Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ελεύθερος με συμψηφισμό αναμένει να αφεθεί αύριο ο Τζούλιαν Ασάνζ

ΚΟΣΜΟΣ στις 25/06/2024

Αποφυλακίστηκε για να ομολογήσει ενοχή και να καταδικαστεί σε 5 χρόνια που ήταν κρατούμενος

|> Αύριο είναι η τελική για τον Τζούλιαν Ασάνζ του WikiLeaks, που μετά το χθεσινό αποφυλακιστήριό του, δικάζεται σε ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων και όπου αναμένεται η ποινή του να συμψηφιστεί με τα πέντε χρόνια κράτησής του στη Βρετανία. Οπότε ο 52χρονος Αυστραλός θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την «παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος και σε ανάρτηση στο ‘’Χ’’ (Twitter) το WikiLeaks σημειώνει: «Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα…». Χαιρετίζει δε την έκβαση ως «αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη» και ότι «η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: