Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο φιλόσοφος και συγγραφέας Μίλαν Κούντερα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/07/2023

Από το 1975 ζούσε ως πολιτικός εξόριστος στο Παρίσι και το 1979 πήρε υπηκοότητα – Ανακοίνωση από την Εταιρεία Συγγραφέων

|> Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο μεγάλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μίλαν Κούντερα, που είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός από τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.

Ο Μίλαν Κούντερα είχε γεννηθεί στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας το 1929 και ζούσε εξόριστος με τη σύζυγό του Βέρα στη Γαλλία από το 1975. Το 1979 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα, εκδόθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων. Αναφέρει:

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει, μαζί με αμέτρητους αναγνώστες διαφόρων ηλικιών, τη βαθύτατη θλίψη της για τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα, ενός από τους πλέον εξέχοντες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ολοκληρωμένους ανθρώπους των γραμμάτων. Με τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του, ο Κούντερα – που υπήρξε και επίτιμο μέλος της Εταιρείας μας- υπηρέτησε με πάθος τις ιδέες του Διαφωτισμού και της ανθρώπινης ελευθερίας.

Γεννημένος στην Τσεχία το 1929 ήρθε σε ρήξη με το καθεστώς της χώρας του και κατέφυγε το 1975 στη Γαλλία, όπου έκτοτε έζησε, αποκτώντας τη γαλλική υπηκοότητα. Βιβλία του, όπως τα εμβληματικά “Το Αστείο”, “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Είναι” και “Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης”, αποτέλεσαν για αρκετές γενιές παραδειγματικά πρότυπα ζωής για την αντίσταση κατά του αυταρχισμού, για τη διακωμώδηση ως πράξη αντίθεσης προς τον συντηρητισμό, για την απελευθερωτική δύναμη του έρωτα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: