Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ‘’Σκιά της μύγας” με δύο πρόσωπα και… βαρύ γλυκό στον καφενέ της γειτονιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/10/2024
Ένα επίκαιρο θεατρικό μονόπρακτο του Δημοτικού Θεάτρου θα παίζεται από 4 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου σε πειραϊκά καφενεία!

|> Εκτός θεάτρου και μάλιστα σε… καφενεία, θα εγκαινιάσει τις εφετινές παραστάσεις του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά! Συγκεκριμένα από την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάζεται ένα μονόπρακτο με δύο ρόλους – ειδικά σχεδιασμένο για να παρουσιάζεται σε καφενεία! Πρόκειται για το έργο “Η σκιά της μύγας”, που έγραψε η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και σκηνοθέτησε ο Τάσος Καρακύκλας.

Είναι μια συμπαραγωγή του ‘’Θεάτρου του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο’’ με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Σε σημείωμα των δημιουργών αναφέρεται:

Η παράσταση παίζεται σε γειτονιές της πόλης, αποκλειστικά σε καφενεία. Από το κέντρο του Πειραιά μέχρι τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τη Δραπετσώνα, η ‘’Σκιά της μύγας’’ ταξιδεύει για να συναντήσει τους κατοίκους της πόλης και να αφηγηθεί την ιστορία της με τρόπο άμεσο, ανθρώπινο, αγωνιώδη, ειλικρινή.

Το καφενείο, ως χώρος κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και καθημερινής αλληλεπίδρασης,  γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του  ρεαλισμού και της ονειροπόλησης.

Μια γυναίκα απροσδιόριστης ηλικίας. Ένα καφενείο γεμάτο τουρίστες. Μια ανακαίνιση εκ βάθρων. Ένας προορισμός. Μια λυτρωτική άφιξη.

Ένα θεατρικό μονόπρακτο για την πόλη που αλλάζει. Για τις γειτονιές που χάνονται. Για το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια χάριν εξευγενισμού. Για το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν. Για τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν με την επέλαση του υπερτουρισμού.

  • ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«Η γειτονιά γίνεται χώρος προσωρινής διαμονής, οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε ήρωες ενός σκηνικού που καταναλώνετε καθημερινά από περιπατητές νέας κοπής, οι σχέσεις αναδιατάσσονται και οργανώνονται στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ηρωίδα της ιστορίας συμπυκνώνει τις ιδιότητες αυτού του νέου τύπου κατοίκου. Η ζωή της κινείται στο περιθώριο της καθημερινής εναλλαγής-συναλλαγής. Απευθύνεται στον γνώριμό της  ιδιοκτήτη του καφενείου. Σαν άλλη μπεκετική ηρωίδα εξομολογείται, μοιράζεται, ενώ οι ήχοι της μηχανής του καφέ, του τηγανιού στη φωτιά, των ποτηριών που τσουγκρίζουν, των αυτοκινήτων από τον περιβάλλοντα χώρο συνυπάρχουν με τις παύσεις και τις συνειρμικές λειτουργίες της    δημιουργώντας ένα φυσικό ηχοτοπίο».

Τάσος Καρακύκλας, ηθοποιός, σκηνοθέτης

  • ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (‘’Η σκιά της μύγας’’, Κάπα Εκδοτική)

«Η ηρωίδα, ακολουθώντας τη μοίρα των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σκέφτεται πλέον ανοίκεια για τον εαυτό της, θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να υπηρετήσει τα γούστα των άλλων, το σπίτι της μπορεί να είναι ένα ακόμα σημείο στον χάρτη… διαθέσιμο. Στόχος μας, αν γίνεται να εξαφανιστούμε. Αν και το έργο γράφτηκε για την πόλη της Αθήνας, μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί και να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε πόλη».

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σ Υ Ν Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ

  • Κείμενο: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
  • Σκηνοθεσία: Τάσος Καρακύκλας
  • Μουσική: Φώτης Σιώτας
  • Κοστούμια: Βάσω Γιαρένη
  • Φωτογραφίες: Στέλιος Αγγελίδης, Σίμος Γιαννάκος
  • Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
  • Ερμηνεία: Σοφία Λιάκου
  • Στον ρόλο του καφετζή ο Τάσος Καρακύκλας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (Διάρκεια: 50′ λεπτά)

  • Δευτέρα 4 και 11 Νοεμβρίου και Τετάρτη 6 και 13 Νοεμβρίου στο καφενείο ‘’Ελευθέρα Πολιτεία’’, Γούναρη 21-23 (εντός στοάς), Πειραιάς.
  • Δευτέρα 18 και 25 Νοεμβρίου στο καφενείο ‘’Όπως παλιά’’, Π. Τσαλδάρη και Φιλαδέλφειας, Νίκαια.
  • Τετάρτη 20 και 27 Νοεμβρίου στο καφενείο ‘’Παράταιρο’’, Αγ. Γεωργίου 30, Κορυδαλλός.
  • Δευτέρα 2 και 9 Δεκεμβρίου στο καφενείο ‘’Μεθύστερο’’, Ερ Σταυρού 41-43, Δραπετσώνα.

 Ώρα έναρξης20:30

Γενική είσοδος: 15 ευρώ με ποτό (μπύρα ή κρασί)
Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά: www.more.com/theater/i-skia-tis-mygas/
Και στα καφενεία πριν από την έναρξη της παράστασης
Πληροφορίες: 6973.421650

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: