Κουβέλης και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Βασικό στοιχείο της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, είναι το περιβάλλον
|> Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, στέλνει το παρακάτω μήνυμα:
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφενός μεν μια ευκαιρία σε διεθνές επίπεδο συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων της σύγχρονης εποχής, αφετέρου δε και μια προσωπική πρόκληση για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να τονώσει την ευαισθητοποίησή του και να δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα για την πατρίδα μας η εφαρμογή πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες θα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς ο άφθονος φυσικός της πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της καθώς και η νησιωτικότητά της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια της για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019, ας δεσμευτούμε όλοι μας στην καθημερινή μας συμπεριφορά σεβασμού του περιβάλλοντος και για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την συμμετοχή κάθε πολίτη σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ας θέσουμε ως βασικό στοιχείο της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό, με βασικό στόχο την διατήρηση του πλανήτη και του περιβάλλοντος που μας «φιλοξενεί» αλλά και της ποιότητας ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.