Σήφης Βαλυράκης: Κρητίκαρος αγωνιστής της Δημοκρατίας!
Είχε μία μυθιστορηματική ζωή με δράσεις, φυλακίσεις, αποδράσεις και έντιμη πολιτική καριέρα
Βαγγέλης Μαρκουλής |> Έφυγε από τη ζωή, ένας από τους πιο τίμιους πολιτικούς της χώρας. Ο Σήφης Βαλυράκης. Έχασε τη ζωή του στη μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα. Οργανωτικός νους, από την πρώτη στιγμή όταν του ανατέθηκε αρχικά του υφυπουργείο και αργότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσπάθησε να την οργανώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδίως με τεχνολογικά μέσα.
Με τους Δημοσιογράφους, όλους ανεξαιρέτως ήταν ντόμπρος και δεν έκανε κανένα απολύτως διαχωρισμό. Το είχα γνωρίσει ιδιαίτερα, αφού είχα διατελέσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Σύμβουλος Τύπου.
Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια, για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.
Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μίνα Παπαθεοδώρου.