Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ Πειραιά για την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων “Καλός Ποιμήν”
Τίθεται αλληλέγγυο
|> Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο τίθεται αλληλέγγυο προς την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμήν», εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργησή της, σε σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
ο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στην 33η/20-12-2017 συνεδρίασή του, ομόφωνα ψηφίζει και εκδίδει το πιο κάτω ψήφισμα:
Επί του προτεινόμενου Νομοσχεδίου για τη δημιουργία Μονάδων Μέριμνας Νέων και την με αυτό έγερση πραγματικών αλλά και νομικών ζητημάτων για την κατάργηση των ΕΠΑ. Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, η οποία ως δομή έχει ιδιαίτερη σχέση με την πόλη του Πειραιά, δεδομένης της στήριξής της από τους Πειραιώτες οι οποίοι αναγνωρίζουν το έργο που προσφέρει, είναι κληροδότημα, με μακρά και σημαντική προσφορά στην υποστήριξη των ανηλίκων, με δικά της περιουσιακά στοιχεία και με διοίκηση που ενεργεί αμισθί, στην οποία μετέχουν ανώτερος δικαστικός λειτουργός ως πρόεδρος και επί πλέον ένας δικηγόρος. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφενός επέρχεται αναιτιολόγητη κατάργησή της, αφετέρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους ανηλίκους-θύματα, που βρίσκουν εκεί φιλοξενία και υποστήριξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πειραιά με βάση τον ανωτέρω προβληματισμό:
α) διαπιστώνει στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο την μη ύπαρξη συγκεκριμένης πρόβλεψης για τη τύχη των ήδη υπαρχόντων και διαβιούντων ανηλίκων στις δομές και ειδικότερα στην ΕΠΑ Πειραιά.
β) ειδικότερα λόγω της δομής και της λειτουργίας της ΕΠΑ Πειραιώς ως κληροδοτήματος με δικά της περιουσιακά στοιχεία και όρους λειτουργίας από τον δωρητή εγείρονται πλείστα θέματα λόγω της ενδεχόμενης μεταβολής του σκοπού του κληροδοτήματος και λόγω της μεταβολής της Διοίκησης αυτού στο βαθμό που αλλαγές των άνω στοιχείων γίνονται μόνο με Δικαστικές αποφάσεις και όχι με Νόμο κατά ρητή συνταγματική επιταγή.
γ) δεν καθορίζεται η τύχη του ήδη υπηρετούντος προσωπικού ή η πλήρωση των κενών θέσεων και γενικά δεν υπάρχει μέριμνα για τις εργασιακές σχέσεις.
δ) Δεν περιλαμβάνονται στη διαδικασία εισαγωγής οι περιπτώσεις ανηλίκων που είναι θύματα παραβατικών συμπεριφορών ή /και στερούνται παντελώς οικογενειακού-συγγενικού περιβάλλοντος.
Συνεπώς για τους ανωτέρω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πειραιά τίθεται αλληλέγγυο προς την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά, αντιτιθέμενο στην επιχειρούμενη κατάργησή της, θα είναι δε αρωγός σε κάθε προσπάθεια της διοίκησης της ΕΠΑΠ για τη διατήρηση της νομικής και περιουσιακής αυτοτέλειας.».