Απεβίωσε σήμερα ο δάσκαλος Κώστας Γεωργουσόπουλος, σε ηλικία 87 ετών
Εκπαιδευτικός, κριτικός Θεάτρου, συγγραφέας, στιχουργός, μεταφραστής των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μολιέρου
|> Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο δάσκαλος της Εκπαίδευσης και του Θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος – γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 87 ετών, διετέλεσε για χρόνια εκπαιδευτικός σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και υπήρξε ξεχωριστός κριτικός Θεάτρου, μεταφραστής, συγγραφέας και ποιητής με μεγάλη παρουσία (ως Κ. Χ. Μύρης) στο ελληνικό Τραγούδι.
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου ‘’Δραματική ποίηση’’, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.
Το 2006 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά του, ενώ το 2008 του απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.
Το 1986, για το έργο του ‘’Τα μετά το θέατρο’’, έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, ενώ για το έργο ‘’Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ’’ το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Για το σύνολο του έργου του το 2000 έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.
Μπήκε στον στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας ‘’Το Βήμα’’ και συνέχισε στην εφημερίδα ‘’Τα Νέα’’, όπου εργαζόταν ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος μέχρι πρόσφατα, ενώ εκτάκτως συνεργαζόταν με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Από το 1990 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο και επί μία εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Από το 2013 είναι διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου,
Υπήρξε σπουδαίος μεταφραστής έργων των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, αλλά και Μολιέρου, όπως:
- Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας
- Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας
- Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη (τραγωδία), Κύκλωψ (Σατυρικό Δράμα), Ελένη (τραγωδία), Ανδρομάχη, Τρωάδες (τραγωδία)
- Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής
- Μολιέρος: Ταρτούφος
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Κώστα Γεωργουσόπουλου
“Γράφοντας για τους άλλους γράφομαι και δια των άλλων καθρεπτίζω το είδωλό μου” (Νήμα της Στάθμης, 1996)
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο συγγραφέα, κριτικό και μεταφραστή θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο, από τα ιδρυτικά μέλη και πρώην Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων. Γνωστός ως λογοτέχνης, στιχουργός και μεταφραστής και με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης, ο Κ. Γεωργουσόπουλος αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε πολλαπλώς για την αφοσίωσή και την προσφορά του στο θέατρο τόσο ως κριτικός όσο και ως δάσκαλος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1965 με ένα διήγημα στο περιοδικό Εποχές . Το 1971, δημοσίευσε ως Κ. Χ Μύρης τη συλλογή ποιημάτων Αμήχανον Τέχνημα , η οποία αναδημοσιεύτηκε αργότερα με τον τίτλο Παράβαση . Έκτοτε, ακολούθησε μια πλούσια εργογραφία, η οποία περικλείει πολλούς λογοτεχνικούς τομείς και εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη δραματουργία.
Του έχουν απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο κριτικής μελέτης και το Βραβείο Δοκιμίου από το Ίδρυμα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα.
Εκ μέρους του Δ.Σ. και των μελών της Εταιρείας Συγγραφέων εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».