Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν έγιναν γενοκτονίες στη Γιουγκοσλαβία…

ΕU στις 03/02/2015

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του για τις αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, από το 1991 έως το 1995.

Σύμφωνα με την απόφασή του, η Σερβία δεν καταδικάζεται, καθώς δεν διέπραξε γενοκτονία στην Κροατία κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η Σερβία δεν παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948.
Η απόφαση αναφέρει ότι οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν διάσπαρτα εγκλήματα στην Κροατία στην αρχή του πολέμου, αλλά όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με γενοκτονία. «Η Κροατία δεν απέδειξε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε συνωμοσία για διάπραξη γενοκτονίας. Η προσφυγή της Κροατίας απορρίπτεται στο σύνολό της» αναφέρεται στην ετυμηγορία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα.
Παράλληλα, το σώμα των 17 διεθνών δικαστών εξέτασε και τους σερβικούς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας από την Κροατία το 1995 κατά την τελική στρατιωτική εκστρατεία «Καταιγίδα» στην οποία οι κροατικές δυνάμεις απέλασαν εκατοντάδες επαναστατημένους Σέρβους. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα ανακοίνωσε στο Παλάτι Ειρήνης, όπου στεγάζεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πως και η Κροατία απαλλάσσεται από τις κατηγορίες της γενοκτονίας. «Η Κροατία δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχη για σχέδιο διάπραξης γενοκτονίας. «Η αντιπροσφυγή της Σερβίας πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Αυτό σημάνει το τέλος μιας διαδικασίας που κίνησε ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ, το 1999, η Κροατία, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Κροατών στην ένοπλη επίθεση το 1991 – 1995.
Η Σερβία, στην αντιπροσφυγή, το 2010 κατηγορεί την Κροατία για εκστρατεία γενοκτονίας στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα» το καλοκαίρι το 1995, όταν εκδιώχθηκαν 250.000 Κροάτες υπήκοοι σερβικής εθνικότητας.
Πρόκειται για τη δεύτερη ετυμηγορία τέτοιου είδους στην ιστορία του ICJ, το οποίο στην υπόθεση της προσφυγής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης σε βάρος της Σερβίας, το 2007, υποστήριξε ότι η Σερβία δεν είναι ένοχη, αν και διαπράχθηκε γενοκτονία στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα και ότι η Σερβία δεν έκανε αρκετά για την αποτρέψει.
Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας, από τη σερβική πλευρά ήταν παρών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς.
Η απόφαση θα είναι οριστική, επειδή δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση και τα κράτη είναι υποχρεωμένα να ενεργούν βάσει της απόφασης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: