Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, η… δραχμούλα θα “μυρίσει”!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 02/02/2020

Ο μήνας που μας κάνει να θυμόμαστε πόσο μας “έρριξαν” και πόσο ο τιμάριθμος “βίασε” ζωή μας

Τ/Π |> Η Ελλάδα εισήλθε από χθες στον μήνα που ακριβώς πριν 18 χρόνια, λειτούργησε ως μήνας “σύγκρισης” των τιμών των προϊόντων με δραχμές και ευρώ. (Παρακάτω φιλοξενούνται σχετικοί “ιστορικοί” πίνακες).

Για να θυμηθούμε, την Πέμπτη 9 Μαρτίου του 2000 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπέβαλε αίτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ενταχθεί η πατρίδα μας στην Ευρωζώνη.

Η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2001, αλλά ακολούθησε μεταβατική περίοδος ενός έτους, όπου το ευρώ χρησιμοποιούνταν μόνο λογιστικά.  Την Πρωτοχρονιά του 2002 το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή. Τα δύο νομίσματα ήταν σε παράλληλη κυκλοφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2002 – μία περίοδος σημαντική για το κάθε “σήμερα”, αφού υπήρχε η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης των τιμών. Γι’ αυτό ο Φεβρουάριος του 2002, θα μείνει… ανεξίτηλος για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από τότε μέχρι σήμερα, ακόμη και ο πλέον ανενημέρωτος πολίτης γνωρίζει πόσο έχει ανέβει ο Τιμάριθμος και πόσο έχει ελαττωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έγιναν αυτόματα από δραχμές σε ευρώ, ενώ τα προϊόντα άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές του έως και πάνω από 100%. Απλό παράδειγμα το νερό που από 50 δραχμές, ενώ έπρεπε να πωλείται 0,15 ευρώ πήγε στα 0,50 ευρώ (170 δραχμές). Δηλαδή, πάνω από 300 δραχμές! Ή το σουβλάκι που από 300 δρχ. (0,90 ευρώ) πήγε στα 2,5 ευρώ (860 δρχ. )! Μεταξύ μας, εκείνη την “χρυσή” περίοδο αρκετοί μικρομεσαίοι θα έπρεπε να ευχαριστούν τον Σημίτη…

Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν μόνον από την απότομη και μεγάλη άνοδο του Τιμάριθμου λόγω ευρώ, αλλά ήρθε και η κρίση, που είδαν να ισοπεδώνονται μισθοί, μεροκάματα, συντάξεις και η ακρίβεια να παραμένει στο ύψος της!

Μπορεί να λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την κρίση, αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια – ίσως και χειρότερη. Βέβαια, είμαστε ένα λαός που γουστάρει να παραμυθιάζεται και να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και γι’ αυτό κάθε αλήθεια ή δεν γίνεται αποδεκτή ή θεωρείται γραφική! Γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στους παρακάτω πίνακες, έτσι για να δούμε πού έχουμε φτάσει και εάν μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στην προ της κρίσης εποχή…

> Πηγή: sansimera.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: