Καταλογοραφείται για να ψηφιοποιηθεί η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Συνεργασία με Βιβλιοθήκη της Βουλής
|> Την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Χάλκης.
Στην επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συμφωνίας, χθες στο Φανάρι, ο κ. Βούτσης συνοδευόταν από τον γ.γ. της Βουλής Κώστα Αθανασίου, τον γενικό διευθυντή Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων Γιώργο Αγγελόπουλου και τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα της δράσης.
Ήδη έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η τεκμηρίωση των παλαιότερων βιβλίων, εκ των οποίων κάποια του 15ου αιώνα, ενώ εξειδικευμένες ομάδες υλοποιούν την καταλογράφηση των βιβλίων με στόχο τη συνολική καταγραφή όλων των εκδόσεων, παλαιών και νέων, καθώς και το συνολικό επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης. Από την τεκμηρίωση των εκδόσεων θα προκύψει ο ηλεκτρονικός κατάλογος, που θα είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους, ενώ επίκειται να δημιουργηθεί και ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού.
Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τη Βιβλιοθήκη της Χάλκης ξεκίνησε το 2014, αρχικά διερευνητικά εξαιτίας του όγκου και της κατάστασης των βιβλίων, ενώ το μνημόνιο που υπεγράφη χθες βάζει σε νέα δυναμική τροχιά την υπάρχουσα συνεργασία.
Η στενή και πολυετής συνεργασία μεταξύ των δύο Βιβλιοθηκών έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ιδιαιτέρως στενών δεσμών μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε την επιθυμία και τη διάθεση οι δεσμοί αυτοί «να συνεχιστούν με την ίδια θέρμη και να εξελιχθούν σε ευρύτερα δυνατά πεδία, μέχρις ότου η Χάλκη επανέλθει θεσμικά και λειτουργικά στην προ 46 ετών αποστολή της».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής και η ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου τους υποδέχθηκαν ο διευθυντής του Λυκείου κ. Δεμιρτζόγλου καθώς και διευθυντές του Ζαππείου και της Μεγάλης του Γένους Σχολή. «Η επίσκεψή μας δεν είναι μόνο θεσμική και τυπική, αλλά είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε εσάς που αποτελείτε φάρο του Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Βούτσης και δήλωσε πως η Βουλή των Ελλήνων επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο πλευρό τους μέσω του Ιδρύματος, αλλά και όλων των προγραμμάτων και δράσεων της.