Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιόν προτείνει για Επίσκοπο ο σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/09/2024

Χωρίς εκπλήξεις η Ιεραρχία του Οκτωβρίου – Οι εκλογές ενός Μητροπολίτη και τεσσάρων(;) Επισκόπων το κυρίαρχο θέμα

Σωτήρης Μ. Τζούμας* |> Στις αρχές Οκτωβρίου συνέρχεται στο πλαίσιο των τακτικών  κατ´ έτος Συνεδριάσεων  η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η Ιεραρχία σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ασχοληθεί θεωρητικά με  κοινωνικά θέματα όπως η στήριξη της οικογένειας και τα φαινόμενα της βίας και της παραβατικότητας, ενώ το κυρίαρχο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι οι εκλογές του Μητροπολίτη Μαντινείας και 4 βοηθών  Επισκόπων για ισάριθμες Μητροπόλεις.

Η Ιεραρχία θα συνέλθει στο Συνοδικό Μέγαρο, στην Μονή Πετράκη,από την Τετάρτη 2 έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024.

Το πρωί της Τετάρτης, 2 Οκτωβρίου, θα τελεστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη Θεία Λειτουργία από τον νεώτερο στα πρεσβεία Μητροπολίτη, Σεβ.  Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο.

Στις 9 το πρωί της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσουν οι εργασίες με την εναρκτήρια ακολουθία, την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου  προς του Συνοδικούς Αρχιερείς, την αντιφώνηση του Πρύτανη των Μελών της Ιεράς Συνόδου Σεβ. Καρυστίας κ.Σεραφείμ, ενώ θα ακολουθήσει χωρίς εκπλήξεις και διαφοροποιήσεις  η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση Κανονισμών και άλλα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εισηγήσεις για φλέγοντα κοινωνικά θέματα

Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο εισηγήσεις το περιεχόμενο των οποίων αφορά κοινωνικά θέματα της εποχής μας  όπως ο θεσμός της οικογένειας και η βία.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα αναπτύξει το θέμα: “Η στήριξη στον θεσμό της οικογένειας (πρακτική διάσταση)”.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα αναπτύξει το θέμα: “Βία, παραβατικότητα (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική) και Εκκλησία”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Εκλογή Μητροπολίτη Μαντινείας και τεσσάρων Βοηθών Επισκόπων

Η τελευταία ημέρα της Ιεραρχίας με βάση τα θέματα ημερησίας διατάξεως- όπως φρόντισε ο Αρχιεπίσκοπος να γίνει εγκαίρως γνωστή με ανακοινωθέν,  για να γλιτώσει από τις πιέσεις των άλλων Μητροπολιτών που θέλουν την εκλογή Βοηθού Επισκόπου-  περιλαμβάνει όπως είπαμε την εκλογή ενός Μητροπολίτη και τεσσάρων Επισκόπων. Συγκεκριμένα θα πληρωθεί η κενή – μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Αλεξάνδρου – θέση της  Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας καθώς και τυχόν κενών Ιερών Μητροπόλεων.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεραρχίας, θα γίνει εκλογή  τεσσάρων Βοηθών Επισκόπων για τις Ιερές Μητροπόλεις: Ξάνθης και Περιθεωρίου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, Πειραιώς και Φαλήρου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ποια ονόματα ακούγονται πώς θα προαχθούν 

Για την Μητρόπολη Μαντινείας δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημο χρίσμα. Μόνο φήμες ακούγονται  και μάλιστα αλληλοσυγκρουόμενες   οι οποίες προφανώς εκπορεύονται από τα Δώματα της Αγίας Φιλοθέης,για να θολώσουν τα νερά ως το τέλος και να κάνουν πιο εύκολη την προαγωγή του εκλεκτού του Αρχιεπισκόπου. Οι φήμες ξεκίνησαν πολύ νωρίς  με την υποψηφιότητα  για τη θέση αυτή του  Βοηθού Επισκόπου της Αρχιεπισκοπής, Θεοφ. Ανδρούσης Κωνσταντίου, στον οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε απαγορεύσει ο Αρχιεπίσκοπος να θέσει υποψηφιότητα για την Μητρόπολη Ηλείας γιατί θα τίναζε στον αέρα την εκλογή του εκλεκτού της αυλής και του ισχυρού νομικού της Μητρόπολης εκλεγέντος Αθανασίου.

«Σε έχω στο μυαλό μου για κάτι άλλο, καλύτερο» του είχε πει τότε. Κι εκείνος  το έχαψε και αποσύρθηκε από την Ηλεία για να επιτευχθεί η εκλογή του Αθανασίου χωρίς δυσκολίες.

Όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα,η υποψηφιότητα  του Ανδρούσης Αναστασίου έπεσε νωρίς,  για να καεί. 

Ακολούθησαν οι φήμες για την υποψηφιότητα του του ευγενικού και πολυτάλαντου Επισκόπου Ευρίππου Χρυσοστόμου, αλλά και αυτή έσβησε όπως άναψε.

Σειρά στην υποκινούμενη παραπληροφόρηση είχε η φήμη για υποψηφιότητα του Αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη αλλά και αυτό δεν κράτησε πολύ.

Κάποια στιγμή επικρατούσε άποψη  ότι ο κύβος ερρίφθη υπέρ του Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ, αεικίνητου και εργατικού  Αρχιμ. Νικοδήμου Φαρμάκη ,αλλά και αυτό ξεθύμανε γρήγορα.

Το γαϊτανάκι των φημών περιλάμβανε και το όνομα του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του ευγενικού και διακριτικού Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη. Και αυτή η φήμη γρήγορα ατόνισε για να σκοτεινιάσει ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Τελευταία έχουμε μπει στον αστερισμό της προσφιλούς στον Αρχιεπίσκοπο μυστικοπάθειας. Όταν δεν θέλει να πει κάτι δεν το λέει ο κόσμος να χαλάσει.

Διανύουμε την μετά του Τιμίου Σταυρού εποχή κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος μας έχει συνηθίσει να μοιράζει τα χρίσματα και όμως δεν έχει ακόμη αποφανθεί μέχρι τώρα για τον ποιον έχει στο μυαλό του για να προτείνει στην Ιεραρχία και εκείνη χωρίς αντίρρηση και χωρίς καμία κρίση  συνειδήσεως θα τον ψηφίσει. Είπαμε κι άλλη φορά ότι με την πλειοψηφία που διαθέτει ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει, αφού οι Ιεράρχες ικανοποιούν στο ακέραιο την επιθυμία του. Στους Αρχιερείς που τον ρωτούν αν έχει καταλήξει σε κάποιο υποψήφιο  για την Μητρόπολη Μαντινείας ο Αρχιεπίσκοπος τους απαντά ότι «δεν ήλθε  η ώρα να σας πω αλλά έχω στο μυαλό μου για την Μητρόπολη αυτή, έναν εξαιρετικό Αρχιμανδρίτη. Σας το κρατώ για έκπληξη».

Προχθές εγράφη ότι ο υποψήφιος θα προβάλλει ως Φάρος Φωτεινός. Πολλοί ψάχνουν να βρουν ποιος έχει τα αρχικά Φ.Φ. Αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει στο μυαλό του και μπορεί να προτείνει για Μητροπολίτη Μαντινείας τον Αρχιμ. Φιλόθεο Δέδε, παλαιό φίλο και στενό συνεργάτη του.

Ο εν λόγω κληρικός διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων κατά τα έτη Αρχιερατείας του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου( Σεττάκη) και Διευθυντής της Ναοδομίας της Εκκλησίας.Δεν μπορώ να ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία στην υποψηφιότητα αυτή. Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να σιγουρέψει ότι ο αγαπημένος συγγενής του που έχει συμφέροντα στα εδάφη της Μητροπόλεως Μαντινείας από την εποχή του Αλεξάνδρου θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις businnes. Και ο Φιλόθεος από την μέχρι τώρα πορεία του είναι βέβαιο ότι δεν θα επιφέρει ουδεμία αντίρρηση στα όποια επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειας και εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι.

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι ο Ιερώνυμος αρνήθηκε κάποτε στον αείμνηστο Γέροντά του, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο την προαγωγή του Φιλοθέου σε Αρχιγραμματέα της Συνόδου. Και μάλιστα είχε γίνει θερμό επεισόδιο στην Αρχιεπισκοπή όπου οι φωνές του Θεοκλήτου ακούστηκαν μέχρι το πλακόστρωτο της οδού της Αγίας Φιλοθέης.

Αντ´ αυτού επέλεξε τότε  ο Αρχιεπίσκοπος τον  Α´ Γραμματέα της Συνόδου, νυν Μητροπολίτη Χίου Μάρκο.

Αν η πληροφορία αυτή έχει βάση, το σίγουρο είναι ότι  η υποψηφιότητα αυτή  δεν θα προβάλλει ως φάρος φωτεινός αλλά ως  κεραυνός εν αιθρία, που θα τα κάνει όλα ρημαδιό. Κυριακή κοντή γιορτή. Σε λίγο θα μάθουμε ποιος θα είναι ο εκλεκτός.

Ποιοί θα εκλεγούν Επίσκοποι για τις τέσσερις θέσεις Βοηθών Επισκόπων; 

Μετά την εκλογή  του νέου Μητροπολίτη Μαντινείας θα ακολουθήσουν οι εκλογές των τεσσάρων Βοηθών Επισκόπων. Έχουμε περάσει στον αστερισμό των Επισκόπων και τώρα που άνοιξε η κάνουλα ας μην εκπλαγούμε όταν ξεπεράσουν τον αριθμό των Μητροπολιτών.

Όπως εγράφη ευφυώς, μετά την Σύνοδο της Ιεραρχίας των Μητροπολιτών καλό θα ήταν να δημιουργηθεί και μία Σύνοδος των Επισκόπων. Εκτός και αν ληφθεί απόφαση να συμμετέχουν ως Χωροεπίσκοποι στην Ιεραρχία,ώστε να έχει κάποιο θεολογικό υπόβαθρο  η εκλογή τους και να μην είναι μόνο για το ωμόφορο, το εγκόλπιο και τη Μίτρα.

Οι τέσσερις νέοι βοηθοί θα εκλεγούν για τις Ιερές Μητροπόλεις: Ξάνθης και Περιθεωρίου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, Πειραιώς και Φαλήρου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να δημοσιοποιήσει εγκαίρως την θεματολογία καταγράφοντας για πρώτη φορά και τα ονόματα των Μητροπόλεων που προκρίθηκαν για θέση Βοηθού Επισκόπου. Και αυτό έγινε όπως δυνάμεθα να αντιληφθούμε γιατί ήθελε να αποφύγει τις πιέσεις από άλλους Μητροπολίτες  για εκλογή Βοηθού.

-Για την Μητρόπολη Ξάνθης υπάρχει η πρόβλησις εκ μέρους του Σεβ. Ξάνθης κ. Παντελεήμονος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Σωφρονίου Γκουτζίνη.

– Για την Μητρόπολη Καισαριανής ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δανιήλ θα προτείνει τον Ιεροκήρυκα και στενό συνεργάτη του Αρχιμ. Καλλίνικο Νικολάου.

Ο Σεβ. Καισαριανής είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία προ δύο ετών, την εκλογή του Αρχιμ. Καλλινίκου σε Μητροπολίτη Περιστερίου αλλά είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα για να ασχολείται τώρα ολόκληρη η Μητρόπολη- κλήρος και λαός – αφού έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα με τη θέση του…Εσταυρωμένου!

  • Για την Μητρόπολη Πειραιώς ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ. Σεραφείμ θα προτείνει τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη.

-Για την Μητρόπολη Εδέσσης ο εμπερίστατος Σεβ. κ. Ιωήλ επιθυμεί διακαώς να δει σε Επίσκοπο τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη. Ο Σεβ. Εδέσσης, γνωστός και αποδεκτός από όλους για την αγιότητα του βίου του και για τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον έχει προικίσει ο Κύριος, αν άφηνε τον ίδιο του τον εαυτό να τον συμβουλεύσει, με τη σοφία που συμβουλεύει τους άλλους, θα έπρεπε να παραιτηθεί υπέρ του Στεφάνου. Αλλά δυστυχώς μερικές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούμε να υπερβούμε τον εαυτό μας!

Ο Αρχιεπίσκοπος θα προτείνει  κι άλλους Επισκόπους πέραν των τεσσάρων; 

Οι πληροφορίες που διακινούνται εσχάτως κάνουν λόγο για διάθεση του Αρχιεπισκόπου να προτείνει ακόμη τρεις συνεργάτες του για Βοηθούς ή Τιτουλάριους Επισκόπους . Στην περίπτωση αυτή λέγεται ότι δύο ακόμη Μητροπολίτες έχουν την διάθεση να σηκωθούν εντός της Ιεραρχίας και να ζητήσουν την προαγωγή των Πρωτοσυγκέλλων τους. Και οι δύο το έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο σε  κατ´ιδίαν συναντήσεις τους μαζί του αλλά εκείνος τους είπε να το αφήσουμε για την Ιεραρχία που θα γίνει- αν θα γίνει- τον Φεβρουάριο.

Στην περίπτωση όμως που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος τους τρεις  δικούς του τότε θα ζητήσουν και οι δύο  Μητροπολίτες ( ένας εκ των Παλαιών και ένας εκ των Νέων Χωρών) τις προαγωγές των δικών τους υποψηφίων.

Επομένως η προσεχής  Ιεραρχία όσο βουβή φαίνεται τόσο πιο πολύ αναμένεται να μας εκπλήξει και ενδεχομένως να μας καταπλήξει!

(*) Πηγή: exapsalmos.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: