Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελίες ΠΝΟ & ΠΕΝΕΝ για το δυστύχημα σε ναυπηγεία της Σαλαμίνας με έναν νεκρό

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 24/07/2024

Στυλιανίδης: Σε θέματα ασφαλείας των απασχολούμενων στη ναυτιλία δεν επιτρέπονται από κανέναν εκπτώσεις και συμβιβασμοί

|> Ένας νεκρός και ένας τραυματίας ήταν το αποτέλεσμα εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας. O νεκρός ήταν μεταλλεργάτης που καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη και έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών στο πλοίο ‘’Jumpo Jet’’ της ‘’Seajets’’ που βρίσκεται για επισκευή στο ναυπηγείο. Επίσης ένας ακόμα μεταλλεργάτης τραυματίστηκε, ενώ ένας άλλος μεταλλεργάτης αντιμετώπισε καρδιολογικά προβλήματα. Ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση του θανατηφόρου ατυχήματος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο ενός εργαζόμενου, μέλους αδειοδοτημένου συνεργείου σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου εργαζόμενου και ταχεία ανάρρωση στον τραυματισμένο συνάδελφό του. Έχω δώσει αμέσως εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής για πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό αυτό συμβάν, προκειμένου να αποδοθούν, εφόσον διαπιστωθούν, οι όποιες ευθύνες. Σε θέματα ασφαλείας όλων των απασχολούμενων στον χώρο της ναυτιλίας δεν επιτρέπονται από κανέναν ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμοί. Και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να μην κάνουμε πίσω».

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σημειώνει ότι οι εργασίες γίνονταν στον καταπέλτη του πλοίου ‘’Jumbo Jet’’ της εταιρείας ‘’Seajets’’ και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές, αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε χώρους εργατικών ατυχημάτων». Και καταγγέλλει «ευθέως και απερίφραστα το παραπάνω συμβάν και καλεί όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος και να αποδώσουν τις ευθύνες για το περιστατικό αυτό».

Τέλος, τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και δεν επιδέχεται καμία ‘’έκπτωση’’ απαιτώντας την άμεση λήψη ουσιαστικών  μέτρων για την ενίσχυση τους τόσο στα πλοία όσο και σε κάθε χώρο δουλειάς.

Εξ άλλου, στο ίδιο πλαίσιο η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ανακοίνωσε:

«Ένα ακόμη εργατικό έγκλημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας με θύμα έναν 63χρονο μεταλλεργάτη, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών στον καταπέλτη του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου της Seajets, ‘’Jumbo Jet’’. Επίσης στο ίδιο πλοίο υπήρχε ένας ακόμη εργαζόμενος που τραυματίστηκε. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το λιμάνι του Πειραιά διεκδικούν τα σκήπτρα στα εργατικά δυστυχήματα, στην χώρα μας, γεγονός που φανερώνει ότι τα μέτρα ασφάλειας, η προστασία των εργαζομένων στα πλοία και στους εργασιακούς χώρους ήταν και είναι βαθιά υπονομευμένα. Απαιτούμε να γίνει ενδελεχής έρευνα για τα αίτια που χάθηκε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή και επιτέλους να σταματήσει ο συγκεκριμένος κλάδος να μετρά σακατεμένους και νεκρούς. Οι ευθύνες εφοπλιστών – εργοδοτών – κυβέρνησης – ΥΕΝ και Υπουργείου Εργασίας είναι βαρύτατες για την εκατόμβη των θανατηφόρων – εργατικών εγκλημάτων και των ακόμη περισσότερων τραυματισμένων εργαζομένων. Η ασφάλεια και η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει…».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της διοίκησης και των εργαζομένων των ναυπηγείων Σαλαμίνας, αναφέρεται ότι δηλώνουν «συντετριμμένοι για το δυστύχημα που έλαβε χώρα σε πλοίο που ελλιμενιζόταν στις εγκαταστάσεις μας το πρωί της Τετάρτης, 24 Ιουλίου 2024, και κόστισε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους οικείους του άτυχου θύματος. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο πλοίο JUMBO JET, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στον καταπέλτη του πλοίου, τις οποίες η πλοιοκτήτρια είχε αναθέσει σε συνεργείο επιλογής της, ενώ είχε εκδοθεί η από 11.7.2024 άδεια εκτέλεσης εργασιών της Λιμενικής Αρχής Σαλαμίνας. Τις εργασίες επέβλεπε τεχνικός ασφαλείας της εργολάβου. Η Εταιρεία μας θα συμβάλλει με κάθε μέσο στο έργο των αρχών και θα προσφέρει κάθε υπηρεσία που ζητηθεί για τη διευκόλυνση του έργου τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: