Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η 18η Στρογγυλή Τράπεζα του “The Economist” και η οικονομία μας…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 09/07/2015

Άρχισε σήμερα Πέμπτη 9/7 και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 10/7, η 18η Στρογγυλή Τράπεζα του περιοδικού “The Economist“, με την ελληνικη κυβερνηση, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso (Βουλιαγμένη), με γενικό τίτλο “The Big Rethink for Europe, The Big Turning Point for Greece”.

Μεταξύ των βασικών συμμετεχόντων είναι ο executive editor του “The Economist”, Daniel Franklin, οι τέως πρωθυπουργοί της Ιταλίας Mario Monti  και  Enrico Letta, τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπεύθυνος για την Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Rishi Goyal και πολλές ακόμα σημαντικές προσωπικότητες.

Σήμερα στο βήμα ανέβηκαν και μίλησαν οι:

John Peet,
Europe editor, The Economist
«Αυτή η Κυριακή δείχνει να είναι το πραγματικό deadline για την Ελλάδα», παρατήρησε ο John Peet, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο ίδιος μετέφερε την εκτίμηση του Economist ότι η πιθανότητα ενός Grexit, «μετά το δημοψήφισμα και την εφαρμογή ελέγχων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες», ανέρχεται περίπου στο 55%. Περιγράφοντας την «ελληνική τραγωδία», ο κ. Peet μίλησε για διακοπή της θετικής τροχιάς στην οποία είχε τεθεί η ελληνική οικονομία το 2014, για σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των πιστωτών προς την Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες, για εξαιρετικά αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων οι οποίες «στην πραγματικότητα άρχισαν τον Ιούνιο» και ευρύτερα για ελλιπή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναγκαίων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Γιώργος Κατρούγκαλος,
αν. υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Την ευρωπαϊκή πολιτική της «λιτότητας» επιχείρησε να αποδομήσει, μιλώντας από το βήμα του Economist, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν έχουμε ως πολιτική επιλογή την επιστροφή στη δραχμή. Δεν είναι αυτή η εντολή που πήραμε τον Ιανουάριο. Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά στην κοινωνική Ευρώπη», διαμήνυσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρνούμαστε μια ευρώπη των προθύμων, όπως την έχουν φανταστεί οι τραπεζίτες». Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για ιστορικές στιγμές οι οποίες κατά τη γνώμη του δεν έχουν στο επίκεντρο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως είπε, η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αφορά «τη σχέση των αγορών και της πολιτικής». Αποκάλεσε δε τη σημερινή Ελλάδα «καθρέφτη για το ευρωπαϊκό μέλλον» που «δείχνει τι θα συμβεί στην Ευρώπη τις επόμενες 10ετίες».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη δημοσιονομική εκτροπή. «Αλλά επιθυμούσαμε να μοιράσουμε τα βάρη πιο δίκαια και να περιλάβουμε μια ρύθμιση για το χρέος», συμπλήρωσε. «Ζούμε μεν το δράμα των κλειστών ελληνικών τραπεζών, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες δεν απέδιδαν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Professor Dr Peter Bofinger,
member of the German Council of Economic Experts 
«Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για την Ελλάδα πλέον», εκτίμησε ο καθηγητής Peter Bofinger, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τους τελευταίους 6 μήνες προηγήθηκε ένα τυπικό «chicken game» με την Ευρωζώνη που οδήγησε τελικά στη σύγκρουση των δύο αντιπαρατιθέμενων πλευρών. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του «γιατί έπρεπε να περάσει μισός χρόνος προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της», τονίζοντας ότι η περίοδος των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων λειτούργησε ως δηλητήριο για την ελληνική οικονομία.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια του δημοψηφίσματος τοποθέτησε την ελληνική κυβέρνηση «σε μια θέση από την οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει». Όπως είπε, οι λύσεις στην ελληνική υπόθεση «δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας αλλά απλών μαθηματικών». Ο ίδιος, αν και τάχθηκε υπέρ της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, επισήμανε με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να θέτει ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλήματων της Ελλάδας, αντί να επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της Ευρώπης.

Έλενα Κουντουρά,
αν. υπουργός Τουρισμού
«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη», ανέφερε η κ. Έλενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι «η προσήλωση στη λιτότητα δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας». Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας οικονομικής πολιτικής η οποία, όπως είπε, δεν θα εστιάζει στη μείωση των αποδοχών αλλά θα δίνει έμφαση στην καινοτομία. Αναφερόμενη στους στόχους της κυβερνητικής στρατηγικής στον τουρισμό, στάθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, «12 μήνες τον χρόνο», καθώς και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Peter Sanfey,
regional economist for southeast Europe and Greece, EBRD
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να αναπτύξει δραστηριότητες στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα το 2020 εξέφρασε ο κ. Peter Sanfey, ο οποίος υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία. «Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Sanfey, μιλώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης στην Ελλάδα.

Ανδρέας Ανδρεάδης,
πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Την ανάγκη ενός ανταγωνιστικού, δηλαδή μεταξύ άλλων σταθερού, φορολογικού καθεστώτος, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, επισήμανε ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Αναφερόμενος στο 2014, μίλησε για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά που «έκλεισε» με 24 εκατ. αφίξεις. «Ήμασταν μέσα στο ευρώ και ήμασταν ανταγωνιστικοί», τόνισε με νόημα.

Κωνσταντίνος Μπίτσιος,
εκτελεστικός αντιπρόεδρος & πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, ΣΕΒ
Η οικονομική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη αυτό το Σαββατοκύριακο. Προέβλεψε πάντως ότι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Μεταξύ άλλων ανέδειξε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς την έλλειψη ρευστότητας.

Αντώνης Μακρής,
πρόεδρος, ΣΕΛΠΕ
«Κάθε βδομάδα που περνάει με capital controls στις τράπεζες χάνουμε 1% του ΑΕΠ», εκτίμησε ο Αντώνης Μακρής. Περιγράφοντας τις σημερινές συνθήκες στην ελληνική αγορά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παίζουμε όλοι τον μουτζούρη. Θέλουν όλοι να πληρώνουν όλους και κανείς δεν θέλει να πάρει τα λεφτά».

 

Αλέξανδρος Καραφυλλίδης,
διευθύνων σύμβουλος, Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Την προσδοκία να καταστεί η Ελλάδα ένα επιτυχημένο case study εξέφρασε ο κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, μιλώντας για την ανάγκη «να χτίσουμε ένα brand», αφού διορθώσουμε «τις δικές μας ατέλειες και αδυναμίες». Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά επιτυχημένων οργανισμών και χωρών, μίλησε για όραμα, στρατηγική και συγκεκριμένες τακτικές που φέρνουν αποτέλεσμα. «Είναι ευθύνη του ηγέτη να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να επιλέγει και να βάζει τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραφυλλίδης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: