ΕΣΕΕ: Η 80ή ΔΕΘ αποτελεί την πρώτη προεκλογική σφυγμομέτρηση
Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την κορυφαία εμπορική διεθνή έκθεση της χώρας που ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και θεωρεί ότι “αποτελεί την πρώτη προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου για τη νέα ελληνική κυβέρνηση”.
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό στην Ελλάδα από το 1926, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά. Χαρακτηριστικό της εθνικής διάστασης που είχε αποδοθεί στην προσπάθεια για την οργάνωσή της αλλά και της ακτινοβολίας της, είναι ότι οι επισκέπτες της πρώτης αυτής διοργάνωσης ανέρχονταν στους 100.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της οργανωτικής επιτροπής, ενώ οι καταχωρήσεις της ΔΕΘ στις εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη σ’ αυτή αποτελούσε δείγμα πατριωτισμού. Συγκεκριμένα, στον Τύπο αποτυπωνόταν ως εξής: «Κάθε Έλλην πρέπει να θεωρήση Εθνικόν καθήκον να επισκεφθή την πρώτην Διεθνή Έκθεσήν μας, που εμπνέει αληθινόν αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας». Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι παρά την οικονομική κρίση του ’29 που επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία της, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης το 1931 εισήγαγαν τον θεσμό της λαϊκής ημέρας με φθηνό εισιτήριο, προκειμένου η πρόσβαση να είναι εφικτή σε όλους όσους ήθελαν να την παρακολουθήσουν.
Στην ιστορία του Μεσοπολέμου η ΔΕΘ έχει θεωρηθεί ως το καλύτερο μέχρι τότε παράδειγμα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και παρά τη δεκαετή παύση της, εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1951 έβαλε ξανά μπροστά στις μηχανές. Το 1966 αποτελεί τη χρονιά ορόσημο για την Έκθεση με τον αριθμό των επισκεπτών να πιάνει το ρεκόρ των 1.600.000. Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια δυο δεκαετιών, του ’50 και του ΄60, έφτασε στο απόγειο της επιτυχίας της και απέκτησε μεγάλη αίγλη, με τους Έλληνες εκθέτες να αγγίζουν τους 400 και τους ξένους τους 1.500, αριθμοί που για τα δεδομένα της εποχής σκιαγραφούν ένα τοπίο εντατικοποίησης της παραγωγικής και επιχειρηματικής δράσης.
Στη μεταπολιτευτική ιστορία της ΔΕΘ, καταγράφονται ετησίως 1.000.000 επισκέπτες, εκατοντάδες εκδηλώσεις με πάνω από 140.000 συμμετέχοντες, καθώς αποτελεί κόμβο για την απαρχή συνεργασιών με ισχυρούς ξένους εκθεσιακούς οργανισμούς, για την οργάνωση εθνικών συμμετοχών στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως επίσης και για τον συντονισμό επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, την στήριξη κλαδικών εκθέσεων, την παρουσίαση καινοτομιών από την εγχώρια αγορά και βεβαίως την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
Η φετινή διοργάνωση, εκτός τον προεκλογικό, έχει προσλάβει επετειακό χαρακτήρα, με 14 θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας και με τα Επιμελητήρια να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, δεδομένου και του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε. και Δ.Ε.Θ.- HELEXPO, το οποίο υπεγράφη πρόσφατα και στηρίζει ένθερμα η ΕΣΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, την καινοτόμο δράση με τίτλο «FeelSafe» στο e-commerce για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μη προσεκτική χρήση των νέων ψηφιακών μέσων και τη διάδοση του πλαστικού χρήματος με την χρήση καρτών, καθώς και όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω e-banking. Η δράση θα παρουσιαστεί σε ειδικό περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που στήθηκε και θα λειτουργήσει με τη χορηγία της ΕΣΕΕ, με σκοπό την ενημέρωση και την προφύλαξη του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας αλλά και των καταναλωτών από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης.
Τα εγκαίνια της ΔΕΘ από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, εκτός από εμπορικό γεγονός, αποτελούν μέγιστο πολιτικό και πολλές φορές κοινωνικό γεγονός. Αυτό φέτος υπογραμμίζεται και από την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να εγκαινιάσει για πρώτη φορά την Έκθεση. Αναντίρρητα, η 80η Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται, υπό τη βαριά σκιά δύο πολύ σημαντικών γεγονότων από τη μία της επιβολής περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων (capital controls) και από την άλλη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, των δεύτερων μέσα σε επτά μήνες, που όμως θα σφραγίσουν ανεξίτηλα την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου για τα επόμενα χρόνια.
Κατά γενική ομολογία, ένας “καταστροφικός” συνδυασμός γεγονότων κατά τη διάρκεια της τρίμηνης καλοκαιρινής περιόδου, με την καθυστέρηση επίτευξης Συμφωνίας, το άσκοπο δημοψήφισμα, την τραπεζική αργία, την επιβολή περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων και τις πρόωρες εκλογές, επέφεραν ένα ηχηρό και οδυνηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία.
Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Εισαγωγικού, του Εξαγωγικού, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, οι θερινές απώλειες ανέρχονται στα 1,33 δισ. ευρώ. Επίσης, η Βιομηχανία εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -40%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δις ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δις ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δις ευρώ και αποτυπώνονται στις κατηγορίες πρώτων υλών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.. Τέλος, είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η φετινή διοργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας “νεκρής” οικονομικά περιόδου, με ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και ανεξέλεγκτη ανεργία.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου στην 8η ΔΕΘ, να μας προϊδεάσει για την καλύτερη δυνατή σύνθεση, μιας νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα, που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης.
Το ΔΣ της ΕΣΕΕ συγχαίρει τους διοργανωτές της 80ης ΔΕΘ και εύχεται καλή επιτυχία σε εκθέτες και επισκέπτες, με πολλές και επικερδείς εμπορικές συμφωνίες για το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας».