Ο Σολωμός Σολωμού, ο Τάσος Ισαάκ και ο ‘’φονιάς’’ Αττίλας που συνεχίζεται…
Ενώ οι δολοφόνοι των δύο ηρώων καταζητούνται από την Interpol με εντάλματα σύλληψης κυκλοφορούν και παραμένουν ατιμώρητοι
Θεοφάνης Μαλκίδης* |> Κατά τραγική ειρωνεία η πράξη αμφισβήτησης της τουρκικής εισβολής, η ουσιαστική πράξη απελευθέρωσης από την Τουρκική κατοχή, η απόπειρα εξαφάνισης του συμβόλου της Τουρκικής κατοχικής παρουσίας στην Κύπρο από τον Σολωμό Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, συνέπεσε με την 14η Αυγούστου 1974, όταν ο τουρκικός φασιστικός στρατός ολοκλήρωνε το βιασμό της Κύπρου με τον Αττίλα 2.
Συμπίπτει όμως και με τη σημερινή εισβολή του νέου Αττίλα στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη. Με την νέα άλωση που επιχειρείται ενάντια στον Ελληνισμό: από τη Λευκωσία και το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο.
Με τον Κυπριακό Ελληνισμό έχω μακροχρόνιους, ιστορικούς και προσωπικούς δεσμούς.
- Με εμπνέει ως άνθρωπο και ως Έλληνα ο αγώνας αυτού του σημαντικού μέρους του Ελληνικού λαού για την απελευθέρωσή του από τους αποικιοκράτες.
- Με εμπνέει ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές.
- Με εμπνέει η αντίσταση στους Τούρκους κατακτητές το 1974, ο αγώνας του Κατσάνη, του Κατούντα και των χιλιάδων στρατιωτών, των νέων, των μαθητών, των μοτοσικλετιστών, των οικογενειών των αγνοούμενων.
- Με εμπνέει ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Τάσος Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού.
- Με εμπνέει η πράξη αντίστασης του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος στις παλιές και νέες απόπειρες για αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, στις προσπάθειες για παραδοχή της αδικίας, της κλοπής, της βαρβαρότητας, στις πράξεις νομιμοποίησης του φασισμού και του ρατσισμού με «σχέδια» και διαπραγματεύσεις λέει «όχι» .
Οι Τούρκοι κατακτητές νόμισαν, πίστεψαν, είχαν τη ψευδαίσθηση, ότι με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, όπως και με την αντίστοιχη και επίσης ατιμώρητη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τον Αύγουστο του 1996, θα επικρατούσε, θα κυριαρχούσε και ψυχολογικά ο Αττίλας 2 , θα νομιμοποιούνταν η εισβολή, θα προετοιμαζόταν ο Ελληνισμός για νέα υποχώρηση, ταπείνωση, υποταγή, παράδοση, κατάκτηση.
Ο επίσης δολοφονημένος, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απελευθέρωσης Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε πως «η ελευθερία ποτέ δεν χαρίζεται από τον καταπιεστή, πρέπει να απαιτηθεί από τον καταπιεσμένο», προσθέτοντας πως «όταν ένας άνθρωπος δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την απελευθέρωση ενός έθνους, τότε συμβάλλει στην ανάστασή του».
Και είναι βέβαιο ότι ο Σολωμός Σολωμού, ο Τάσος Ισαάκ, οι οποίοι απαίτησαν την ελευθερία, το αυτεξούσιο, έχουν συμβάλει στο ποθούμενο: στην Ανάσταση του Ελληνισμού της Κύπρου, στην αντίσταση του Ελληνισμού στην υποταγή και την ταπείνωση, που επιχειρείται σήμερα από την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Έσχατο αλλά όχι τελευταίο: με την καταγραφή των ονομάτων των εγκληματιών που σκότωσαν τον Τάσο Ισαάκ και το Σολωμού Σολωμού, γίνεται το πρώτο βήμα της δικαιοσύνης που είναι η δημοσιοποίηση. Περιμένουμε λοιπόν τα επόμενα που είναι η σύλληψη, η δίκη και η καταδίκη, όπως αρμόζει σε εγκληματίες!
Οι δολοφόνοι Σολωμού Σολωμού είναι οι παρακάτω:
- Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, «υπουργός» του ψευδοκράτους.
- Χασάν Κουντακτσί, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του κατοχικού στρατού (έγινε γνωστό ότι απεβίωσε την 17η Ιανουαρίου 2023 στα Κατεχόμενα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί).
- Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής Ειδικών Δυνάμεων των Κατεχομένων.
- Αττίλα Σαβ: Τότε αρχηγός της «αστυνομίας» των Κατεχομένων.
- Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού
Οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ είναι οι εξής :
- Νασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).
- Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών τότε και μέλος της τουρκοκυπριακής «αστυνομίας», που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.
- Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών τότε και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
- Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης Λευκωσίας.
- Ερχάν Αρικλί: Πρώην υποψήφιος για την «προεδρία» των Κατεχομένων, 40 ετών τότε με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και κάτοικος Κατεχομένων από το 1986.
Οι παραπάνω εγκληματίες βρίσκονται από το 1996 καταχωρημένοι στον κατάλογο αναζητούμενων προσώπων της Ιnterpol και ένας από τους δέκα, ο Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ, φιγουράρει στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων διεθνώς.
Τη μοναδική φορά που επιχείρησε να εκτελεστεί κάποιο από τα εντάλματα σύλληψης ήταν το 2012, όταν οι αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν τον Ερχάν Αρικλί, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αφού με παρέμβαση των τουρκικών διπλωματικών αρχών αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το 2017 έκανε διακοπές στην Τυνησία χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας!
Είκοσι επτά χρόνια μετά τις απάνθρωπες, τις φρικιαστικές πράξεις εναντίον του Ελληνισμού, οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού παρότι είναι γνωστοί και μάλιστα παρόντες ως σύμβουλοι του κατοχικού καθεστώτος στις «συνομιλίες» για τη «λύση», παρότι έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψής τους, κυκλοφορούν ελεύθεροι και παραμένουν ατιμώρητοι.
Η απονομή όμως της δικαιοσύνης, η παραδειγματική και χωρίς ελαφρυντικά και υπεκφυγές, τιμωρία τους, είναι το αυτονόητο αίτημα κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου, κάθε δημοκράτη, κάθε Έλληνα.
(*) Ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου