ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από την Πύλαρο της Κεφαλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Μεταξύ άλλων, η οικογένεια Ποταμιάνου ήταν αυτή που εισήγαγε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπηρέτησε πολύπλευρα τα εθνικά συμφέροντα και ιδιαίτερα στην κυπριακή τους διάσταση.
Το 1964, σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Α. Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Ι. Γεννηματά, συνέβαλε στον αθόρυβο εξοπλισμό της νήσου, μεταφέροντας με τα καράβια του την μετεμφιεσμένη σε αλλοδαπούς τουρίστες ταξιαρχία υπεράσπισης της Μεγαλονήσου.
Όταν ο Παπαδόπουλος του ζήτησε να μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα της Ταξιαρχία, απάντησε: «Ούτε έναν στρατιώτη δεν πρόκειται να μετακινήσω από την Κύπρο!».
Είδε μεταπτώσεις στην εφοπλιστική του σταδιοδρομία που θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν δεν πίστευε στην ελληνοκεντρικότητα της ναυτιλιακής δράσης.
Υπήρξε πάντοτε σεμνός και διακριτικός επιχειρηματίας, πιστός φίλος σε κάθε περίσταση και δεν ασχημόνησε ποτέ ως μέλος της σοβαρής εφοπλιστικής ελίτ. Θα τον θυμόμαστε ως εκπρόσωπο μιας καθαρά ελληνοπρεπούς επιχειρηματικότητας στενά πάντοτε δεμένης και με τον Πειραιά.
Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.
Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (τότε με την επωνυμία Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων) για 23 χρόνια, από το 1980 έως και το 2002, ενώ υπήρξε ενεργό μέλος από διάφορες θέσεις του δ.σ. του Συνδέσμου για 54 συνολικά έτη, από τον Φεβρουάριο του 1967 όταν εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του μέχρι τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 2021, από την θέση του αντιπροέδρου Κρουαζιέρας.
Επίσης, υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).
Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του δ.σ. του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).
Ο Ανδρέας Ποταμιάνος τιμήθηκε με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (επί προεδρίας Κώστα Κυριαζή).
Το 2014 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σκιάθου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «για την ποικίλη και πολυσήμαντη προσφορά του και αγάπη στην Σκιάθο και τον λαό της».
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σε ανακοίνωση του αναφέρει: Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη των Μελών του Συνδέσμου για την απώλεια του Επίτιμου Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ανδρέα Ποταμιάνου.
Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, πολύτιμος φίλος και κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας και ιδιαίτερα της Κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη της οποίας διαδραμάτισε σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (η οποία το 2004 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) επί 23 συνεχή χρόνια, από το 1980 έως και το 2002, ενώ το 2003 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος.
Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Ένωσης το 1967 και η ενεργός συμμετοχή του συνεχίστηκε αδιάκοπα για 54 συνολικά χρόνια. Ως Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, θέση που κατείχε από το 2017, αγωνίστηκε μέχρι και τις τελευταίες ημέρες για την ενότητα του Κλάδου και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της πανδημίας και η συμμετοχή του αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.
Μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Ποταμιάνου, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ συνήλθε εκτάκτως και, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια αποφάσισε:
- Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια των Μελών του Συνδέσμου στην οικογένειά του.
- Να κατατεθεί στεφάνι.
- Να πραγματοποιηθεί δωρεά εις μνήμην του στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ».
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι: συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση κατά την οποίαν ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για την απώλεια του Ανδρέα Ποταμιάνου ο οποίος υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και επίτιμος πρόεδρος της ένωσης.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:
- Να εκφραστούν τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος και στα τρία τέκνα του.
- Να παραστεί το διοικητικό συμβούλιο στην νεκρώσιμη ακολουθία.
- Να διατεθεί χρηματικό ποσό στην μνήμη του για φιλανθρωπικό σκοπό.
- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο.