Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ και τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 21/09/2024

Το παγκόσμιο σύνθημα για τη συστράτευση κατά της νόσου: ‘’Ώρα για δράση κατά της άνοιας – Ώρα για δράση κατά του Αλτσχάιμερ’’

|> Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer ο Σεπτέμβριος και σήμερα 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer – αυτής της μορφής άνοιας, που όσο περνούν τα χρόνια τόσο και αυξάνονται τα κρούσματα…

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο. Και σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ο αριθμός των ανοϊκών στην Ελλάδα φτάνει τις 200.000…

Με τον όρο «άνοια» περιγράφεται ένα σύνολο εκφυλιστικών συνδρόμων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η δε νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

Η νόσος Alzheimer περιγράφηκε αρχικά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο A. Alzheimer και πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο, που πλήττει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου (μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, εκμάθησης και κρίσης). Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον πρόβλημα για την διαβίωση του ηλικιωμένου συνήθως ασθενή, στην σύγχρονη κοινωνία.

Με στόχο την ενημέρωση και την εγρήγορση του κόσμου για την ανίατη αυτή νόσο, το μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer για το έτος 2024, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Alzheimer (ADI), είναι: «Ώρα για δράση κατά της άνοιας – Ώρα για δράση κατά του Αλτσχάιμερ», (“Time to act on dementia – Time to act  on Alzheimer’s”).

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην άνοια, με τίτλο «Άνοια. Δίνουμε το σωστό στίγμα!” που επικεντρώθηκεστην καταπολέμηση του στίγματος και στη δυνατότητα ποιότητας ζωής για ασθενείς και φροντιστές.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν:

  • Να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για την άνοια και να καταρρίψει τους μύθους και τα στερεότυπα που την περιβάλλουν.
  • Να καταπολεμήσει το στίγμα, ενθαρρύνοντας την κοινωνία να δει τα άτομα με άνοια με σεβασμό και κατανόηση, προάγοντας την ένταξη και την αποδοχή και προασπίζοντας τα δικαιώματα τους.
  • Να παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση για τις δομές και τις υπηρεσίες σε άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.
  • Να προτείνει τρόπους για να ζουν καλά τα άτομα με άνοια.

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
και τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

  1. Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων;
  2. Συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε; Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;
  3. Χάνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (γυαλιά, χάπια, κλειδιά);
  4. Ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρόλο που θυμάστε πολύ καλά τα παλαιότερα;
  5. Αντιμετωπίζετε δυσκολία να κάνετε πράγματα που παλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα, π.χ. να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε, να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας;
  6. Δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας και να οργανώσετε την καθημερινότητά σας;
  7. Χάνετε το δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;
  8. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την ημερομηνία; Ξεχνάτε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας;
  9. Παρατηρείτε αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητά σας;
  10. Τα προβλήματα με τη μνήμη σας δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή;

>>> Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: