Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Βγάζουμε” τις μάσκες και ξαναλλάζουμε υπουργούς;

Χωρίς κατηγορία στις 05/05/2021

Αναμένονται αλλαγές στην πολιτική καθημερινότητα; Πηγές μιλάνε για ευκαιρίες που θα δοθούν για πιο τολμηρές πολιτικές κινήσεις

Δημήτρης Κωνσταντάρας |> Το διάβασα τις προάλλες – πιθανότατα το διαβάσατε κι εσείς- στον «Ανεμοδείκτη» του reporter.gr από τον Άγγελο Κωβαίο ότι «Κάτι μαγειρεύεται στο Μαξίμου». Αναθερμαίνω τη μνήμη: «Ήδη, από κάποιες πηγές μεταδίδεται ότι σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος και εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση». Ευτυχώς που το διάβασα. Γιατί οι «πληροφορίες των πηγών» είχαν φτάσει και στα δικά μου αυτιά. Συνεπώς, επιβεβαιώνονται. Άρα, μπορώ να γράψω τον συλλογισμό μου.

Πριν καταθέσω το συλλογισμό μου που δεν απέχει και πολύ από τις τέσσερις βασικές λέξεις του σχολίου με το οποίο ουδόλως διαφωνώ (κάποιες-αλλαγές-στην-κυβέρνηση) θα ήθελα να θυμίσω ότι ένας φαινομενικά «μικρός» ανασχηματισμός έγινε στις αρχές της χρονιάς στην κυβέρνηση. Είχε αποκληθεί «Ήπιος ανασχηματισμός με πολλούς συμβολισμούς και νέα πρόσωπα – νέα σύνθεση της κυβέρνησης σαφώς πιο πολιτική και κομματική – θέσεις πήραν πολλοί βουλευτές που υπερίσχυσαν των τεχνοκρατών». Τελικά, μόνο «ήπιος» δεν ήταν. Διότι:

Ο… βραχύβιος Χρήστος Ταραντίλης ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Στέλιου Πέτσα που μετατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτής υπουργός. Ο κ. Ταραντίλης περίπου σε ενάμιση μήνα παραιτήθηκε και χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανέλαβε η Αριστοτελία Πελώνη. Βγήκαν από την κυβέρνηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Γιάννης Βρούτσης που αντικαταστάθηκαν από τον Μάκη Βορίδη και τον Κωστή Χατζιδάκη.

Επίσης: Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ήταν ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σπήλιος Λιβανός. Οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος. Οι υφυπουργοί, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης) ο Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας ο Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου η Σοφία Βούλτεψη.

Ακόμη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος «προήχθη» σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ αναβαθμίστηκε από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Άλλα έξι μέλη της κυβέρνησης απομακρύνθηκαν: Οι υφυπουργοί Διγαλάκης (Παιδείας), Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Κόνσολας (Τουρισμού), Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης) αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Και ο συλλογισμός μου: Καλά έκανε ο Μητσοτάκης και άλλαξε την κυβέρνηση με τον τρόπο που εκείνος επέλεξε για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της. Και το δικαίωμα έχει και την υποχρέωση.

Αλλά πάλι αναμένονται αλλαγές στην πολιτική καθημερινότητα; Οι πηγές που τροφοδοτούν την ειδησεογραφία μιλούσαν -προ ημερών, σύμφωνα με το άρθρο του κ. Κωβαίου- για ευκαιρίες που θα δοθούν στον πρωθυπουργό για πιο τολμηρές πολιτικές κινήσεις και μάλλον θα πρόκειται για «χρεωστούμενα» των δύο ανασχηματισμών, του προηγούμενου καλοκαιριού και του Ιανουαρίου, οι οποίοι ήταν περιορισμένης εμβέλειας. Δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες και δέχομαι την ορθότητα των πληροφοριών των «πηγών». Χωρίς έγκυρες πληροφορίες, ουδείς κάθεται να γράψει «απ’ το μυαλό του» για κυβερνητικές αλλαγές.

Συνεπώς, τις αναμένουμε. Προβληματισμένοι. Τι έχει δει, τι έχει διαπιστώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αποδοτικότητα των στελεχών που ο ίδιος επέλεξε για την κυβέρνηση της θριαμβεύτριας των εκλογών του 2019 Νέας Δημοκρατίας; Πόσους θα πρέπει να αλλάξει ακόμα -ενάμιση χρόνο- σε μια κυβέρνηση που σε αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει τεράστια λαϊκή αποδοχή;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: