ΕΣΠ: Σωστή κατεύθυνση και αναπάντητα ερωτηματικά…
Ικανοποίηση από τις εξαγγελθείσες μειώσεις φόρων, αλλά δυσαρέσκεια που δεν ακούστηκε τίποτα για τους “κεφαλικούς φόρους”
|> Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) διαπιστώνει πως το σενάριο ανάπτυξης 5,9%, ανοίγει τον “κρατικό κορβανά” σε μια προσπάθεια να στηριχτεί η κοινωνία και η οικονομία. Και σε σχετική ανακοίνωση οι Πειραιώτες έμποροι δηλώνουν:
“Με ικανοποίηση δεχόμαστε τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα για να πραγματοποιηθούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, την επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και το νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης“.
Στη συνέχει η ανακοίνωση αναφέρει:
“Επισημαίνουμε όμως πως, ενώ τα παραπάνω μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν είναι ωστόσο αρκετά να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα και άμεσα προβλήματα της αγοράς. Δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με τους “κεφαλικούς φόρους” τύπου ‘Τέλους Επιτηδεύματος’ ,την προκαταβολή φόρου, την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού, που θα ήταν ανάσα για τις μικρές επιχειρήσεις ή αναλυτικά το τι θα γίνει με το καυτό θέμα της αποπληρωμής του χρέους της πανδημίας, καθώς η αναφορά για τη «διαγραφή» του 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ήταν ήδη γνωστή. Επίσης, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν σε εκθετικό βαθμό την ανάγκη κάλυψης από ειδικά ενισχυτικά προγράμματα στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, συνεχίζουν να αγνοούνται χωρίς πειστικό λόγο.
Για τον μεγάλο όγκο των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, όπου απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης, δεν ακούσαμε κάτι σε σχέση με την πρόσβαση τους σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα σχήματα. Μην ξεχνάμε πως, το σωστό κίνητρο των συγχωνεύσεων αφορά, επί της ουσίας, πιο μεγάλα μεγέθη και όχι τόσο τα πολύ μικρά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τέλος θεωρούμε πως την στιγμή αυτή οι γενναίες μειώσεις εμμέσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), που αποτελούν τους πιο άδικους, αλλά και που λειτουργούν ως επιταχυντές ακρίβειας, θα μπορούσαν σε σημαντικό βαθμό να ενισχύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αντιμετωπίσουν το εισαγόμενο κύμα πληθωρισμού“.