Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ευρωπαϊκά επιδόματα ανεργίας προωθούνται από την Σλοβακική Προεδρία

ΕU στις 04/07/2016

|> Μαρίνα Κουρμπέλα
marinakourbela@gmail.com

Θέμα ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας θα θέσει, η Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο τρέχον δεύτερο εξάμηνο του 2016. Το θέμα αυτό εντάσσεται στις προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα των Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα στην προτεραιότητα για την ΟΝΕ.

Σημειώνεται, πως η Σλοβακία στις προτεραιότητες της Προεδρίας της έχει συμπεριλάβει την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης-ΟΝΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύει, πως η θεσμοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήματος επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή μια ρύθμιση του θέματος των επιδομάτων ανεργίας σε πανενωσιακό επίπεδο, είναι ένα από τα απαιτούμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων διαταραχών εντός της ΟΝΕ.

Μια τέτοια ρύθμιση θα συνέβαλε και στην προσπάθεια πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων να δοθεί κοινωνική διάσταση στην ΟΝΕ. Προς την ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, προσδοκάται να συμβάλλει και η έκθεση για την ΟΝΕ που συντάσσει και θα παρουσιάσει με πρωτοβουλία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Οκτώβριο.

Η άλλη προτεραιότητα των Σλοβάκων στο πλαίσιο των Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων αφορά τη φορολογία, και μεταξύ άλλων, την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τον ΦΠΑ.

Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων

Στις 12 Ιουλίου  θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, το οποίο θα ασχοληθεί με τις προτεραιότητες της Σλοβακικής Προεδρίας στον τομέα του. Επίσης, θα συζητηθούν οι προτάσεις που αναμένεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της σπανίας και της Πορτογαλίας, Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία υποστηρίζει την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

Ακόμη, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συστάσεις ανά χώρα για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης, Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Συμβουλίου Ecofin περιλαμβάνονται, επίσης οι μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα, και τα εμπόδια που συναντούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην προσπάθειά τους να επενδύσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται, πως η Σλοβακία ανέλαβε την 1η Ιουλίου 2016 την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, διαδεχόμενη την Ολλανδία, η οποία κατόρθωσε σημαντικό έργο σε ένα εξάμηνο που ήταν γεμάτο από μεγάλα προβλήματα στην ΕΕ και σε κράτη μέλη της.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: