Μήνυμα Δρίτσα για τα 97 χρόνια που συμπληρώνει εφέτος το Λιμενικό Σώμα
Επί Βενιζέλου το 1919
Μήνυμα προς τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απηύθυνε χθες ο υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή την ιστορική επέτειο ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος. Στο μήνυμα του ο κ. Δρίτσας αναφέρει:
Σήμερα, συμπληρώνονται 97 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος (1919-2016), καθώς και 80 χρόνια (1936-2016) από την ίδρυση αυτοτελούς Υπουργείου Ναυτιλίας. Η ιστορία του Σώματος, συνδέεται στενά με την ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Την 22/03/1919, με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο με το Νόμο 1753 “περί τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων”, εκδίδεται η ιδρυτική ουσιαστικά διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αρχικά στελεχώθηκε από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.
Το Νοέμβριο του 1920, έγινε η πρώτη κατάταξη των Δοκίμων Σημαιοφόρων, ενώ το 1921 έγινε η σύσταση του θεσμού των προξενικών λιμεναρχών, αρχικά στο Λονδίνο και αργότερα στο Κάρντιφ και την Αμβέρσα.
Η ίδρυση του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 1936, αποτελεί αναμφισβήτητα το δεύτερο σταθμό στην εξέλιξη του Σώματος, μετά την σύστασή του το 1919. Τις επόμενες δεκαετίες, οι εξελίξεις ευνόησαν την ανάδειξη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του αυτόνομου Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς η ανάπτυξή τους ήταν παράλληλη με την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Το 2011 , το Λιμενικό Σώμα μετονομάζεται σε Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή. Ως αποστολή του προσδιορίζεται η εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητά του, που είναι κυρίως ο θαλάσσιος χώρος ευθύνης του, τα εμπορικά πλοία και τα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, οι λιμένες και η χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και άλλοι χερσαίοι, παράκτιοι ή θαλάσσιοι χώροι.
Στις 21 Ιουνίου 2012 με το Π.Δ. 85/2012 συνεστήθη το Υπουργείο Ναυτιλίας, συγκροτούμενο από υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που είχαν μεταφερθεί το 2009 στα τέως Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων και το «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής».
Διαχρονικά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ήταν παρόντα σε όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορικής πορείας. Από τους ηρωικούς πεσόντες της κατοχής, υποπλοιάρχους Κωτούλα Γεώργιο, Καζάκο Ηλία, Αρβανιτάκη Ιωάννη, υποκελευστή Μουρμούρη Γρηγόριο, μέχρι και σήμερα, όπου τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά ζωές στα δύσκολα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους.
Έχοντας ήδη διασώσει 103.372 πρόσφυγες και μετανάστες από βέβαιο πνιγμό σε 2931 περιστατικά έρευνας και διάσωσης καθ’ όλο το 2015, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λ.Σ., αποτελούν παράδειγμα αυταπάρνησης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Μέρα και νύχτα τα πληρώματα των σωστικών μέσων του Λιμενικού, αλλά και οι συνάδελφοί τους στην ξηρά, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη τα πανανθρώπινα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται, ενισχύοντας τη δύναμή του, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε επιχειρησιακά μέσα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Ο σκοπός πλέον δεν είναι μόνο η στήριξη της ναυτιλίας. Αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες. Είναι πλέον αρμόδιο, για την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.
Αναπροσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή του, αλλά κυρίως διαθέτοντας υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό, το οποίο έχει την ικανότητα να αξιοποιεί και να διευρύνει την τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς ευθύνης του, το Σώμα μπορεί με επιτυχία να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές σύγχρονες προκλήσεις. Η ενίσχυση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε επιχειρησιακά μέσα, αποτελεί διαρκή στόχο για την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε από καλύτερες θέσεις να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς στόχους και να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες της Ελληνικής κοινωνίας.
Αισθάνομαι, τέλος, την ανάγκη και την τιμή, από θέση πολιτικής ευθύνης, να απευθυνθώ στην ηγεσία και στα στελέχη του Σώματος και να εκφράσω την εκτίμησή μου. Το έργο που επιτελείτε με επαγγελματισμό, με ανθρωπισμό και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, το έχει καταξιώσει στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είσαστε. Με αυτοπεποίθηση δικαιούστε να έχετε υψηλές προσδοκίες και να τις πραγματώνετε. Σας το εύχομαι ολόψυχα.