Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκκληση δημοσιογράφων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα “συγγενικά δικαιώματα”

ΕU στις 01/09/2018

Ζητείται η  θέσπιση

|> Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, διευθυντές εφημερίδων και πρακτορείων από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, έχουν προσυπογράψει την ανοικτή επιστολή του πολεμικού ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) Σαμί Κετζ προς τους ευρωβουλευτές με την οποία τους ζητεί να προστατεύσουν το έργο των δημοσιογράφων από τους “γίγαντες του διαδικτύου”, όπως η Google, οι οποίοι τo εκμεταλλεύονται δωρεάν.

Η επιστολή του Κετζ, ο οποίος είναι υπεύθυνος του γραφείου στη Βαγδάτη του Γαλλικού Πρακτορείου, δημοσιεύθηκε αρχικά στο AFP και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε από πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde, JDD και Le Figaro, η βελγική La Libre Belgique, η γερμανική Tagesspiegel, η αυστριακή Kurier και άλλες.

Με το κείμενό του ο Κετζ ζητεί από τους 750 ευρωβουλευτές να θεσπίσουν «συγγενικά δικαιώματα» για το «δημιουργικό περιεχόμενο» κάτι που θα υποχρέωνε τους γίγαντες του Ίντερνετ να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του Τύπου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε στις αρχές Ιουλίου μια μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων που προέβλεπε τη δημιουργία των «συγγενικών δικαιωμάτων».

Ο στόχος της μεταρρύθμισης, η οποία προτάθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να εκσυγχρονισθούν τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.

Το θέμα είναι να παρακινηθούν οι πλατφόρμες, όπως το YouTube, να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένων (άρθρο 13), αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου (άρθρο 11), που θα επιτρέψει στις εφημερίδες ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αμείβονται όταν χρησιμοποιείται η παραγωγή τους στο Ίντερνετ. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να συζητήσουν τον Σεπτέμβριο εκ νέου την πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: