Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Κάρολος διορίζει σήμερα στην πρωθυπουργία της Βρετανίας τον νικητή των εκλογών σερ Κιρ Στάρμερ

ΚΟΣΜΟΣ στις 05/07/2024

«H αλλαγή αρχίζει τώρα» τόνισε στην νικητήρια ομιλία του ο ηγέτης των Εργατικών, που ανέλαβαν την διακυβέρνηση μετά από ‘’συντηρητική’’ 14ετία

|> Μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί αναλαμβάνουν τις τύχες της Βρετανίας, ύστερα από την συντριπτική νίκη του σερ Κιρ Στάρμερ και την ήττα των Συντηρητικών του προς αποχώρηση πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Νωρίς το πρωί ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε τη νίκη των Εργατικών και επικοινώνησε με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Με βάση την διαδικασία, ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται σήμερα το πρωί να υποβάλλει την παραίτησή του από το αξίωμά του και ακολούθως ο Κιρ Στάρμερ να μεταβεί στο Μπάκιγχαμ προκειμένου να λάβει τον διορισμό του από τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε μία ομιλία του, τόνισε: «H αλλαγή αρχίζει τώρα». Και είπε:

«Σε όλη τη χώρα μας, ο κόσμος ξυπνά με την είδηση της νίκης μας, ανακουφισμένος ότι ένα βάρος έχει φύγει από πάνω του, από τους ώμους αυτού του σπουδαίου έθνους και τώρα μπορούμε και πάλι να κοιτάξουμε το μέλλον. Να πορευθούμε μέσα στη μέρα, με την ηλιαχτίδα της ελπίδας να είναι αχνή στην αρχή κι έπειτα να γίνεται ξανά πιο λαμπερή πάνω σε μια χώρα που έχει την ευκαιρία, έπειτα από 14 χρόνια, να ανακτήσει το μέλλον της. Το καθήκον μας δεν είναι τίποτα λιγότερο παρά η ανανέωση των ιδεωδών που κρατούν αυτή τη χώρα ενωμένη. Εθνική ανανέωση. Όποιοι κι αν είστε, όπου κι αν ξεκινήσατε τη ζωή σας, αν εργαστείτε σκληρά, αν παίξετε με βάση τους κανόνες, αυτή η χώρα οφείλει να σας δώσει μια δίκαιη ευκαιρία να εξελιχθείτε, να σέβεται πάντα την συμβολή σας – κι αυτό οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε».

Εν τω μεταξύ, σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την κυβερνητική αλλαγή του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Σήμερα το πρωί, ο Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάρει από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώνοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».

Τα αποτελέσματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επιβεβαιώνουν την έκταση της επιτυχίας του Εργατικού Κόμματος και την ιστορικών διαστάσεων ήττα των Συντηρητικών, κάτι που προβλεπόταν εδώ και μήνες από τις δημοσκοπήσεις.

Γύρω στις 07:30 (ώρα Ελλάδας), το Εργατικό Κόμμα είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 367 έδρες, δηλαδή περισσότερες από τις 326 που είναι απαραίτητες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να μπορέσει να σχηματίσει μόνο του την επόμενη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του BBC μετά την ανακοίνωση του ενός τρίτου των αποτελεσμάτων, το Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει συνολικά 408 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, δηλαδή λίγο λιγότερες από την ιστορική επίδοση του Τόνι Μπλερ το 1997 (418).

Το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ από την αρχή του 20ου αιώνα: 136 εκλεγμένους βουλευτές, από τους 365 που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Στελέχη του συμπαρασύρθηκαν απ’ αυτό το κύμα της απόρριψης του Συντηρητικού Κόμματος εκ μέρους των ψηφοφόρων, όπως ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ή η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρούνταν ενδεχόμενη μελλοντική ηγέτιδα του κόμματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: