Και τρίτη δημοσιογράφος σε απεργία πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ
Ο αγώνας για τον ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζεται κι ας αδιαφορούν κάποιοι “βολεμένοι”
Τ/Π |> Μετά τον Θοδωρή Βαρίκο και την Αφροδίτη Υψηλάντη, τρίτη συνάδελφος -η Τζώρτζια Κοντράρου- άρχισε απεργία πείνας, έξω από το επί της οδού Ακαδημίας κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Ο λόγος είναι γνωστός. Παρ΄όλα αυτά ας γίνει μία υπενθύμιση για κάποιους συναδέλφους που είναι βουλευτές, ότι ο κλάδος δίνει αγώνα για την “ασπιρίνη”.
Μέρες τώρα ο Θοδωρής Βαρίκος άρχισε απεργία πείνας και τα “μεγάλα” ΜΜΕ δεν… έμαθαν τίποτε! Με εξαίρεση τις εφημερίδες “Δημοκρατία”, την “Εφημερίδα των Συντακτών” και κάποιους ιστότοπους, έγινε γνωστό το “περιστατικό” έξω από την ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή, μπορεί να γίνεται πρώτο θέμα η απεργία πείνας του κ. Μιχελογιαννάκη, αλλά οι απεργία πείνας συναδέλφων, θεωρείται ακατάλληλη προς μετάδοση. Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Δεν υπάρχει καθόλου τσίπα; Ο κλάδος δίνει αγώνα ζωής και κάποιοι “γραβατάκηδες” και “βολεμένοι” του χώρου συνεχίζουν να αδιαφορούν. Όμως οι θέσεις που κατέχουν δεν είναι μόνιμες…
Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που είναι βουλευτές και έχουν γίνει.. αόρατοι! Δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος συμπαράστασης..
Για την ιστορία, ας γίνει μία υπενθύμιση για την θέση της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ – του Ταμείου των Δημοσιογράφων- στο οποίο το δημόσιο δεν έχει βάλει ούτε μία δραχμή!
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση της 24 Ιουλίου και την διμερή με την κυβέρνηση της 6ης Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:
- ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζόμενους στα όλα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζόμενους στον περιοδικό τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του Διαδικτύου(θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).
- ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εργοδοτών 6-8% ( αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6%, και συνταξιούχων 6%.
ΣΥΝΟΛΟ 12-14% πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.
3.ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Προσδοκώμενα ΕΣΟΔΑ: περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το Ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιριών, που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να κτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους
- ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ:
Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ, και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές, που έχουν οι ασφαλισμένοι όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό Όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.
- ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης, που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ
- ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:
Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.
- ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται άλλα και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.