Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δόμνα από Δελφούς: ‘’Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας’’  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/04/2024

Θα διαρκεί εννέα μήνες – Θα δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες!

|> Την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας για εννέα μήνες, και στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα του Delphi Economic Forum.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφερόμενη στις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας, στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, στην ανάγκη κατάρτισης αλλά και ένταξης των ανέργων, σημείωσε: «Αυτό που απαιτείται από την πλευρά τη ρυθμιστική είναι να κάνουμε μια χαρτογράφηση να δούμε όλες αυτές τις δημογραφικές ομάδες, τι χαρακτηριστικά έχουν, πώς μένουν εκτός αγοράς εργασίας και τι χρειάζεται για να τις κινητοποιήσουμε».

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «είναι να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που είναι εκτός ή λιγότερο εντός αγοράς εργασίας. Είναι οι συνταξιούχοι, είναι οι γυναίκες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία, είναι τα άτομα με αναπηρία. Είναι όλοι οι Έλληνες που έφυγαν από τον τόπο μας, το μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια».

Ο στόχος όπως σημείωσε, είναι: «Να κάνουμε ένα άθροισμα οριακών αλλαγών, οριακών πολιτικών, οριακών μεταρρυθμίσεων. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα, κάποια από τα οποία είναι  θεαματικά». Ως παράδειγμα έφερε την πλατφόρμα για τους συνταξιούχους, μια μεταρρύθμιση του αυτονόητου, όπως είπε με την οποία σταμάτησε η παρακράτηση του 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τους 26.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που είχαν δηλώσει ότι εργάζονται, σήμερα, έναν μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 64.000.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να κινητοποιηθούν ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Αυτό που εξετάζουμε είναι πώς το κράτος θα χρηματοδοτεί είτε το σκέλος των εισφορών, είτε θα καλύπτει μέρος του μισθού προκειμένου οι εργαζόμενες να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές ώστε να είναι μεγαλύτερο το κίνητρο επανένταξης τους στην αγορά εργασίας». Μιλώντας για την επαγγελματική εκπαίδευση, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως αυτό μπορεί,  υπό προϋποθέσεις, να υλοποιηθεί εντός των επιχειρήσεων.

Η υπουργός σε άλλο σημείο της συζήτησης ανέφερε πως η αύξηση της απασχόλησης είναι μια δύσκολη και πολυπαραγοντική εξίσωση  που απαιτεί ένα σύνολο μικρών ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων όπου χρειάζεται και με τον σωστό τρόπο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: