Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανάστατοι οι έμποροι του Πειραιά με την ακύρωση των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: «Η Κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει άμεσα τους οφειλέτες ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές»

|> Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, με αφορμή έντονες διαμαρτυρίες μελών του που καλούνται να επιστρέψουν, μέσω συμπληρωματικών λογαριασμών από τους παρόχους ρεύματος, πρόσθετες επιδοτήσεις που είχαν λάβει την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που από τον Μάιο του 2022 έλαβαν πρόσθετη επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα κόστη των λογαριασμών ρεύματος. Ωστόσο, δεν εγκρίθηκε η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος με συμπληρωματικούς λογαριασμούς να ζητούν πίσω όσα οι ίδιοι έδωσαν ως μειώσεις, διότι δεν έλαβαν ποτέ την κρατική επιδότηση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εν λόγω εξέλιξη, καθώς με την αναδρομική ακύρωση των επιδοτήσεων όχι μόνο επιβαρύνονται δυσανάλογα για ακόμη μια φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη πλήττονται από μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξή τους, αλλά ενισχύεται ταυτόχρονα το αίσθημα δυσπιστίας, αδικίας και ανασφάλειας στους επιχειρηματίες.

Η Κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει άμεσα τους οφειλέτες ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τα οικονομικά τους πλάνα και τις προσδοκίες τους. Άλλωστε, η ίδια είχε προχωρήσει στην πρωτοβουλία μείωσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης.

Η απαίτηση άμεσης πληρωμής ενός μεγάλου ποσού σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, δημιουργεί κλυδωνισμούς σε διάφορα επίπεδα και δυσκολία αποπληρωμής των υποχρεώσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική αναδρομική ακύρωση επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, να παρέμβει άμεσα και να εξετάσει τρόπους άμβλυνσης των επιπτώσεων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: