Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες και οι ευρωεκλογές

ΕU στις 18/10/2018

Η δημοσκόπηση διεξήχθη 8 έως 26 Σεπτεμβρίου – επτά μήνες πριν τις κάλπες

|>Το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 25 χρόνια (62%) των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος της ΕΕ, όπως καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (68%) θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ – το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Η θετική γνώμη των Ελλήνων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αυξήθηκε σε 45% από 38% στην αντίστοιχη έρευνα έναν χρόνο πριν. Μειωμένο κατά μία μονάδα είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αρνητικό γεγονός (20%).

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (54%), αισθητά αυξημένο ποσοστό από το 2017 (46%), ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν όσοι έχουν αντίθετη γνώμη, από 46% σε 40%. Ως μεγαλύτερα οφέλη για την Ελλάδα αναγνωρίζουν «τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας», «τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» και «την προσφορά νέων ευκαιριών εργασίας για τους Έλληνες».

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά του Ευρωβαρόμετρου του 2013 -έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 2014- παρουσιάζεται σημαντική άνοδος στο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρεί θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, το οποίο έφτανε τότε μόλις το 34%. Ενισχυμένο κατά επτά μονάδες είναι και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ένταξη της στην ΕΕ.

… και εκφράζονται υπέρ της Δημοκρατίας

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ένα αυξανόμενο αίσθημα ικανοποίησης μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, σε ποσοστό 49%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3 μονάδες από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου 2018, ενώ το 48% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή τους μετρά στην ΕΕ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου το αίσθημα αυτό εμφανίζει ύφεση, καθώς μόνο το 16% των ερωτηθέντων στη χώρα μας πιστεύει ότι η γνώμη του μετρά στην ΕΕ.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένας στους τρεις Έλληνες (30%) δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, σαφώς πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (49%). Ακόμα λιγότεροι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (24%), έναντι 58% στην ΕΕ των 28. Στο ερώτημα αν τείνουν να εμπιστεύονται ή όχι τα πολιτικά κόμματα, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά (87% στην Ελλάδα, 68% στην ΕΕ).

Οι Έλληνες γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές του 2019…

Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο ενημερωμένοι πολίτες της ΕΕ για τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς το 63% δηλώνει ότι γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση 20 μονάδων από την τελευταία μέτρηση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι αισθητά χαμηλότερος, στο 41%. Σημαντική μείωση, 17 μονάδων, καταγράφεται σε όσους απαντούν ότι δεν γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (27% από 44%).

Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινούνται τα ποσοστά των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ότι «είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν», 45% έναντι 49% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την ψήφο στις ευρωεκλογές και το 33% αρκετά σημαντική.

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, ενισχύεται η πεποίθηση του Έλληνα πολίτη ότι είναι σημαντικό για εκείνον να ψηφίζει στις ευρωεκλογές (48% έναντι 41% πριν από έξι μήνες). Τα κύρια θέματα που θεωρούν οι Έλληνες ότι πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι η οικονομία και ανάπτυξη (82%), η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (64%).

… και ζητούν ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αυξητική τάση παρουσιάζει η θετική γνώμη που έχουν οι Έλληνες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο 32% από 24% στο Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Απριλίου. Μειωμένη εμφανίζεται τόσο η ουδέτερη εικόνα (37% από 42%) όσο και η αρνητική (28% από 32%). Πανευρωπαϊκά, ο μέσος όρος θετικής εικόνας για το ΕΚ διαμορφώνεται στο 32%, το 43% διατηρεί ουδέτερη εικόνα, ενώ το 21% έχει αρνητική άποψη.

Η κοινή γνώμη επιζητεί σταθερά πιο ισχυρό ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς 6 στους 10 Έλληνες (61%) και 5 στους 10 Ευρωπαίους (48%) επιθυμούν το ΕΚ να διαδραματίσει «πιο σημαντικό» ρόλο.

Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τις αξίες τους…

Σύμφωνα με τους Έλληνες πολίτες, τις πρώτες θέσεις στις αξίες που θα έπρεπε να υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνουν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ποσοστό 56%, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως σε ποσοστό 50%, και η ελευθερία του λόγου κατά 38%.

… και δεν επιθυμούν να ζήσουν την αρνητική εμπειρία του Brexit

Σχεδόν όλα τα αποτελέσματα για τη μέτρηση της στήριξης της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική ανοδική πορεία μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασιλείου το 2016. Σε ερώτηση για το πώς θα αποφάσιζαν οι πολίτες σήμερα σε ανάλογο δημοψήφισμα στη χώρα τους, οι Ευρωπαίοι απάντησαν κατά 64% ότι θα ψήφιζαν να παραμείνει η χώρα τους μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα, 6 στους 10 θα ψήφιζαν παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Δηλώσεις Προέδρου Tajani και Guy Verhofstadt για το Ευρωβαρόμετρο

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, δήλωσε «Καθώς οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την αυξανόμενη εκτίμηση σε όλη την ήπειρο για τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Ωστόσο, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Η συνεχής συνεργασία και αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες Ευρωπαίων πολιτών».

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά του ΕΚ, Guy Verhofstadt, προσέθεσε «Το γεγονός ότι το 51% των ερωτηθέντων πολιτών στο ΗΒ επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ, υπενθυμίζει έντονα τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε η απόφαση του Brexit και την ανάγκη να βρούμε μια βιώσιμη και στενή μακροπρόθεσμη μελλοντική σχέση υπό τη μορφή μιας ευρείας και βαθιάς συμφωνίας σύνδεσης. Ενώ πρέπει να προετοιμαστούμε για όλες τις πιθανότητες, φαίνεται ότι υπάρχει ελάχιστη διάθεση στο ΗΒ ή αλλού στην ΕΕ για ένα επονομαζόμενο «σκληρό» Brexit ή για ένα δαπανηρό σενάριο χωρίς συμφωνία. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα αντανακλά τελικά αυτό το στοιχείο».

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο διεξήχθη από τις 8 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2018 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης σε 27.474 Ευρωπαίους πολίτες, ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.015 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την εταιρεία Kantar Public.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: