Επέτειος θανάτου εκείνου που προσέθεσε στην ελληνική ιστορία… μια χιλιετία!
Ο Μάικλ Βέντρις με τον άλλον ‘’άγνωστο’’ Κων. Κτιστόπουλο αγωνίστηκαν για να αποδείξουν ότι η ελληνική γλώσσα είναι… ελληνική!
Νίκος Ι. Καραβέλος* |> Σαν χθες, πριν από 67 χρόνια (6/9/ 1956), έφυγε από την ζωή ο Μάικλ Βέντρις (φωτό), ο άνθρωπος που απέδειξε ότι κατά την μυκηναϊκή εποχή μιλούσαν ελληνικά! Αυτό διέψευδε τις μέχρι τότε επιστημονικές ανοησίες, ότι τάχα η γλώσσα, η γραφή της οποίας αποτυπωνόταν ως Γραμμική Β, ήταν μη ελληνική, ίσως και ετρουσκική, όπως υποστήριζαν οι τότε “ειδικοί” (όχι όλοι).
Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, που ο Μ. Βέντρις πραγματοποίησε με την συνδρομή του σπουδαίου αρχαιολόγου Τζον Τσάντγουικ, προσέθεσε στην ελληνική ιστορία τουλάχιστον μια χιλιετία! Στο επίτευγμα αυτό συνέβαλαν βεβαίως και οι Αλίς Κόμπερ, Έμμετ Μπέννετ κ.ά.
Ο ιδιαίτερος αυτός άνθρωπος, έχασε τη ζωή του αιφνιδίως, σε ηλικία 32 ετών, σε περίεργο αυτοκινητικό δυστύχημα στο βόρειο Λονδίνο, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο, που η ιδιοφυία του προοιώνιζε.: Την αποκρυπτογράφηση και της Γραμμικής Α, αλλά και της ελληνικής ιερογλυφικής (δίσκος της Φαιστού), παρέχοντας το αναγκαίο εκείνο εύρος στην ελληνική ιστορία, που θα καθιστούσε κωμικές τις θεωρίες περί των ‘’Ίνδοευρωπαίων” και της τάχα σημιτικής προέλευσης των συμφώνων της ελληνικής γραφής, στις οποίες ομνύουν ακόμη οι “Μπαμπινιώται” και οι πλείστοι των “ειδικών” πανεπιστημιακών, που κολοκυνθώνουν τους φοιτητές μας. Κάπου γράφτηκε πως ήταν ένα ατύχημα που ”έγινε την κατάλληλη στιγμή“.
Να σημειώσουμε ότι σοβαρό έργο για την Γραμμική Α, αλλά και για τον δίσκο της Φαιστού, έχει παραγάγει ο Μηνάς Τσικριτζής, στο έργο του “Γραμμική Α”.
Αυτό, όμως, που δεν είναι γνωστό, είναι πως στο ίδιο συμπέρασμα, πλην του Μ. Βέντρις, είχε καταλήξει και ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κτιστόπουλος από το Αιτωλικό, νομικός και συνεπώς μη “ειδικός” κι αυτός όπως και ο Βέντρις. (1891- 1977). Οι δυο τους είχαν τακτική αλληλογραφία και αμοιβαία εκτίμηση.
Αλήθεια ποιος τους ξέρει ή ποιος τους θυμάται; Εκεί που μολύνουν τις οδούς των πόλεων ονόματα αναξίων, δεν βρέθηκε ένας δρόμος για να τιμηθεί με τα ονόματα των ανθρώπων, που η προσφορά τους τίμησε την Ελλάδα. Μόνο ένας ασήμαντος, αφανής κατηφορικός δρομίσκος για τον μεγάλο Βέντρις, σε προάστιο του Ηρακλείου. Για τον Κτιστόπουλο ουδέν, ούτε στο Αιτωλικό, την ιδιαίτερη πατρίδα του! Ο γράφων το προσπάθησε αλλά “σιωπήν συνήντησεν”!
Και ορθώς, διότι στην Ελλάδα, την παραδουλεύτρα των Αγγλοσαξόνων και παράδεισο των αγραμμάτων, την κειμ(ωμ)ένη πάντα “στη σωστή πλευρά της ιστορίας“, για να είναι κάτι σπουδαίο, πρέπει να το πουν οι “ειδικοί”! Εκείνοι που “από θέσεως” και κατά πως πρέπει, πάντα μεταφέρουν ως την μόνη αλήθεια, τα εκάστοτε γούστα των αφεντικών τους.
Υ/Γ: Δείτε σχετικό άρθρο μου στο διαδίκτυο, με τίτλο: “Ο άγνωστος Κωνσταντίνος Κτιστόπουλος“.
(*) Ο κ. Νίκος Ι. Καραβέλος, είναι δικηγόρος και λογοτέχνης.