“Νέα Πορεία-Νέα Ελλάδα”: Ένας πολιτικός σχηματισμός χωρίς πολιτικούς!
Ιδρυτική διακήρυξη
Νέος σχηματισμός από χθες στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα, μετά την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης «Νέα Πορεία – Νέα Ελλάδα» που έγινε σήμερα Τετάρτη 22/7 το μεσημέρι σε κατάμεστη αίθουσα της «Αίγλης» του Ζαππείου.
Επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού ο Γιάννος Γραμματίδης, ο οποίος σε μία σεμνή, αξιοπρεπή και άνω των χιλίων ατόμων συγκέντρωση, που δεν θύμιζε παρόμοιες εκδηλώσεις, παρουσίασε τον νέο πολιτικό χώρο στον οποίο δεν συμμετέχει ούτε ένας πολιτικός!
Με λόγο ρεαλιστικό, καθημερινό, χωρίς «θα» και «κρεσέντα», ο Γιάννος Γραμματίδης, έκανε το κάλεσμά του προς τον ελληνικό λαό, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για χώρο πολιτικών δράσεων, αλλά για χώρο δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, που θα στηρίζεται σε νέους και ικανούς ανθρώπους, όχι σε «επώνυμους», ούτε «στους πολιτικούς συντελεστές της σύγχρονης ελληνικής δυστυχίας» και τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει τις «κλασσικές αξίες» αλλά και «σύγχρονα εργαλεία», δίνοντας έμφαση στην «παιδεία και τον πολιτισμό». Ως στίγμα του πολιτικού χώρου είναι «η κοινωνική οικονομία, που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό σε τη δίκαιη κοινωνική διανομή».
Παρουσιάζοντας ο Γιάννος Γραμματίδης, την ιδρυτική διακήρυξη της «Νέας Πορείας -Νέας Ελλάδας», μεταξύ άλλων είπε:
Σήμερα, από εδώ μέσα, πολίτες από όλοι την Ελλάδα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, περήφανα, μπαίνουμε στην ενεργό δράση, διεκδικώντας πίσω την πατρίδα μας για να της αλλάξουμε πορεία, και να φτιάξουμε μια Νέα Ελλάδα!
Η χώρα μας διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της.
Ταλαιπωρημένη από μία εξαετή βαθειά ύφεση εξαιτίας ανισσόροπων οικονομικών πολιτικών, είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε παλαιούς πολιτικούς σχηματισμούς που έχουν επιλέξει ως μέθοδο πολιτικής ανάδειξης τον διχασμό αγνοώντας την αξία της σύνθεσης των αντιτιθέμενων απόψεων και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.
Είναι οι ίδιοι σχηματισμοί πού ευθυνόμενοι απολύτως για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, προσπαθούν σήμερα, εκόντες άκοντες τους πολιτικούς συμψηφισμούς για να μην καταρρεύσει η χώρα. Η πατρίδα μας, μαστιζόμενη από μια βαθειά κοινωνική κρίση πού είναι αποτέλεσμα επίσης αυτών των πολιτικών, ταπεινωμένη κι απαξιωμένη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας για λόγους πού δεν την αφορούν και πού δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, ήδη σύρεται σε μια επικίνδυνη ατραπό πού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την κρατική της λειτουργία, την εθνική της υπόσταση και κυριαρχία όσο και την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Έκφραση της αδιέξοδης αυτής κατάστασης ανάμεσα σε άλλα αποτελούν οι ουρές συμπατριωτών μας μπροστά στους κάδους απορριμμάτων και στα κοινωνικά συσσίτια και παντοπωλεία, οι τραγικές συνθήκες επιβίωσης των συνταξιούχων, των μισθωτών και των ανέργων, η μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων. Έκφραση ακόμη αποτελεί το προβληματικό χρηματοπιστωτικό μας σύστημα με υπολειτουργούσες και υπο-κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και με βαρύτατο έλεγχο στη κίνηση κεφαλαίων, οι χιλιάδες κλεισμένες επιχειρήσεις, η απόγνωση όσων άνοιγαν μια ζωή μαζί με τους εργαζομένους τους επιτυχημένα και αξιόπιστα επαγγελματικά μονοπάτια, η εγκαταλελειμμένη βιομηχανία μας με τα κλειστά εργοστάσια, αλλά και τα άδεια κρατικά ταμεία μαζί με το γιγαντιαίο δημόσιο χρέος και σε συνδυασμό με ένα διαλυμένο και αναποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά προστέθηκε και η ανάληψη βαρύτατων υποχρεώσεων της χώρας στα πλαίσια ενός νέου μνημονίου πού χαρακτηρίζεται από αντιαναπτυξιακές και υφεσιακές ρυθμίσεις πού επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο πολίτες κι επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια η επιτομή της οικονομικής και της κοινωνικής μας πτώχευσης. Μπορεί το GREXIT να μην αποτελεί επιλογή παραμένει όμως σήμερα παρά ποτέ μια αιωρούμενη απειλή με ένα χρέος που θα προσεγγίσει το 200% του ΑΕΠ μέσα στο 2016. Γνωρίζουμε τους υπεύθυνους αυτής της πτώχευσης, όπως όμως γνωρίζουμε ότι σήμερα δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών. Έχουμε ένα μέλλον να χτίσουμε. Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ έλεγε ότι «αν ανοίξουμε ένα καυγά ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, θα βρεθούμε στον κίνδυνο να χάσουμε το μέλλον». Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Η ευημερία μιας χώρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από το οικονομικό μοντέλο πού έχει επιλέξει και από την ενσυνείδητα επιλεγμένη σύνθεση εκείνων των εσωτερικών του στοιχείων πού οδηγούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Για εμάς τα στοιχεία αυτά, πού είναι παράλληλα και εργαλεία δουλειάς, είναι η δομή και λειτουργία του κράτους, η παιδεία, η εργασία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η επιχειρηματικότητα, η ενέργεια και το περιβάλλον, η οργάνωση του αγροτικού τομέα, η ναυτιλία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Κανένα όμως οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν δεν βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες: στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στη διαφάνεια, στην αλληλεγγύη, στην ασφάλεια, στην αξιοκρατία, στην αριστεία, , στον σεβασμό στην διαφορετικότητα, στηφερεγγυότητα και στη λογοδοσία.
Όλες όμως αυτές οι αξίες μπορούν να συντηρηθούν μόνο σε μια κοινωνία πού στηρίζεται στη λειτουργία θεσμών και στην τήρηση γενικά αποδεκτών διαδικασιών δεσμευτικών για όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα σε αυτές τις κλασσικές αξίες. Επιπλέον, το οικονομικό μοντέλο είναι απαραίτητο να στηρίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο αναφοράς, διαμορφωμένο μέσα από κοινωνική διαβούλευση, πού να οδηγεί στην υλοποίηση ενός τελικού στόχου, του οράματος πού έχει επιλέξει μια κοινωνία για το μέλλον της. Κοινωνίες χωρίς οράματα είναι καταδικασμένες σε στασιμότητα κι αφανισμό.
Εμείς, επιλέγουμε τον δρόμο του σεβασμού στις βασικές αξίες της δημοκρατίας.
Επιλέγουμε τον δρόμο της Κοινωνικής Οικονομίας πού συνδιάζει τον φιλελευθερισμό με την δίκαια κοινωνική διανομή, δηλαδή την δίκαια ανακατανομή εισοδήματος και φορολογικών βαρών, ως αποτέλεσμα της ορθολογικής παραγωγής πλούτου.
Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη σαν αποτέλεσμα ίσων ευκαιριών για όλους στα πλαίσια μιας ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας κι όχι σαν αποτέλεσμα του κρατισμού πού γαλούχησε την κοινωνία μας για δεκαετίες και τελικώς την καταβύθισε.
Είναι καιρός να χαράξουμε μια σταθερή εθνική πολιτική πού να βασίζεται στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, στην παραγωγή πλούτου και στο κοινωνικό μέρισμα.
Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πού να απελευθερώνουν τις δυνάμεις των ανθρώπων μας, βασισμένο στην αξιοποίηση της τεράστιας δεξαμενής γυναικείου ταλέντου, βασισμένο στη νομοθετική σταθερότητα και στην ουσιαστική ανταγωνιστικότητα προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας.
Γνωρίζουμε πως μπορεί να ανασυγκροτηθεί ορθολογικά η παραγωγική μας βάσης με στόχο την παραγωγή και προώθηση διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Γνωρίζουμε τι απαιτείται για την άρση των στρεβλώσεων και των εμποδίων στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, για την στροφή στην δυναμική εξωστρέφεια και την ουσιαστική ενίσχυση και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας που δημιουργεί πλούτο και εξασφαλίζει πραγματική, δημιουργική και αξιοπρεπή εργασία. Η επιτυχία άλλωστε μιας οικονομικής πολιτικής κρίνεται από τον βαθμό ευτυχίας τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου. Γνωρίζουμε τις προοπτικές που υπάρχουν για τη χώρα μας από την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των Ελλήνων και την σφυρηλάτηση της αναγκαίας συλλογικής κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που εξισορροπεί τις αντιθέσεις και βάζει τέρμα σε διχαστικές λογικές του χθες. Γνωρίζουμε πως μπορεί να επιτευχθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ποιοτική και αξιοπρεπής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους αλλά κι ένα ανταγωνιστικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που καλλιεργεί χρήσιμους, υπεύθυνους πολίτες έτοιμους να απελευθερώσουν το δυναμικό τους. Κι όλα αυτά – ναι, είναι εφικτά μέσα από την συστηματική βελτίωση των όρων της τρίτης δανειακής σύμβασης της χώρας έτσι πού από αντιαναπτυξιακή να την μετατρέψουμε σε αναπτυξιακή.
Να μη φοβούμαστε την διαπραγμάτευση, αντίθετα να μπαίνουμε θαρραλέα σ’ αυτή με αξιοπιστία και τεκμηριωμένες θέσεις πού να σέβονται και να κατανοούν τις θέσεις των δανειστών μας. Κτίζοντας δηλαδή υπεύθυνα συνθήκες εμπιστοσύνης.
Είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά στις διαδικασίες για έναν νέο Καταστατικό Χάρτη πού θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, την ακώλυτη άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, την ισονομία όλων των πολιτών και την δημοκρατία όλων των πολιτών.
Δεσμευόμαστε ασυμβίβαστα να υπηρετήσουμε τις κλασσικές μας αξίες σμιλεύοντας ένα καινούργιο όραμα για τη χώρα μας, κοινό για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κοντόφθαλμα στερεότυπα και διχαστικές ιδεολογικές σημάνσεις, χωρίς ανασφάλειες, αμφιβολίες και ταμπού, με έναν συνδυασμό τόσο παραδοσιακών όσο και σύγχρονων εργαλείων, αντιλήψεων και ιδεών, με κινητήριο δύναμη τον άνθρωπο, τον πολίτη. Είμαστε αποφασισμένου να επαναπατρίσουμε αυτοδύναμα και περήφανα, χωρίς πάτρωνες, την χαμένη ελληνικότητά μας, την εθνική μας συνείδηση, το φιλότιμο και το μέτρο μέσα από την ανάταση της παιδείας.
Να ξαναφέρουμε την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία, το ήθος, την ιερότητα της πολιτικής. Να επαναφέρουμε το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού και του ήθους στη λειτουργία τόσο της πολιτικής όσο και της Βουλής των Ελλήνων πού την υπηρέτησαν μεγάλοι κοινοβουλευτικοί άνδρες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πιστεύουμε ότι την ιστορία την κινούν οι αξίες κι όχι οι ανάγκες. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στον έντιμο συμβιβασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Πιστεύουμε στην έννοια της διαφοράς σαν στοιχείου γονιμότητας κι όχι αντιπαλότητας και απορρίπτουμε την ιδεολογία της ευκολίας πού στερεί τις κοινωνίες από το μέλλον τους. Κάποτε όραμα ήταν επιπόλαιοι μεγαλοϊδεατισμοί, ή η ανάγκη επιβίωσης και ίσως ανάδειξης μέσα από δίχτυα προστασίας τρίτων.
Σήμερα πολλοί αυτοπαγιδεύονται στους ίδιους μεγαλοϊδεατισμούς, ιδεοληψίες και ψευδαισθήσεις πού βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας.
Αντίθετα, σήμερα όραμα θα έπρεπε να είναι όχι μόνο η ισότιμη παγκόσμια παρουσία και λειτουργία μας μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης κι εμπιστοσύνης πού να αποτελεί ξανά πηγή έμπνευσης για τους λαούς με προστασία της ασφάλειας και της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και η σταθερή αξιοποίηση των ιστορικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων πού είναι ο πολιτισμός, η παιδεία και το αξιακό μας σύστημα. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καινοτόμων σύγχρονων τεχνολογικών προσεγγίσεων και βέλτιστων διεθνών πρακτικών στη δημόσια λειτουργία πού πρέπει να είναι επιτελική, αποτελεσματική και χωρίς παρεμβατικές εκτροπές, αλλά και με νέα εργαλεία και υλικά, με ορθολογική και συγκροτημένη ανάδειξη και υπεράσπιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην ελληνική παράδοση, στις τέχνες και τα γράμματα, δηλαδή στο πολιτιστικό μας περίγραμμα. Είναι καιρός με έξυπνες πολιτικές να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε τόσο την κλασσική πολιτιστική μας κληρονομιά (πού είναι απαράδεκτα αναξιοποίητη) όσο και το σύγχρονο – πλούσιο σε δυναμισμό και αξία, πολιτιστικό μας προϊόν που μαραζώνει και καταπιέζεται και μαζί μ’ αυτό και οι δημιουργοί του, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα βασικότερα αναπτυξιακά μας εργαλεία αφού έτσι κι αλλιώς αποτελούν ιστορικά τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Η σημερινή παρακμή της πατρίδας μας και η διεθνής της ταπείνωση μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα εθνική περηφάνια μέσα από την πίστη σε ένα σύνθετο όραμα πού μόνο αυτό μπορεί να αποτρέψει τον οριστικό της αφανισμό και να δημιουργήσει μέλλον τόσο για τα παιδιά μας πού είτε τα έχουμε ακόμα κοντά μας είτε τα περιμένουμε να γυρίσουν από την σύγχρονη μετανάστευσή τους, όσο και για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Χρωστάμε στους νέους ανθρώπους αυτή την προσπάθεια και μαζί τους την αναλαμβάνουμε.
Την χρωστάμε και στους γονείς όλων των παιδιών πού μετανάστευσαν κι εκείνων πού πλήγηκαν από την ανεργία πού προκλήθηκε από την κρίση πού στην ουσία εμείς προκαλέσαμε, με τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Κι όταν ένας νέος ξενιτεύεται σε συνθήκες ανέχειας, κλείνει ένα σπίτι και η Ελλάδα χάνει κάτι από το μέλλον της. Αυτά είναι πράγματα αδύνατα θα έλεγε εύκολα κανείς, κουρασμένος από μια παράλογη πορεία και με αμβλυμένα εθνικά ερεθίσματα. Είναι απολύτως αναγκαία και δυνατά λέμε εμείς, η γενιά των αγώνων του Πολυτεχνείου και της Νομικής Σχολής του 1973 για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Εμείς πού φέραμε πίσω την ελευθερία και τη δημοκρατία και πού στη συνέχεια τις υπονομεύσαμε δημιουργώντας το σύγχρονο ελληνικό μεταπολεμικό δράμα. Μαζί με μια μεγάλη συγγνώμη προς τη νέα γενιά, έχουμε χρέος να επανορθώσουμε. Έτσι, ιδρύουμε σήμερα ένα νέο πολιτικό σχηματισμό πού σκοπό έχει να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Στόχος της εκδήλωσης σήμερα δεν είναι απλά η παρουσίαση άλλου ενός πολιτικού φορέα, όσο καλύτερα κι αν είναι σχεδιασμένος ή με καλύτερους ανθρώπους οργανωμένος κι αν είναι.
Στόχος είναι να παρουσιάσουμε επιτέλους ένα πολιτικό σχηματισμό που δεν στέκεται μπροστά σε πολίτες για να τους πείσει ή να τους υποσχεθεί. Αντίθετα είναι μέρος των πολιτών, είναι οι ίδιοι πολίτες οι οποίοι δεν απαιτούν αλλά χτίζουν με συνεργασία, συνέπεια, γνώση και ικανότητα. Αντανακλά την βαθιά πεποίθηση – και κοινή λογική – ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να διορθώσουμε και να φτιάξουμε κάτι νέο με τους συντελεστές της αποτυχίας του χθες και με παλιά όσο και φθαρμένα υλικά. Η παλαιοκομματική, συντηρητική προσέγγιση έχει αποδειχθεί ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Γι’ αυτό και στον σχηματισμό μας δεν έχουν θέση όσοι απετέλεσαν ή αποτελούν πολιτικούς συντελεστές της σύγχρονης ελληνικής δυστυχίας. Εμείς τουλάχιστον αυτή τη γραμμή θα την τηρήσουμε.
Μόνο νέα πρόσωπα και νέες δυνάμεις, ελεύθερες από δεσμεύσεις και αμαρτίες του παρελθόντος, είναι δυνατόν να αρθρώσουν λόγο ισχυρό και πειστικό, ικανό να αντιπαρατεθεί στον ήδη ασκούμενο στην πατρίδα μας πολιτικό καιροσκοπισμό. Στη λογική της επιλογής των επωνύμων αντιτάσσουμε την λογική της επιλογής των ικανών. Στη λογική της ισοπέδωσης αντιτάσσουμε την λογική της αριστείας. Στους ικανούς και στους άριστους πού έχουν πετύχει στη ζωή τους, πού παρήγαγαν έργο αντί ελλειμμάτων, πού έκαναν πράξη την κοινωνική ευθύνη αντί για τη διαφθορά, σ’ αυτούς βασίζουμε τον αγώνα για μια Νέα Πορεία, για μια Νέα Ελλάδα.
Δεν μπορούμε να σπάσουμε το πολιτικό κατεστημένο που συνθλίβει τις προοπτικές της χώρας μας εδώ και δεκαετίες εάν δεν αλλάξουμε τελείως την προσέγγισή μας απέναντι στο ρόλο μας και την ευθύνη μας ως πολίτες. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε νέα κι άφθαρτα υλικά. Εάν δεν αφήσουμε τις διαπιστώσεις και τον ξύλινο λόγο πίσω και δεν μιλήσουμε απλά, καθαρά και ανθρώπινα για λύσεις και δράσεις ουσίας. Δε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά αν δεν επιδείξουμε την ηγεσία πού έχει ανάγκη ο τόπος, μια ηγεσία πού να πείθει ότι είναι η ώρα να βάλουμε το δημόσιο μπροστά από το ατομικό συμφέρον, η ώρα να επιλέξουμε ανάμεσα στη σμίκρυνση και στη μεγέθυνση, στη συντήρηση και στην πρόοδο… στο αύριο των παιδιών μας ή το χθες κάποιων άλλων. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Αυτοί ξέρουν.
Οι άνεργοι νέοι ξέρουν, οι συνταξιούχοι της ανέχειας ξέρουν, οι μισθωτοί της δυστυχίας ξέρουν, οι νέοι σύγχρονοι οικονομικοί μετανάστες ξέρουν, τα σπίτια τους πού έκλεισαν ξέρουν, οι επιχειρηματίες πού πτώχευσαν ξέρουν, οι άστεγοι και οι σύγχρονοι ρακοσυλλέκτες ξέρουν.
Αυτοί ξέρουν ότι θέλουν μια Νέα Πορεία, μια Νέα Ελλάδα.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε τις κλασσικές μας αξίες, τα όνειρα μας αλλά και τις προοπτικές των παιδιών μας με τη βοήθεια ανθρώπων της δημιουργίας και του μόχθου, με τη βοήθεια των νέων ανθρώπων και με γνώμονα την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου οράματος: να κάνουμε την Ελλάδα έναν τέτοιο τόπο πού να μπορούμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας με περηφάνια κι ευημερία.
Ποιος είναι ο Γιάννος Γραμματίδης
Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 12 Μαΐου 1952. Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθήνας, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στρασβούργο.
Ειδικεύεται σε Συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύσταση διεθνών εταιρικών σχημάτων, κοινοπραξίες (µε έμφαση σε δημόσια έργα), franchising.
Είναι συγγραφέας μακράς σειρά άρθρων, σχολίων και μελετών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο οικονομικό και νομικό Τύπο.
Είναι συντάκτης του Ελληνικού Κώδικα ∆εοντολογίας για το Franchising και της Ελληνικής Ορολογίας για το Franchising.
Ο Γιάννος Γραμματίδης, έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνο-Αερικανικού Επιμελητηρίου και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων, της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Αμερικής, του Ομίλου Ευρωπαίων Δικηγόρων Franchise, της Νομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Franchise.