Στο προσκήνιο πάλι οι τις γερμανικές αποζημιώσεις
Διαβεβαίωση Βούτση για κατάθεση ν/σ εντός των δύο επόμενων μηνών
|> Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών του Μπλόκου της Κοκκινιάς κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…», που διοργάνωσε ο δήμος Νικαίας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη χθες το απόγευμα.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Βουλής, την ημέρα εκείνη, δυνάμεις των ναζί με τη συνεργασία των ταγμάτων ασφαλείας, αφού απέκλεισαν όλους τους δρόμους διαφυγής, εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής, άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, πολλούς ακόμα συνέλαβαν, βασάνισαν και μετέφεραν στα στρατόπεδα θανάτου, έκαψαν σπίτια και λεηλάτησαν. Σαράντα μέρες αργότερα, στο μνημόσυνο των θυμάτων, στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, οι κατοχικές δυνάμεις έστρεψαν και πάλι τα πολυβόλα τους από κοντινό λόφο προς το συγκεντρωμένο πλήθος προκαλώντας ένα νέο λουτρό αίματος.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η χώρα μας «από τους κατακτητές, σε συνεργασία με προδότες-δωσίλογους μέσα από το λαό μας», όπως είπε και επισήμανε ότι «η χώρα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, σε διεθνή και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, να διεκδικήσει την αλήθεια και τη μνήμη σε σχέση με την αποκατάσταση, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα και με τη λεηλασία των αρχαίων θησαυρών της».
«Αυτή η καθυστέρηση δεκαετιών λήγει μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι «τους δύο ερχόμενους μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει προς ψήφιση το αναλυτικό και επίσημο πόρισμα, με τη βοήθεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά το σύνολο αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά της Ελλάδας».
«Θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε την πολιτική και τη στρατηγική της διεκδίκησης, σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει η αποκατάσταση, έστω και μετά από τόσα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης, λέγοντας πως «η μάχη της μνήμης εναντίον της λήθης είναι πάντοτε οργανικό στοιχείο της προόδου μιας χώρας και του κοινωνικού ιστού της, της συνύπαρξής μας μέσα στην ίδια κοινωνία».
Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπήρξε αναφορικά με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στη χώρα μας, λέγοντας συγκεκριμένα: «Τα εκατοντάδες αθώα θύματα, οι ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς χρειάστηκαν είκοσι χρόνια μέχρι να τιμηθούν για πρώτη φορά. Στη Βιάννο, όπου βρέθηκα την προηγούμενη Κυριακή, χρειάστηκαν τριάντα εννέα χρόνια, ενώ το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1944 χρειάστηκε δεκαετίες για να έρθει στην επιφάνεια. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα».
«Αυτές τις ασυνέχειες στην ιστορική μνήμη είναι σωστό, δίκαιο και ηθικό, είναι ιστορικό μας καθήκον να τις γεφυρώσουμε, να παραδώσουμε μια ενιαία ιστορία, αμερόληπτη και αντικειμενική, καταγεγραμμένη με σωστό τρόπο και όχι με τη γραφίδα της λήθης» τόνισε o κ. Βούτσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα δυνατό αντιφασιστικό μέτωπο που να αντιμετωπίζει, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αυτούς που προσπαθούν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια τα «αυγά του φιδιού» για να σπάσουν μέσα στον 21ο αιώνα, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τέλος, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της εγκληματικής επίθεσης εναντίον του νεαρού στο κέντρο της Αθήνας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε να επιβιώνει μέσα στην ελληνική κοινωνία το σπέρμα του εκφασισμού στην καθημερινότητα, ανεξαρτήτως πολιτικής, όπως για παράδειγμα το έγκλημα που έγινε προχθές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εγκληματικές επιθέσεις σε πρόσφυγες, μετανάστες, όσο και απέναντι σε οτιδήποτε άλλο “διαφορετικό”».