Διάθεση 2,5 δισ. από ΕΕ για τον υποσιτισμό σε “άτυχες” χώρες
Η βοήθεια θα διοχετευθεί στη στήριξη των χωρών-εταίρων στην Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική…
|> Στη σύνοδο κορυφής “Διατροφή για την ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα δέσμευση ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, με στόχο τη μείωση όλων των μορφών υποσιτισμού. Η συνδρομή αυτή αποτελεί ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, καθώς και στήριξη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων στις χώρες – εταίρους της ΕΕ.
Κατά την ομιλία της στη σύνοδο, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Η πανδημία της νόσου COVID-19 επιδεινώνει την παγκόσμια διατροφική κρίση. Η ανάγκη για πιο δίκαια, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων και υγείας δεν υπήρξε ποτέ τόσο επείγουσα. Η σημερινή δέσμευση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού με ολοκληρωμένο τρόπο, μέσω της στήριξης βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων. Επιθυμία μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υγιές μέλλον, απαλλαγμένο από την πείνα και τον υποσιτισμό, για όλους».
Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, είπε: «Η διατροφή αποτελεί σημαντική πτυχή της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Από την παροχή βοήθειας στα παιδιά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έως τη στήριξη όσων πλήττονται από κρίσεις εξ αιτίας των οποίων στερούνται τροφής, η καλή διατροφή αποτελεί βασικό στοιχείο. Θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας για να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού επηρεάζει τους πλέον ευάλωτους, μεριμνώντας ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια πιο υγιεινή ζωή».
Αυτή η ζωτικής σημασίας βοήθεια θα διοχετευθεί στη στήριξη των χωρών-εταίρων στην Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, δίνοντας προτεραιότητα στη διατροφή στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ΕΕ. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει δράσεις σε τομείς σχετικούς με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της υγιεινής, της κοινωνικής προστασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε θέματα διατροφής, με έμφαση στις γυναίκες, τα έφηβα κορίτσια και τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω κοινού προγραμματισμού, όπως στο Λάος, ή για την κλιμάκωση των επενδύσεων στον τομέα της διατροφής, με τη μόχλευση συγχρηματοδότησης. Η ΕΕ θα επιδιώξει να αυξήσει τον αντίκτυπό της, υιοθετώντας την προσέγγιση της “Ομάδας Ευρώπη”.
Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας για τη διάσωση ζωών και την κάλυψη αναγκών, στηρίζοντας τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, σε κρίσεις που αφορούν περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Αιθιοπία και το Σαχέλ.
Ιστορικό
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σιτιστούν με βάση μια υγιεινή διατροφή.
Η ΕΕ επενδύει στη στήριξη συστημάτων τροφίμων χωρίς αποκλεισμούς που περιλαμβάνουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της βιωσιμότητας. Η στήριξη αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου της ΕΕ με βάση τη στρατηγική Από το αγρόκτημα στο πιάτο, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, και όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης για τη διατροφή.
Με την πρωτοβουλία Εθνικές Πλατφόρμες Πληροφόρησης για τη Διατροφή, η ΕΕ στηρίζει τις χώρες-εταίρους στην ενίσχυση της εθνικής διακυβέρνησης, με βάση στοιχεία για την πρόληψη του υποσιτισμού και των συνεπειών του. Η ΕΕ δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ (1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και 1,1 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια), για διεθνή συνεργασία με στόχο τη διατροφή κατά την περίοδο 2021-2024.
Κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής “Διατροφή για την ανάπτυξη” το 2013, η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 3,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 για τη βελτίωση της διατροφής στις χώρες-εταίρους. Έως το 2020, η δέσμευση αυτή όχι μόνο είχε υλοποιηθεί, αλλά ξεπεράστηκε κατά 800 εκατ. ευρώ.