Επιστολή της Ρένας Δούρου προς τους 66 δημάρχους της Αττικής για την διαχείριση απορριμμάτων
Για υλοποίηση του νέου ΠΕΣΔΑ
Σε επιστολή που απέστειλε προς όλους τους 66 δημάρχους της Αττικής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου τονίζει πως «πλέον βρισκόμαστε σε νέα δεδομένα», με την Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει, από τα τέλη Δεκεμβρίου (ΦΕΚ 4175/Β/23.12.2016), νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ήταν μια αναγκαιότητα προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την εθνική νομοθεσία, στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της αποκέντρωσης, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και στην κατεύθυνση της υλοποίησης της κυκλικής οικονομίας.
Η περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος του νέου ΠΕΣΔΑ είναι να μπει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης μέσα από ανοικτές διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, τονίζοντας ότι «η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κ.α.». Κρίσιμο και κομβικό χαρακτηρίζει η ίδια τον ρόλο των δήμων σε αυτή την διαδικασία, καθώς όπως αναφέρει «από απλοί συλλέκτες και μεταφορείς απορριμμάτων οι δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες σχεδιασμού δημοτικών δικτύων και υποδομών για τοπική διαχείριση».
Ακολουθούν σημεία από την επιστολή της περιφερειάρχη προς τους δημάρχους της Αττικής:
Μετά από την έγκριση του σχεδιασμού, εισερχόμαστε στη φάση της υλοποίησής του. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται νέες ευθύνες για όλους μας. Ευθύνες για την ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Περιφερειακού και του Εθνικού Σχεδιασμού προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των πολιτών.
Δεν αρκεί όμως η έγκριση του ΠΕΣΔΑ για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή – ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η υλοποίηση του νέου σχεδίου εξαρτάται αφενός από τη συντονισμένη δράση των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής, και αφετέρου, από την αποτελεσματική δραστηριοποίηση των Δήμων, κυρίως σε ότι αφορά τις λεγόμενες soft δράσεις (όπως την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση).
Στο πλαίσιο αυτό, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα – εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή, με αίσθηση ευθύνης, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η χρηματοδότηση (μέσω ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων) συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τις soft δράσεις που επείγουν για να αποτραπεί από την ταφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων, όσο και η θεσμική, τεχνική θωράκιση υλοποίηση των δράσεων του α’ βαθμού, για να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των δημοτών.
Μετά την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ που έχει ενσωματώσει και τα ΤΣΔΑ των δήμων, η ανυπαρξία προτάσεων χρηματοδότησης για «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» από όλους τους δήμους της Αττικής, είναι ανεπίτρεπτη γιατί λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση του νέου σχεδίου.
Αυτήν την πραγματικότητα οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, συνεργασία και σχέδιο. Διότι η επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ προϋποθέτει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων από το σύνολο των Δήμων της Αττικής, έτσι ώστε να αξιολογηθεί κάθε πρόταση ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί. Στόχος η εκπόνηση, με τη συμβολή του ΕΔΣΝΑ, ενός ενιαίου, σαφούς, ‘Οδικού Χάρτη’ υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ.
Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και να βρούμε εκείνους τους τρόπους που καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων της περιφέρειας Αττικής για τα ΒΑΑ. Και τούτο μπορούμε να το πράξουμε μόνο με σχέδιο και κοινές δράσεις, προκειμένου να επιτύχουμε μείωση του κόστους και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το στοίχημα της υλοποίησης της νέας πολιτικής είναι συλλογικό και επιβάλλει σε όλους μας υπεύθυνη και συστηματική δράση, μακριά από εντυπωσιοθηρία και αμφίβολης αποτελεσματικότητας στρατηγικές.
Ο μόνος δρόμος είναι η δράση στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, σύστημα και σοβαρότητα, στη βάση του νόμου που, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν και ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες και σαφείς αρμοδιότητες της ΤΑ α’ και β’ βαθμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.