Μετέφερε τις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για συρρίκνωση των βοσκοτόπων από τοποθέτηση ΑΠΕ  σε γη υψηλής παραγωγικότητας

«Ζήτησα τον λόγο για να υποστηρίξω την προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα για την θωράκιση της πιστοποίησης των αγροκτηνοτοφικών μας προϊόντων, και με την ευκαιρία να θέσω και τρία επίκαιρα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων».

Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λαρίσης (ΝΔ) Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συζήτηση του ν/σ για τους ελέγχους στην πιστοποίηση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του τόνισε: «Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να παράγουμε ποιότητα αν δεν μπορούμε να καρπωθούμε την υπεραξία της. Νομίζω είμαστε πρωταθλητές σε αναγνωρίσεις ΠΟΠ στην ΕΕ. Αρκεί, όμως, μόνο η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ για να κερδίσει ο παραγωγός; Αναγνωρίσαμε εδώ και χρόνια το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας ως ΠΟΠ. Είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον παραγωγό; Όσο καλά, όσο ποιοτικά και αν είναι τα προϊόντα μας, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων, τότε η πιστοποίηση είναι δώρο άδωρο».

Στη συνέχεια έθεσε τρία σοβαρά ζητήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, όπως για το αν ισχύουν οι καταγγελίες για σκάνδαλα στον ΕΛΓΟ και στο ΥΠΑΑΤ, για το τι συμβαίνει με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και για το αν συντελείται όντως τεράστιο σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά στην Θεσσαλία.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, σχετικά με τα φωτοβολταϊκά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «αν και δεν είναι μόνο δικής σας αρμοδιότητας, υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα με την τοποθέτησή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας». Και συνέχισε λέγοντας:

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης είναι επιβεβλημένη η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, με δεδομένη την ανάγκη στοιχειώδους αυτάρκειας σε τρόφιμα θεσπίστηκε ως ανώτατο όριο τοποθέτησης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας το 1%.

Στη Θεσσαλία, όπου έχουμε και έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για συρρίκνωση των βοσκοτόπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα -που ζητά κοινό μέτωπο για τα φωτοβολταϊκά- καλύφθηκε το επιτρεπόμενο όριο. Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” της Λάρισας.

Συγκεκριμένα έχει δοθεί άδεια σε 374 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε 44 χιλιάδες στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα, έχει δηλαδή σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 334 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη; Αν ναι, θα επιληφθεί εισαγγελέας για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Θεσσαλία” σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα “Larissapress”; Καταθέτω το δημοσίευμα στα πρακτικά»…