Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε χθες το βράδυ από κορωνοϊό

ΚΟΣΜΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 19/05/2022

Παγκόσμια θλίψη για την απώλειά του -Νοσηλευόταν στο Παρίσι – Ήταν 79 ετών  

|> Αθόρυβα έφυγε χθες αργά το βράδυ από τη ζωή ο παγκοσμίου ακτινοβολίας μουσικός δημιουργός Βαγγέλης Παπαθανασίου – ο Vangelis των “Forminx” και των “Aphrodite’s Child”, του “Jeronimo Yanka” και της “Μυθωδίας”, του Όσκαρ για τους “Δρόμους της Φωτιάς”. Καιρό τώρα είχε νοσήσει από κορωνοϊό και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Παρίσι και χθες “ταξίδεψε” να βρει τον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης “6354”, που από το 1995, ονομάζεται “6354 Vangelis”…

Το πλήρες όνομα του Vangelis ήταν Ευάγγελος -Οδυσσέας Παπαθανασίου και είχε γεννηθεί στην Αγριά Βόλου στις 29 Μαρτίου του 1943.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που εθεωρείτο φαινόμενο στο διεθνές πεντάγραμμο και πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, άρχισε  να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Όμως αργότερα σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Πλούσιο και σημαντικό το μουσικό έργο που άφησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση του διαστήματος, που τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Έτσι, το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά “Cosmos: A Personal Voyage” του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Emmy και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο “Μυθωδία” στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της NASA “2001: Οδύσσεια στον Άρη”. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της NASA.

Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ. Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον Πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της.

Το 2013, η NASA υιοθέτησε για δεύτερη φορά τη μουσική του Vangelis με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή “Ήρα (Τζούνο)”, που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της Σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ’ οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.

Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου να συνθέσει την μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Έτσι, συνέθεσε τη μουσική τριλογία “Άφιξη”, “Το ταξίδι του Philae” και “Το βαλς του Ροζέτα”, η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους” Ροζέτα” στον κομήτη 67P.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: