Ουσιαστικές καταθέσεις στο Εργαστήρι “Ναυτιλία & Ναυτική Εκπαίδευση στην ΕΕ” στο ΠαΠει
Πρωτοβουλία Πλακιωτάκη
|> Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε από τον τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Workshop με θέμα: “Ναυτιλία & Ναυτική Εκπαίδευση στην Ευρώπη“, με εισηγητές τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ , τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, τον αναπληρωτή τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου και τον διευθυντικό Στέλεχος Ναυτιλιακής Εταιρίας, πλοίαρχο ΕΝ Σταμάτη Κατέλα. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μαργαρώνης.
Κατά τη συζήτηση καταγράφηκαν θέσεις, ακούστηκαν απόψεις, υπήρξε ουσιαστική συζήτηση και εκφράσθηκε η βούληση να συνεχιστούν παρόμοιες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο τομέας Ναυτιλίας της Ν.Δ, καινοτομεί, πραγματοποιώντας επιστημονικά Workshops, σε σύγχρονα ναυτιλιακά θέματα, προωθώντας το πρότυπο των σύγχρονων ανοικτών ευρωπαϊκών κομμάτων. Επιστήμονες, πολιτικοί και πολίτες, συναντώνται για να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις με εφαρμογή στο σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον. Ο θεσμός είναι ανοικτός σε όλη την κοινωνία ως περιβάλλον διαλόγου, δημιουργίας, καινοτομίας και συναπόφασης.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Πλακιωτάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο πλαίσιο προετοιμασίας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Ναυτιλία, έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία ώστε να προσεγγιστούν αφενός τα στελέχη της Ελληνικής Ναυτιλίας και αφετέρου τα στελέχη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, για να ακουστούν οι απόψεις τους και να καταγράφουν χρήσιμες σκέψεις και προτάσεις, σχετικά με το σπουδαιότερο εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας, την Ελληνική Ναυτιλία.
Στη συνέχεια ανέφερε, ότι αναμφίβολα η Ελληνική Ναυτιλία, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας και την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η Ελληνική Ναυτιλία, αποτελεί διαχρονικά τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τον τουρισμό, συμβάλλει στην ενίσχυση και βελτίωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.
Στην εισήγησή του ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η Ναυτιλία είναι η Επιστήμη η ή τέχνη που απαιτεί τη συνεχή εκπαίδευση και αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της, μέσα στην παγκόσμια ιστορική διαδρομή της.
Στην εποχή μας σ’ έναν κόσμο που ολοένα αλλάζει με αυξημένες απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο, και ειδικά στον τομέα της Εκπαίδευσης, η ναυτιλία είναι η πρώτη που δημιουργεί ή ενσωματώνει νέα δεδομένα στις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αναγκαιότητα μιας πληρέστερης και αποτελεσματικότερης εκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού της και ειδικά των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.
Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, επικεντρώνονται στο άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους άνετους για τους εκπαιδευομένους χώρους εκπαίδευσης και στα σύγχρονα υλικά και μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματικότερη μάθηση του εκπαιδευομένου.
Τέλος, πρόσθεσε ότι η εμπορική ναυτιλία και κυρίως η ποντοπόρος, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, ο οποίος δεν επηρεάζεται από την τοπική οικονομική κρίση, αλλά ακολουθεί δικούς της κύκλους μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, αφού διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να συμβάλει πολύ περισσότερο στην απασχόληση και άρα στην μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Κατέλας αναφέρθηκε στα θέματα των εταιριών και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν σε στεριά και θάλασσα, μεταφέροντας την εμπειρία του από τα 23 χρόνια υπηρεσίας του στην εκπαίδευση και στην συμβουλευτική ναυτιλιακών εταιριών . Ολοκληρώνοντας, παρότρυνε τους σπουδαστές να προχωρήσουν με σιγουριά στην επιλογή τους, καθώς είναι αδιαμφισβήτητα ένας χώρος με ιδιαίτερες επαγγελματικές εμπειρίες, ένας τομέας με μέλλον, με υψηλές αποδοχές και με δυνατότητες ανέλιξης και αναγνώρισης.