Στήριξη στους νέους και τις μικρές επιχειρήσεις, θα προβλέπει ο Προϋπολογισμός (ΕΕ) μετά το 2020
Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές
|> Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα ερευνητικά της προγράμματα και να στηρίξει τους νέους και τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές στο σχέδιο της διαπραγματευτικής τους θέσης για τον επόμενο μακροπρόθεσμο Προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά το 2020. Η συζήτηση στην ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη και η ψηφοφορία την Τετάρτη.
Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις γεωργικές και περιφερειακές πολιτικές χρηματοδοτώντας παράλληλα τις νέες προτεραιότητες όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η μετανάστευση. Θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει το όποιο έλλειμμα προκύψει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά υποστηρίζουν στο σχέδιο ψηφίσματός τους οι ευρωβουλευτές.
Για να τεθεί σε ισχύ, ο νέος προϋπολογισμός θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να συναφθεί συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη πρόοδος στο ζήτημα των ιδίων πόρων. και ζητούν την αντιμετώπιση των δαπανών και των εσόδων ως μία ενιαία δέσμη μέτρων.
Έσοδα
Εκτός από το κείμενο του ΠΔΠ, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει και θα υιοθετήσει ψήφισμα που υποστηρίζει τη διατήρηση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων, όπως είναι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα και οι περιβαλλοντικοί φόροι. Οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ βάσει του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματός τους θα πρέπει να μειωθούν αναλόγως.
Ιστορικό
Περισσότερο από το 94% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Τα διοικητικά έξοδα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 6% του συνόλου, με τους μισθούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του 6%.
Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν λύσεις από την ΕΕ. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ασφάλεια μέχρι τη μετανάστευση και την ανεργία.
Επόμενα βήματα
Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής που αναμένεται να κατατεθούν τον Μάϊο του 2018. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.