Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ας προσέξουν μην τυχόν και περιορίσουν τους 65άρηδες!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 27/04/2020

Ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει ελάφρυνση των μέτρων – Κι οι ηλικιωμένοι περιμένουν…

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τόσο και… κορωνοποιείται η κάθε κουβέντα, όχι μόνον για το μέλλον της οικονομίας, αλλά και για το αύριο των κινήσεών μας, με τις τσάρκες, τις παρέες, τα περπατήματα και τα… νυχτοπερπατήματα!

Αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για την επιστροφή στην λεγόμενη κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Και μέχρι τότε, ας έχει υπ’ όψιν του ο Πρωθυπουργός ότι το «έξω» για τον κάτοικο αυτής της -κατά τα άλλα αγιασμένης- χώρας είναι δεδομένο. Το δε γεγονός ότι δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα να κλειστούμε στα σπίτια μας, ήταν και παραμένει ένας άθλος, αλλά και ένας «τσαμπουκάς» για κάποιους βόρειους που δεν «μας το είχανε»…

Η κυρία φον ντερ Λάιεν, πρότεινε να «προσέχουμε ιδιαίτερα τους άνω των 65 ετών», εννοώντας εμμέσως πλην σαφέστατα, να συνεχίζουν να ζουν υπό (μερικό) περιορισμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και κάθε άλλη Ούρσουλα, κάπως δικαιολογείται εάν εξέφρασε αυτή την άποψη ως Γερμανίδα. Να όμως που τυγχάνει «πρώτη κυρία» όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και δημοσίως πρέπει να μιλάει πάντα ως Ευρωπαία και όχι ως Γερμανίδα. Κι ας είναι μητέρα 7 παιδιών! Επτά παιδιά έχει και ο κ. Τσιόδρας, αλλά δεν λέει «μπαρούφες»!

Το να μιλήσει για μερικό περιορισμό των άνω των 65 ετών πολιτών, για την προστασία τους από τον covit-19, ίσως να είναι ένα λογικό μέτρο για την Γερμανία. Ίσως. Άλλος λαός, άλλα ήθη και συνήθειες. Δεν είναι παντού ίδιοι οι 65άρηδες ή κι οι 80άρηδες!

Για να μιλάμε για την Ελλάδα, οι δικοί μας ηλικιωμένοι -βαψομαλλιάδες και μη- έχουν κάποιες «κακές» συνήθειες απαραίτητες για την όποια ευζωΐα τους.

Βολτάρουν τα εγγόνια τους, οι άντρες κάνουν τις κουβέντες τους στα καφενεία κι οι γυναίκες στα κομμωτήρια, στα γυμναστήρια και στα ινστιτούτα καλλονής. Ανάλογα με την πίεση και το ζάχαρο, πίνουν τα ουζάκια τους, πάνε στις ταβερνούλες τους και οπωσδήποτε κάνουν τις τσάρκες τους, μετά συζύγου ή άνευ.

Τι να του πεις του Έλληνα ηλικιωμένου και της Ελληνίδας, που αισθάνεται γκόμενα στα 70 της; Ότι επειδή θέλεις να τους προστατέψεις από τον κορωνοϊό, «πρέπει να καθίσουν μέσα;»…

Μα, δεν είναι και τόσο άγνωστο ότι η κλεισούρα για ένα ηλικιωμένο άτομο αποτελεί «καταδίκη» και οπωσδήποτε μία κύρια αιτία άνοιας!

Τι πάμε να κάνουμε; Να τους «στείλουμε», πριν την ώρα τους ή μήπως να δεχτούμε κάποιους ακραίους συνωμοσιολόγους, που λένε:

  • «Θα τους κλείσουν μέσα στο σπίτι και κάποια στιγμή θα τους πούνε ότι επειδή δεν έχουν πολλά έξοδα τούς κόβεται ποσοστό από τη σύνταξη και αυξάνεται η συμμετοχή τους στα φάρμακα!»…

Ας μην ασχολούμαστε με αναφορές τέτοιων τερατολογιών κι ας ενσκήψουμε στην ουσία του προβλήματος!

Μα τον… Χαρδαλιά, υπάρχει επιστήμων ή άλλος επαΐων που να δέχεται ότι με το να περιοριστούν οι κινήσεις των ηλικιωμένων περιορίζεται και η εξάπλωση του κορωνοϊού; Είμαστε σοβαροί;

Στις βόλτες που γίνονται σε δρόμους, σε παραλίες κ.α. έχουν παρατηρήσει ποιοι κρατούν αποστάσεις και ποιοι όχι; Μία απλή παρατήρηση από αρμόδιους, οπωσδήποτε θα αποδώσει.

Το ότι στην Ελλάδα οι ψυχαναλυτές δεν έχουν πέραση, πού νομίζουν ότι οφείλεται; Απάντηση; Στο καφενείο και όχι στη μπυραρία! Στην ψιλοκουβέντα, στην «πλάκα», στον διάλογο, στο «άκου τον πόνο μου ρε φίλε»…

Σε τι διακινδυνεύει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι όταν πάνε μια βόλτα με το ΙΧ τους π.χ. στη Βουλιαγμένη; Να πάνε εκεί στον Λαιμό, να αράξουν και με θέα τη θάλασσα του Σαρωνικού, να δουν το ηλιοβασίλεμα, να θυμηθούν το ίδιο μέρος, άλλες εποχές, ακούγοντας Χατζιδάκι…

Μετά να τραβήξουν για το καφεδάκι τους στο “Aqua Marina” να κουβεντιάσουν περί…  ανέμων και υδάτων και όταν βραδιάσει να πάρουν το δρόμο του γυρισμού…

Αυτή η συγκεκριμένη σκηνή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διακινδυνευμένη για μετάδοση του κορωνοϊού;

Ναι, μόνον εάν η μετάδοση του ιού μπορεί να προκύψει στο μποτιλιάρισμα της επιστροφής, όπου τα αυτοκίνητα βρίσκονται «κολλητά»! Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει βγει σχετική ανακοίνωση…

Το θέμα για το παράλογο του περιορισμού κινήσεων των ηλικιωμένων είναι πολύ μεγάλο, τόσο που κάποιοι ψίθυροι για ωράρια εξόδου και τέτοια, δημιουργούν καχυποψίες ακόμη και στους πλέον «ανύποπτους»!

  • Πώς μπορεί να θεωρηθεί «υπό προστασία» ένας ηλικιωμένος λειτουργός ή ένας εργαζόμενος άνω των 65 που προσπαθεί να συμπληρώσει ένσημα;

Τα περισσότερα ελληνικά ζευγάρια έχουν διαφορά ηλικίας, ακόμη και 10-15 και περισσότερων ετών.

Το πιο απλό: Εκείνος είναι 67 ετών και εκείνη στα 63. Στην προκειμένη περίπτωση τι γίνεται; Θα πρέπει να… ξεπορτίζει η 63χρονη;

Πράγματι αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και δεν είναι μόνον το πολιτικό κόστος για μία κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να ανατραπεί με καμμιά αυξησούλα. Το κόστος έχει σχέση με την ηθική, την αξιοπρέπεια και το επίπεδο πολιτικής αντίληψης.

Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα για το 20% και πλέον του πληθυσμού, χωρίς να υπάρξει μία σφαιρική και ρεαλιστική αντιμετώπιση. Κι ας μην συμφωνήσουμε απόλυτα με αποφάσεις των Βρυξελλών, που δεν συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα! Οψόμεθα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: