Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκρίνεται από ΕΕ η παράταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 09/04/2021

Η χώρα μας είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή το σχέδιό της για παράταση του καθεστώτος για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022

|> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση ενός υφιστάμενου ελληνικού καθεστώτος που έχει στόχο να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με το σκεπτικό ότι δεν περιέχει κρατική ενίσχυση.

Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (γνωστό με την ονομασία “Ηρακλής”) εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019, για αρχική διάρκεια 18 μηνών. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιό της για παράταση του καθεστώτος για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Το καθεστώς “Ηρακλής” επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το κράτος θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του παρατεινόμενου καθεστώτος, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει χορηγώντας εγγύηση για το ανώτερης εξασφάλισης τμήμα των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει κατά τρόπο που θα δεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παρατεινόμενο ελληνικό μέτρο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ,  δήλωσε: «Χαιρετίζω την παράταση του καθεστώτος Ηρακλής, το οποίο ήδη με μεγάλη επιτυχία προσφέρει μια συμβατή με τους όρους της αγοράς λύση για την αφαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς χορήγηση ενίσχυσης ή στρέβλωση του ανταγωνισμού. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συμβάλουν πλήρως στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: