Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ζητείται λύση για τους κατοίκους του Άνω Κορυδαλλού που πάνε για ξεσπίτωμα

Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από την Σοφία Ασημακοπούλου προς τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, για το αν προτίθεται να παρέμβει

|> «Αναγκαίο να δοθεί οριστική λύση στους κατοίκους που έχουν τις κατοικίες τους στην εκτός σχεδίου περιοχή στον Άνω Κορυδαλλό που με τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες χαρακτηρίζεται ως δημόσια δασική». Αυτό είναι το θέμα της ερώτησης της βουλευτού Σοφίας Ασημακοπούλου (Ελληνική Λύση – Β’ Πειραιώς), προς τον  υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται:

Κύριε Υπουργέ,

Από τις αρχές του 2024 έχουν κατατεθεί δεκάδες αγωγές από το Ελληνικό Δημόσιο προς τους κατοίκους που διαμένουν στον Άνω Κορυδαλλό, με τις οποίες τους ενημερώνουν ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο. Οι αγωγές αφορούν συνολική έκταση 1.500 – 1.800 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή, την οποία το Δημόσιο διεκδικεί. Δεν κρίνεται σκόπιμη η αναφορά στο ιστορικό των γνωμοδοτήσεων, των διεκδικήσεων και των δικαστικών αποφάσεων που χρονολογούνται από το 1939, διότι αυτό που προέχει είναι να μη χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους και να καταστούν άστεγοι, όταν με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Συντάγματος, η απόκτηση κατοικίας αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους.

Οι εκτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην περιοχή αυτή του Κορυδαλλού, έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσιες δασικές, όπως είχαν χαρακτηριστεί και οι εκτάσεις του δήμου Περάματος που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης με το Π.Δ. 4.8.93 (ΦΕΚ 1062 Δ της 2.9.93) που εκδόθηκε από τον τότε Υπουργ γό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 του νόμου 1512/1985 (ΦΕΚ 4 Α΄ 11.1.1985). Μάλιστα το άρθρο 2 του νόμου 1512/1985 με το οποίο επιτρέπεται η έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού κύριας κατοικίας που δημιουργήθηκε μέσα σε δημόσια δασική έκταση, βρίσκει νόμιμο έρεισμα στις επιταγές των άρθρων 21 παρ. 4 και 24 παρ. 1 όπως κρίθηκε από το ΣτΕ, με το πρακτικό επεξεργασίας 188/1992, αφού επιβάλλεται από λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος καθόσον αποσκοπεί στη στέγαση αστέγων αφού θα γίνουν κάτοχοι των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί στην έκταση αυτή με την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης.

Ειδικότερα, με το με αριθμό 188/1992 πρακτικό επεξεργασίας Διατάγματος του ΣτΕ κρίθηκε ότι: «…Επιτρέπεται η έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού κύριας κατοικίας που δημιουργήθηκε μέσα σε δημόσια δασική έκταση εφόσον η έκταση αυτή εμπίπτει σε μια από τις κατηγορίες δασικών εκτάσεων που προβλέπονται στις περιπτώσεις γ, δ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 998/ 1979 “Περί προστασίας των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας” (ΦΕΚ 289)…. Οι διατάξεις αυτές, με τις οποίες επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού δημοσίων δασικών εκτάσεων δια της εγκρίσεως ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού κύριας κατοικίας δημιουργηθέντος εντός αυτών με σκοπό την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων του οικισμού, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 εδ. δ του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει τη μεταβολή του προορισμού των δημοσίων δασικών εκτάσεων, αν τούτο επιβάλλεται εκ λόγων δημοσίου συμφέροντος (βλ. Π.Ε. 532, 533/85, 379/87. Contra 471/85 με μειοψηφία)…».

Βάσει δε του παραπάνω πρακτικού επεξεργασίας του ΣτΕ εκδόθηκε το Π.Δ. 4.8.1993 με το οποίο η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο και ακολούθησε το άρθρο 29 του νόμου 2508/97 σύμφωνα με το οποίο: «…Ο Δήμος Περάματος υποχρεούται να συντάξει και να υποβάλει για έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών ειδικό κτηματολογικό διάγραμμα και πίνακα, στα οποία θα αναφέρονται τα ονόματα των φερόμενων ως δικαιούχων και θα αποτυπούνται οι προς παραχώρηση εκτάσεις κατά θέση, εμβαδόν και διαστάσεις, καθώς και πρόγραμμα πραγματοποίησης της παραχώρησης. Τυχόν τροποποίηση του ανωτέρω κτηματολογικού διαγράμματος και του πίνακα θα υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών για νέα έγκριση.». Συντάχθηκε πράξη εφαρμογής, ρυθμίστηκαν οι εισφορές σε γη και χρήμα και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν στους φερόμενους δικαιούχους τα αντίστοιχα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι κατοικίες. Με τις παραπάνω ενέργειες επιτεύχθηκε οριστική λύση στο ίδιο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή αυθαιρέτων του δήμου Περάματος, με αποτέλεσμα να παρασχεθεί η δυνατότητα νόμιμης στέγασης σε αστέγους ή ανεπαρκώς στεγασμένους συμπολίτες μας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε με την έκδοση προεδρικού διατάγματος έγκρισης πολεοδομικής μελέτης ένταξης στο σχέδιο πόλης, προκειμένου η περιοχή αυτή του Δήμου Κορυδαλλού, που με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκε δημόσια δασική, να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και έτσι να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης των οικοπέδων που περιλαμβάνει, στους σημερινούς κατόχους για τη νόμιμη στεγαστική αποκατάστασή τους, που είναι σπουδαίος λόγος δημοσίου συμφέροντος;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: