Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Θάνος Μαρτίνος πήγε να “βρει” τη Μπέμπα του… – Ήταν 84 ετών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/08/2021

Μετά την πυρκαγιά στο διαμέρισμά του, τον φιλοξενούσε η Άννα Φόνσου στο “Σπίτι του Ηθοποιού” – Άφησε “καλό όνομα” στο ελληνικό Θέατρο

Παντελής Ξανθίδης |> Για μερικούς ανθρώπους που φεύγουν από αυτή τη ζωή, δεν τους πάει ο παρατατικός, διότι ήταν-είναι τόσο έντονη η παρουσία τους στη ζωή που δεν μπορείς να πιστέψεις, ότι δεν θα τους ξαναδείς, δεν θα τους ξανακούσεις, δεν θα ξανασηκώσουν το τηλέφωνο.

Ναι, στον Θάνο Μαρτίνο* αναφέρομαι, τον ηθοποιό, τον θεατρικό παραγωγό, τον φίλο. Τον Θάνο Μαρτίνο που κάποτε «βασίλευε» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα τελευταία χρόνια ζούσε μακριά από τον κόσμο του Θεάτρου, αναπολώντας το «Μετροπόλιταν» και τα άλλα θέατρα όπου ανέβασε παραστάσεις, οι οποίες σημάδεψαν για δεκαετίες τη θεατρική Αθήνα…

Ο Θάνος Μαρτίνος «έκλεισε τα μάτια» του σε ηλικία 84 ετών και αν δεν ήταν η Άννα Φόνσου για να τον φιλοξενήσει στο «Σπίτι του Ηθοποιού», η ζωή του θα ήταν περισσότερο δύσκολη…

Ήταν ένας λεβέντης που τιμούσε τα πανταλόνια του. Καθαρός, ντόμπρος, αξιοπρεπής και δυναμικός. Ο λόγος του ήταν συμβόλαιο και ποτέ του δεν «καβάλησε καλάμι» στα τόσα χρόνια που σχημάτιζαν ουρές τα θέατρά του.

Είχε συνεργαστεί με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του Θεάτρου μας και είχε να δείξει σειρά επιτυχιών. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που ανέβασε και «έμειναν» ήταν το έργο του Γιώργου Κωνσταντίνου «Πολίτης Γ’ Κατηγορίας» στο θέατρο «Μετροπόλιταν».

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας, ήταν κάποτε το αθηναϊκό Μπρόντγουαιη. Με το «Παρκ» του Βαγγέλη Λιβαδά, το «Μπουρνέλη» του Βασίλη και του Νίκου Μπουρνέλη, το θερινό θέατρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον καταιγισμό των μιούζικαλ και το «Μετροπόλιταν» του Θάνου Μαρτίνου…

Όμως η «βασιλεία» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κάποια στιγμή άρχισε να χάνει την αίγλη της και ο Θάνος Μαρτίνος δέχεται δύο φοβερά χτυπήματα. Χάνει την αγαπημένη του γυναίκα τη Μπέμπα, χάνει και το «Μετροπόλιταν»… Κι αυτός ο λεβέντης λυγίζει. Η μοναξιά του επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών και πλέον δεν θέλει να πολυβγαίνει. Έρχεται ένα κινητικό πρόβλημα και «καπάκι» μία πυρκαγιά στο διαμέρισμά του όπου κόντεψε να καεί ζωντανός.

Έμεινε μετέωρος ο Θάνος, αλλά για καλή του τύχη, μετά από τηλεφώνημα του Μάρκου Τάγαρη, εμφανίζεται η «αγία των ηθοποιών» -που ονομάζεται Άννα Φόνσου- και τον παίρνει για φιλοξενία στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Από το Πάσχα που κάηκε το διαμέρισμά του, έως και χθες ο Θάνος Μαρτίνος ήταν φιλοξενούμενος στο «Σπίτι του Ηθοποιού»…

Ας θυμηθούμε μία δημόσια έκκληση για τον Θάνο Μαρτίνο που είχε κάνει προ καιρού η Άννα Φόνσου. Μία έκκληση για συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι ίσως δεν την άκουσαν. Έγραφε:

«ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΕΛΑΒΑ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΜΑΡΚΟ ΤΑΓΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ… Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΧΤΗΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΔΩ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟΝ 6ο ΟΡΟΦΟ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ…
ΩΣΤΟΣΟ ΕΛΑΒΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΝΕΛΗ…
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ… ΣΤΡΙΜΩΞΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΜΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ…
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ  Ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ…
ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΗ
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ…
ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ».

(*) Ο Θάνος Μαρτίνος γεννήθηκε το 1937 στο Περιστέρι και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έπαιξε στο Θέατρο, στον Κινηματογράφο, στην Τηλεόραση και από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε τις θεατρικές παραγωγές στα θέατρα “Μετροπόλιταν”, “Ακροπόλ”, “Διάνα”, “Καλουτά”, “Περοκέ” και “Χατζηχρήστου”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: